Srednjovekovna priča: Despotova povelja

Srednjovekovna priča: Despotova povelja

Kulturno-istorijska manifestacija "Despotova povelja" biće priređena u Osnovnoj školi u Borču u subotu 26. decembra, sa početkom u 11 časova, a program će potrajati do popodnevnih časova.

Organizator manifestacije je udruženje "Srednjovekovna priča", a povod je povelja Dubrovčanima koju je izdao despot Stefan 2. decembra 1405. godine.

U programu je, nakon otvaranja i uvodne reči, najavljeno predstavljanje srednjovekovnih gradova u Šumadiji, osnova srpskog staroslovenskog jezika i srednjovekovnih mačeva.

Organizatori planiraju da manifestacija postane tradicionalno dešavanje radi očuvanja srpske srednjovekovne istorije i kulture, kao i promocije Slavnog grada Borač.

povelja 
Jasmina Nedeljković
O IZDANJU POVELJA I PISAMA DESPOTA STEFANA 

Od svih dokumenata iz Dubrovačkog arhiva koji su ovde izdati samo su dva sačuvana u originalu: prvo, jedno kratko pismo kneginje Milice (pre 6. avgusta 1392), i drugo, povelja despota Stefana Dubrovniku pisana u Borču (severoistočno od Čačka) 2. decembra 1405. godine. Ova povelja predstavlja ugovor o prijateljstvu, međusobnim odnosima i trgovini sa Dubrovčanima, i njom despot Stefan potvrđuje povelje ranijih srpskih vladara.SREDNJOVEKOVNA PRIČA FB STRANA
 

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari