Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Događaji

02.12.2015

Srednjovekovna priča: Despotova povelja

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Kulturno-istorijska manifestacija "Despotova povelja" biće priređena u Osnovnoj školi u Borču u subotu 26. decembra, sa početkom u 11 časova, a program će potrajati do popodnevnih časova.

Organizator manifestacije je udruženje "Srednjovekovna priča", a povod je povelja Dubrovčanima koju je izdao despot Stefan 2. decembra 1405. godine.

U programu je, nakon otvaranja i uvodne reči, najavljeno predstavljanje srednjovekovnih gradova u Šumadiji, osnova srpskog staroslovenskog jezika i srednjovekovnih mačeva.

Organizatori planiraju da manifestacija postane tradicionalno dešavanje radi očuvanja srpske srednjovekovne istorije i kulture, kao i promocije Slavnog grada Borač.

povelja 
Jasmina Nedeljković
O IZDANJU POVELJA I PISAMA DESPOTA STEFANA 

Od svih dokumenata iz Dubrovačkog arhiva koji su ovde izdati samo su dva sačuvana u originalu: prvo, jedno kratko pismo kneginje Milice (pre 6. avgusta 1392), i drugo, povelja despota Stefana Dubrovniku pisana u Borču (severoistočno od Čačka) 2. decembra 1405. godine. Ova povelja predstavlja ugovor o prijateljstvu, međusobnim odnosima i trgovini sa Dubrovčanima, i njom despot Stefan potvrđuje povelje ranijih srpskih vladara.SREDNJOVEKOVNA PRIČA FB STRANA
 

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar