Narodni muzej: Freske Kosova i Metohije

Narodni muzej: Freske Kosova i Metohije

PPNS - KG VODIČ: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCUReprezentativna izložba "Freske Kosova i Metohije" biće otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u petak 14. februara u 13 časova.

Na izložbi će biti prezentovano 22 kopije fresaka velikog formata, koje su radili vrhunski kopisti i pet natpisa. Ova kulturna dobra nalaze se u manastirima Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Dečani i Gračanica – četiri spomenika koji su na listi svetske kulturne baštine UNESCO-a. Autor izložbe je Bojan Popović, kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

Foto: RTRS

Koncepcija izložbe podrazumeva didaktički, afirmativan diskurs, uperen na upoznavanje - prezentaciju fresaka Kosova i Metohije. Preko izbora eksponata složenost i raznolikost teme jasno je osvetljena. Kosovo, uz Rašku, temelj je srednjovekovne države i osnov identiteta.

Narodni muzej u Kragujevcu ovom kako duhovno, tako i kultorološki izuzetno vrednom izložbom za srpski narod daje svoj doprinos obeležavanju dva jubileja, predstavljajući kulturnu baštinu našeg naroda kroz dela koja su ugrožena i do kojih se teško može doći.

izlozba freske kosova i metohije

Izložba je realizovana u saradnji sa Galerijom fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, a povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Izložba traje do 31. marta.

 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari