Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Događaji

19.02.2020

Restauriran spomenik Josifa Brodila na Starom vojničkom groblju

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/korona.html

PPNS - KG VODIČ: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCUNadgrobni spomenik Čeha Josifa Brodila, pripadnika Vojske Kraljevine Srbije i osnivača Muzičkog društva u Kragujevcu, restauriran je na Starom vojničkom groblju u Šumaricama, a biće osveštan u četvrtak 20. februara u 13 časova i 30 minuta.

Ovom činu prisustvovaće gosti Spomen-parka "Kragujevački oktobar", predstavnici Ambasade Republike Češke u Srbiji Tomaš Kuhta (ambasador) i Miroslav Čančik (šef Odeljenja za trgovinu, ekonomiju i razvojnu saradnju).

Restauraciju spomenika uradio je profesor Slobodan Marinković sa kragujevačkog Filuma, a osim Spomen-parka, ovaj rad pomogao je i sam ambasador Kuhta.

Josif Brodil (Češka 1864 - Albanija 1913), bio je vojni kapelnik I klase Vojske Kraljevine Srbije, komandant muzike XI pešadijskog puka u Kragujevcu, kompozitor, dirigent i osnivač Muzičkog društva u Kragujevcu, koje je 1925. godine u njegovu čast promenilo ime u Kragujevačko muzičko društvo Brodil.

Za svoje zasluge na polju razvoja srpske države i društva dobio je Kraljevski orden Sv. Save, a za zasluge na polju razvoja odnosa između Srbije i susednih država dobio je crnogorski Orden knjaza Danila I, kao i bugarski Orden za građanske zasluge. Posebno se istakao hrabrošću tokom bitaka protiv Osmanskog carstva u Prvom balkanskom ratu, 1912. godine. Za svoje vojne zasluge odlikovan je Ordenom Takovskog krsta sa mačevima i Dvoglavog belog orla.

Poginuo je tokom opsade Skadra 10. (23) januara 1913, u prvim akcijama srpske vojske koja je došla u pomoć crnogorskoj na albanskom ratištu.

MARŠ KRALJA PETRA I (1903) - KOMPONOVAO JOSIF BRODIL 

Iako se Brodilovi posmrtni ostaci nalaze negde u okolini Skadra, njegova supruga Fanika podigla mu je monumentalan mermerni nadgrobni spomenik na Varoškom groblju u Kragujevcu.

Usled nebrige potonjih generacija, pre deset godina spomeniku se gubi trag, da bi bio otkriven oktobra 2018. godine, u oštećenom stanju, sa dosta polomljenih delova. Nakon saradnje Muzeja "21. oktobar", Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, Narodnog muzeja Kragujevac, Grada Kragujevca i Udruženja srpsko-češkog prijateljstva "Česi Šumadije", obavljeni su inicijalni konzervatorsko-restauratorski radovi i konsolidacija spomenika, nakon čega je za Dan grada Kragujevca, 6. maja prošle godine svečano otkriven na Vojničkom groblju u Šumaricama, pored Brodilovih saboraca, uz prisustvo više delegacija iz Srbije i Češke.

Češka delegacija će tokom boravka u Kragujevcu obići Staru crkvu i Staru skupštinu, Muzej "Stara livnica", Narodni muzej Kragujevac i Spomen-park "Kragujevački oktobar". Posetiće i Prvu kragujevačku gimnaziju, gde će se sastati sa predstavnicima Gimnazije i Udruženja srpsko-češkog prijetaljstva "Česi Šumadije", kao i sa profesorom i učenicima češkog jezika koji pohađaju kurs češkog jezika u organizaciji Kancelarije Južnomoravske regije u Kragujevcu.

Za goste će biti organizovan prijem u Skupštini grada Kragujevca.


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar