Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement

 
 

Događaji

21.11.2017

Studentski kulturni centar: Programi

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

NOVEMBAR 2017.

Četvrtak 2. novembar, 22:00
Kontakt galerija SKC
Koncert, Sergio Longe

Sergio je već poznat kragujevačkoj publici po svojim eksplozivnim nastupima koje je pravio sam na bini. Ovog puta, Sergio se vraća sa pojačanjem u vidu punog benda, koji će premijerno predstaviti u SKC:

 • Sergio Longe (tastatura)
 • David Armuš (elektronski bubnjevi)
 • Pavle Popov (gitara)
 • Kosta Jovanović (bas)

Sergio Longe je alter-ego iza kojeg stoji muzičar i autor Srđan Popov. Svojim pesmama i nastupima osvaja publiku prethodnih godinu dana i polako se uspostavlja kao predstavnik nove alternativne scene posvećene zaboravljenim zvukovima 60-ih i 80-ih godina. Specifičnost njegovog muzičkog izraza odražava i instrument koji koristi na bini - kompjuterska tastatura koju je napravio da radi kao klavijatura. Kao fiktivni lik, Sergio postoji samo na bini, u momentu kad Srđan stavi svoje trademark naočari i šarenu tastaturu.

U svojoj muzici kombinuje disko, šlagere, letnje balade, stvarajući jedinstven stil koji je istovremeno zabavan, emotivan, a na momente i prilično neočekivan.

Cena ulaznice je 200 dinara.

Petak 3. novembar, 19:00
FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN - ciklus: Udahni život
Kontakt galerija SKC

U okviru programa Francuski filmski karavan koji se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu, kragujevačka publika biće u prilici da vidi novi ciklus filmova pod nazivom Udahni život. Filmovi će biti prikazani u KONTAKT Galeriji SKC-a, u petak i subotu, 3. i 4. novembra 2017. u terminima od 19 i 21 čas. Ulaz za sve projekcije je besplatan. Program Francuski filmski karavan se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu. www.institutfrancais.rs

Doživite boje, maštu i emocije kojima su ispunjena četiri filma iz novog ciklusa pod nazivom Udahni život čiji su protagonisti adolescenti. Kroz njihovu svakodnevnicu, oni sa nama dele svoj pogled na svet. Otkrijte šta su njihove nade, vizija budućnosti i bitke koje vode da bi ostvarili svoje snove i postali svoji umesto da ih savremeno društvo pregazi. Njihove priče su poziv na razmišljanje o sopstvenim snovima iz doba adolescencije i o svetu koji dolazi, kao i o onom koji smo za sobom ostavili… Kojim god putem da krenu, ne nedostaje im ni motivacije niti humora.

Program filmova - ciklus: Udahni život

Petak 3. novembar 2017. u 19 č.
ŽIVI ZA PLES (Francuska, 2016, 108’) (drama- fikcija)
Režija: Angelin Preljocaj
Rusija, 90-tih godina. Strogi i zahtevni treninzi profesora Bojinskog učiniće Polinu plesačicom klasičnog baleta koja od ranog detinjstva mnogo obećava. Dok se priprema da učestvuje na prestižnom Boljšojskom baletu, prisustvovaće predstavi savremenog plesa koja će je duboko dodirnuti i promeniti joj život.

Petak 3. novembar 2017. u 21h.
TAMARA(Francuska,2016, 120’) (komedija)
Režija: Aleksandar Kastanjeti
Tamara je devojčica od 15 godina koja ima velike komplekse zbog svoje kilaže. Da bi se oslobodila loše etikete koju je dobila od svojih vršnjaka u srednjoj školi, ona odlučuje da uzme stvar u svoje ruke. Opkladiće se sa najboljom drugaricom da će izaći sa prvim dečkom koji prođe pored vrata učionice. Igrom slučaja, izabranik će biti Diego, najzgodniji dečko u školi i Tamara već vidi šansu da će uspeti u svojoj nameri….

Subota 4. novembar 2017 u 19h.
VIDETI SVET(Francuska, 2016, 102’) (drama)
Režija: Delfin Kulen, Miriel Kulen
Dve mlade devojke u vojnoj službi, Aurora i Marin, se vraćaju iz Avganistana. Sa svojim vojnim sektorom provešće tri dana na Kipru među turistima, u hotelu sa pet zvezdica, u onome što vojska naziva hiperbarična komora, kako bi « zaboravile rat », međutim, nije tako lako osloboditi se nasilja…

Subota 4. novembar 2017 u 21h.
POLOŽI MATURU PEVAJUIĆI
(Francuska, 2013, 82’) (dokumentarac) Režija: David Andre
Položi maturu pevajući, film je koji govori o burnoj priči grupe prijatelja iz Bulonja na moru, gradu koji je teško pogođen krizom. Njihova godina prepuna je snova i razočaranja, a pesme koje će izmisliti ovi tinejdžeri iz radničkih porodica i srednje klase, pretvaraju stvarnost u poeziju, smeh i emocije.

Utorak 7. novembar, 19:00
Tribina: 100 godina Oktobra
Kontakt galerija SKC

Pred kraj Prvog svetskog rata, 1917. godine, iscrpljena imperija dospela je u centar svetske javnosti zbog političkog procesa koji je pokrenuo seriju događaja koji su bespovratno promenili svet, svetsku politiku, istoriju i odnose. Šta je doneo Oktobar svetu? Kako bi svet mogao da izgleda da ovog procesa nije bilo? Na ova i mnoga druga pitanja razgovaraće sociolog Vladimir Marković sa voditeljem Nenadom Glišićem, kao i zainteresovanima u publici.

Četvrtak 9. novembar, 19:00
Tribina: Srpska diplomatija o događajima u Makedoniji 1903-1904
Kontakt galerija SKC

Kruševački istoričar Darko Mihajlović osvetljava jedno od zapostavljenih poglavlja istorije balkanskih država. Kako se Srbija snalazila u igri moćnih država na okolnim teritorijama? Knjigu "Srpska diplomatija o događajima u Makedoniji 1903-1904" predstaviće recenzent dr Dragan Petrović i autor, Darko Mihajlović.

Petak 10. novembar, 20:00
Izložba: Izbor iz kolekcije Galerije SKC 2015-2016
Kontakt galerija SKC

Na izložbi će biti predstavljeni radovi sedamnaestoro autora koji su se svojim samostalnim izložbama predstavili kragujevčkoj publici tokom 2015-2016. godine.

Autori čiji će radovi biti predstavljeni na izložbi Izbor iz kolekcije Galerije SKC Kragujevac su: Predrag Terzić, Ana Knežević, Nemanja Nikolić, Ana Piljić Mitrović, Jelena Ilić, Nina Todorović, Milica Antonijević, Nevena Popović, Mihailo Vasiljević, Vladimir Ranković, Draga Jovanović, Milica Jakšić, Ljubiša Simović, Marija Bogdanović, Dragana Dragutinović, Jovana Trkulja, Jelena Savić.

Autori izložbe su Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti i Ivan Arsenijević, urednik likovnog programa SKC. Samu izložbu prati i kvalitetan dvojezični katalog. Publika će biti u prilici da ovu izložbu pogleda do kraja novembra.

Praksa formiranja kolekcije iz galerijsko-izložbenog programa ustanove kulture ne može se porediti sa radom komercijalnih umetničkih galerija koje u okviru svoje delatnosti imaju za cilj trgovinu umetničkim delima. Ovde nije reč o razmeni dobara – usluge marketinške i tržišne prezntacije autora za umetnički proizvod. Ustanove kulture koje su ovakvu praksu uvrstile u svoje aktivnosti zadale su odgovoran i složen zadatak kustosima i menadžerima da ostvare kontinuiran i kvalitetan program koji svedoči o akutnom stanju na polju umetničkog stvaralaštva.

Izložba predstavlja izbor radova iz umetničke kolekcije galerije SKC Kragujevac koji su prikupljeni tokom sezone 2015 – 2016 godine. Radovi u kolekciji prikupljani su od 2004. godine. Ovo je druga izložba radova iz kolekcije. U odnosu na prethodnu održanu 2014. nešto sažetija. Sadrži dela 17 autora. U izboru smo pokušali da obuhvatimo što veći broj medija – od crteža, skulture preko grafike, fotografije i videa.

Osobenost postavke ogleda se u atmosferi. Svedenost likovnog izraza, odsustvo boje, tehnike i materijali laganih struktura, ostavljaju utisak težnje ka nematerijalnom. Za većinu radova karakterističan je pogled unazad. Osvrt na sopstvenu ili kolektivnu prošlost u cilju rešavanja pitanja identiteta u kome je vidljivo istaknut konflikt pojedinac - društvo, pojedinčno - kolektivno. Ovakva vrsta razmatranja iziskuje određenu smirenost i izolaciju. Istraživanje odnosa tradicionalnih i digitalnih medija takođe je osobenost većeg broja radova.

Izvod iz teksta kataloga, Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti

...I upravo, ovom izložbom koja je produkcijski nastala za prostor KONTAKT Galerije SKC, koja predstavlja izbor radova, autora koji su svoje samostalne izložbe održali u SKC-u tokom 2015—2016. godine, ustanovljava se praksa prezentovanja kolekcije nakon dve završene galerijske sezone.

Na izložbi je predstavljeno sedamnaestoro autora sa istim brojem radova, i sigurno odmah treba istaći činjenicu da se pri izboru radova za ovu izložbu, nismo rukovodili prostom logikom izbora najboljih prikupljenih radova, onim najboljim što su umetnici koji su izlagali ostavili za galerijsku kolekciju, već željom da svaki izabrani rad što bolje komunicira u jednoj novoj, sadržajno-kompleksnijoj postavci sa drugim radovima, da sama izložba bude u funkciji umetničkih radova. To nužno imlicira da ovaj izbor nije apsolutno zatvoren, već svakako postoji mogućnost za otvaranje novog iščitavanja, možda, na neku postavljenu tematsko-problemsku okosnicu, jer kvalitet radova koji se nisu u ovom izboru našli, to sigurno dozvoljava.

Izvod iz teksta kataloga, Ivan Arsenijević, urednik likovnog program SKC

Ponedeljak 13. novembar, 22 sata
Kontakt galerija SKC
Jazz Monday - Jasna Jovićević

Jasna Jovićević & Uroš Šećerov duo je nastao kroz saradnju u Jasninom sekstetu, u projektu Flow Vertical. Muzika koju ovaj duo predstavlja, je stalna improvizacija, inspirisana interesantnom instrumentacijom, puno slobodnog prostora za komponovanje u momentu, kao i odnosa ritma i melodije. Ovaj duo sarađuje već duže vreme i svaki njihov koncert je novi koncept, nova mogućnost za nepredvidljivim muzičkim formama. Muzika koju stvaraju, vodi slušaoce na putovanje kroz misli i emocije.

 • Jasna Jovićević - saksofoni, bas klarinet, spacedrum, vokal
 • Uroš Šećerov - perkusije, bubnjevi

Utorak 14. novembar, 20 sati
Kontakt galerija SKC
Izložba WoMen Aleksandra Popović

Publika će izložbu moći da pogleda do 4. novembara 2017.

O projektu WoMen

Tokom prethodnih godina, kroz medije i opštu javnost, sve češće čujemo kako žene postaju samostalnije i emancipovanije, kako sada one mogu potpuno same da kreiraju svoju stvarnost, sve do ocena da su, u današnjem poretku snaga, muškarci postali gotovo nepotrebni. Da li je zaista tako?

Prateći priče žena razvijenog, ali ukroćenog animusa, žena koje svoju rodnu ulogu igraju u saglasju sa svojim ženskim identitetom, ali koje svojim znanjem, kreativnošću, metodičnošću, savešću i snagom, danas osvajaju i poslednje domicile mačizma, ovo svojevrsno umetničko istraživanje otkrilo je da su one MORALE postati jake, uprkos tome što često ocenjuju da intimno to nisu želele. Suštinsko urušavanje viševekovne bihejvioralne matrice koja je muškarcima dodeljivala ulogu stvaralaca, a ženama potrošača, neminovno je kreiralo stvaranje novih rodnih ekvilibrijuma. Potpuno novi odnosi koji odlikuju početak ovog veka, zasnovani su na afirmaciji pola koji i dalje nazivamo nežnijim. Ova nova ravnoteža značajno je pomerila težište muške dominacije u odnosu na pre samo deceniju ili dve. Fotografije u ovom projektu precizno fokusiraju efekte trenda po kom muškarci, čini se, sve češće biraju liniju manjeg otpora, dok su žene, izostankom podrške, primorane da višestruko nadograđuju sopstvenu snagu ličnosti, budući da je to jedina snaga na koju mogu da se oslone.

Da li je znanje moć? Da li je harizma nadogradiva? Kako se ove žene snalaze u muškom svetu?

Uprkos odlučnosti autorke da se ne opravdava, važna je činjenica da ovaj projekat lično ne smatra feminističkim. Naprotiv, to je presek sadašnjeg stanja, bez ocenjivanja polazišnih tačaka.

Ko su žene u ovom projektu?

Fotografije predstavljaju žene različitih profesija, koje su u svakodnevnom životu, prilagođavanjem i diskretnim evoluiranjem pronašle balans snage koja im je potrebna za opstanak i iskonske ženstvenosti. One su priznate umetnice, nepokolebljive advokatice, fotografkinje suštine, stručne psihološkinje, samohrana majka...

Žene koje su MORALE da budu jake kako bi opstale.

OBUKLA SAM TVOJE GAĆE DRAGI...
Obukla sam tvoje gaće dragi, one domaćinske što ih odavno ne nosiš.
Obukla sam tvoje gaće dragi, one bele što ih izbegavaš jer su odavno izašle iz mode.
Obukla sam tvoje gaće dragi, žilet ti neću dirati, znaš da imam svoj uložak i pastu.
Obukla sam tvoje gaće dragi, neće ti trebati pošto si po ceo dan u toj ležaljci pred televizorom.
Obukla sam tvoje gaće dragi, učinilo mi se da mi dobro stoje uz tvoje cigare, inače si prestao da pušiš od kada si gaće promenio.
Obukla sam tvoje gaće dragi, bolje upijaju znoj dok istovaram robu u magacinu.
Obukla sam tvoje gaće dragi, od posla ne stižem da operem svoje, tebi i onako nisu potrebne ispod spavaćice.
Obukla sam tvoje gaće dragi, niko neće ni da primeti da nisu moje, stoje mi kao salivene, uz sve ostalo što me je snašlo.
Obukla sam tvoje gaće dragi, nekako mi se bolje slažu uz ono prugasto odelo, koje više ne nosiš od kada si napustio posao i ugojio se.
Obukla sam tvoje gaće dragi, danas imam naporan dan sa investitorima, nekako su mi mekše i udobnije.
Obukla sam tvoje gaće dragi, snimaće me samo do pola, ne utiču na lepotu.
Obukla sam tvoje gaće dragi, snimaće me samo od pola i tako sam lepa.
Obukla sam tvoje gaće dragi, nekako sam opuštenija u njima, a moram do kraja dana da završim projekat.
Obukla sam tvoje gaće dragi, imam utisak da su mi oštrije fotke u ovim mekanim pamučnim gaćama.
Obukla sam tvoje gaće dragi, uz njih je sve nekako belo, čisto, lirski jasno, čak i tvoje mesto u mojoj scenografiji bez njih.
Obukla sam tvoje gaće dragi, one domaćinske, i onako si zaboravio šta je napred, a šta pozadi.
Obukla sam tvoje gaće dragi, samo da uspavam bebicu da ti ne smeta dok sanjaš.
Obukla sam tvoje gaće dragi, ako me uopšte čuješ ispod tog jastuka.
Obukla sam tvoje gaće dragi, nekako se osećam snažnijom u njima, baš onoliko koliko si ti propao.
Obukla sam tvoje gaće dragi, ali vraćam ti ih čim izraziš želju da odeš bez povratka.
Obukla sam tvoje gaće dragi... dragi!!! draaagiiiii! Zdimio je kod mame...

Ljubiša Simović

BIOGRAFIJA

Aleksandra Popović je rođena 1981. godine u Kruševcu. Završila gimnaziju, društveno jezički smer. Diplomirala 2004. na Akademiji umetnosti BK u klasi profesora Milana Aleksića. Specijalističke studije, smer Menadžment kulture i umetnosti na Fakultetu organizacionih nauka završila je 2009. godine.

Samostalne izložbe:

 • 2016. Wo Men, Srpski kulturni centar u Istri, Pula, Hrvatska
 • 2016. Wo Men, Umetnička galerija, Kruševac
 • 2015. Wo Men, Galerija Ozon, Beograd
 • 2012. „Fejs“, Salon 77, Niš
 • 2011.“Fejs“, Umetnička galerija, Kruševac
 • 2011. „Fejs“, Narodni muzej, Kraljevo
 • 2010. „Fejs“, Kulturni centar, Požega
 • 2010. „Fejs“, Gradska galerija“, Užice
 • 2009. „Travnička hronika“, Galerija Magacin, Beograd
 • 2007. „Dnevnik“, Umetnička galerija, Kruševac
 • 2006. „Dnevnik“, Galerija Artget, Beograd

Dobitnik je druge nagrade na Oktobarskoj izložbi 2004. godine Imala je više od 50 grupnih izložbi, od kojih se izdvaja izložba Prepoznavanje koja je predstavljena u Podgorici, Nišu, Kraljevu, Kruševcu, Čačaku, Kumanovu i Sofiji…

Osnivač je Fabrike fotografa. Docent na Novoj akademiji, gde predaje na osnovnim studijama Vizuelne umetnosti.

Sreda 15. novembar, 19 sati
Hala Jezero
Učešće na humanitarnom koncertu za pomoć Klinici za pedijatriju

Dečiji ansambl Svetozar Marković i PG Studenac, zajedno sa Centrom za negovanje tradicionalne kulture Abrašević organizuju humanitarni koncert za pomoć Klinici za pedijatriju. Sav prihod od prodatih ulaznica namenjen je za nabavku neophodne nemedicinske opreme Klinici za pedijatriju kragujevačkog Kliničkog centra, između ostalog, i za nabavku lifta za transport pacijenata. Organizatori pozivaju Kragujevčane da dođu na koncert u što većem broju i na taj način pomognu klinici za pedijatriju.

Sreda 15. novembar, 19 sati
Kutija šibica
Predstavljanje knjige Brazil nije za početnike Predraga Dragosavca

Knjiga Brazil nije za početnike novinara Predraga Dragosavca, objavljena u izdanju Mostarta, predstavlja svojevrstan mozaik slika o najvećoj južnoameričkoj zemlji - o prošlosti i sadašnjosti, starosedeocima i doseljenicima, gospodarima i robovima, o ogromnim gradovima i nenaseljenim prostranstvima, o ljubavi, muzici, fudbalu… Ali, i o našim ljudima koji su se u različitim vremenima otiskivali u Južnu Ameriku, a pomalo i o Švedskoj, u kojoj autor poslednjih godina živi.

Moglo bi se reći da je to hronika ne samo šestomesečnog putešestvija Brazilom, nego i višegodišnje fascinacije tom zemljom, njenim ljudima, šarenilom njene kulture, protivrečnostima njene svakodnevice... Knjiga je puna živopisnih likova, otvara sijaset različitih tema i kao da je pisana dijaloški, kroz razgovor sa znanima i neznanima...

Promocija knjige u Kragujevcu zamišljena je kao nastavak tog dijaloga.

Četvrtak 16. novembar, 19 sati
Kontakt galerija SKC
Knjiga kratkih priča Lica Aleksandra Pavlović

Aleksandra Pavlović je rođena u Nišu 1982. godine, gde je diplomirala na Departmanu za srpsku i komparativnu književnost. Za svoje književno stvaralaštvo osvojila je mnoge nagrade. Bavi se književnom kritikom i autorka je brojnih prikaza književnih dela. Predsednica je književnog kluba Vladimir Rajić iz Aleksinca. Osnovala je Radionicu kreativnog pisanja Alhemija reči čijim radom i danas koordinira. Do sada je objavila dve poetske knjige: Iščekivanje i Predstava uma.

Knjiga kratkih priča Lica objavljena je 2017. godine u ediciji Novi koren Studentskog kulturnog centra Kragujevac.

Petak 17. novembar, 21 sat
Knjaževsko-srpski teatar
Koncert Dušan Jevtović Trio

Na koncertu će biti promovisano njihovo izdanje, No Answer, kao i live izdanje prošlogodišnjeg koncerta u Kragujevcu pod nazivom Live at home.

Inspirativna saradnja dvojice muzičara, gitariste Dušana Jevtovića i pijaniste Vasila Hadžimanova, uokvirena ubedljivim Asafom Sirkisom na bubnjevima, rezultirala je zvukom progresivne muzike sa uzbuđenjem post-džeza. Odabir da stvaraju bez bas gitare otvorio je nove dinamične mogućnosti i dozvolio gitari i klavijaturi slojevitu ekspresiju- Vasilova predivna klavirska arpeđa služe kao delikatni kontrapukt Dušanovom sviranju. Asafova izvedba je spoj prozračnosti Džona Kristensena i zavodljive moći vintidž Bili Kobama. Mini Moog Bass snažno zaokružuje Jevtovićeve lebdeće akrobacije i podražava Sirkisov besprekorni gruv. Originalnosti i samouverenosti ovog projekta doprinelo je i razmenjivanje individualne energije, dosta međusobnog slušanja i kreativno jedinstvo. Drugo internacionalno izdanje Dušana Jevtovića za njujorškog progresivnog džez izdavača MoonJune može biti njegovo presudno izdanje koje će zaintrigirati sve pratioce gitarista Džona Aberkrombija, Džona Frušantea, Dejvida Torna, Nels Klajna, Džimija Hendriksa...

Prodajna mesta ulaznica su biletarnica Knjaževsko-srpskog teatra (radno vreme 10-14h i od 18-20h svakog dana osim nedelje) i prostorije SKC (svakog radnog dana od 09-14h). Cena ulaznice je 400 dinara, a na dan koncerta 500.

PORTAL PPNS U SARADNJI SA SKC POKLANJA 2X2 ULAZNICE PRVIM POSETIOCIMA KOJI KAO KOMENTAR ISPOD OVOG ČLANKA NA PORTALU NAVEDU SVOJU OMILJENJU TEMU U IZVOĐENJU DUŠANA JEVTOVIĆA :)

Petak 24. novembar, 22 sata
Kontakt galerija SKC
Koncert: Charles Gayle Trio

Čarls Gejl je američki saksofonista/multiinstrumentalista. Rodio se 1939. godine. Više od pola veka predvodi sastave kreativne improvizovane muzike. Skoro 20 godina je proveo svirajući na ulici i živeći kao beskućnik. U sedamdeset devetoj godini života njegov zvuk sija istom energijom kojom je sijao dok je pomerao granice mogućeg u džez muzici. U Kragujevacu nastupa u trio postavci sa fenomenalnim muzičarima - poljskim kontrabasistom Ksaverijem Vojčinskim (Ksawery Wójciński) i srpskim bubnjarem Aleksandrom Škorićem.

"Čarls Gejl je retko ljudsko biće koje može da uradi šta god poželi kada je reč o zvuku koji se ispoljava kao muzika. Njegova muzika ja puna saosećanja i ljubavi koja prevazilazi džez. Istovremeno, nalazi se usred univerzalnog jezika koji zovemo sving, a da ne ponavlja istoriju. To je duhovna muzika, obmotana misterijom blagodeti stvaranja - ne može se opisati rečima. Kada sam upoznao Čarlsa 1973. godine, svirao je trubu i violinu i uvek bio nekoliko koraka ispred vremena i sećanja. On je borac koji stalno svira i živi van ustaljenih okvira i ostaje ispred onih koji žive da bi ukalupili i etiketirali umetnike, umesto da ih vole."

Vilijam Parker (odlomak iz knjige Conversations, Rogue Art, 2011.)

Cena ulaznice je 300 dinara.

SKC I PORTAL PPNS POKLANJAJU 3X2 ULAZNICE NAJBRŽIM POSETIOCIMA KOJI KAO KOMENTAR ISPOD OVOG ČLANKA POSTAVE LINK DO JEDNE PESME ČARLSA GEJLA :)

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJTFB STRANATVITER 

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

ARHIVA

OKTOBAR 2017.

Ponedeljak 2. oktobar, 22:00
Džez ponedeljak: Aca Pejčić i prijatelji 
Kontakt galerija SKC

Počinje nova sezona naših popularnih džez svirki uživo ponedeljkom. Kragujevčanin Aca Pejčić, multiinstrumentalista svetskog ranga, sa muzičkim kreativcima i talentima svih generacija, na bini Kontakt galerije učiniće svaki ponedeljak posebnim.

Petak 6. oktobar, 22:00
Koncert: Aleks Džonson i Barbarizms (Švedska)
Kontakt galerija

Virtuoz na klasičnoj gitari, Aleks Džonson, sviraće najlepše aranžmane klasične, popularne evergrin, džez i bluz muzike. Nimalo nesvakidašnje za SKC Kragujevac, iste večeri još jedna muzička poslastica. Džonsonu će se pridružiti i ljubimci mlađe muzičke generacije, švedski bend Barbarizms. Pred kragujevačkom publikom nastupaju odmah nakon učešća na beogradskom Indirekt festivalu muzike i umetnosti.

Cena ulaznice je 200 dinara.

SKC I PORTAL PPNS POKLANJAJU 3X2 ULAZNICE NAJBRŽIM POSETIOCIMA KOJI KAO KOMENTAR ISPOD OVOG ČLANKA NAVEDU JEDNU PESMU OVIH GOSTIJU KRAGUJEVCA :)

Nedelja 8. oktobar (11-17:00) i ponedeljak 9. oktobar (12-17:00)
Fotografska radionica: Belgrade raw
Kontakt galerija SKC

Nebitno je da li ste profesionalni fotograf, ili amaterski, iz puke znatiželje, zaustavljate u vremenu interesante trenutke iz života grada Kragujevca. Za učešće u radionici, pošaljite: vaše ime i prezime, godište, kada i zašto ste počeli da se bavite fotografijom na www.kragujevac@belgraderaw.com
Broj mesta na radionici je ograničen.

Sreda 11. oktobar, 20:00
Predstavljanje zbirke pesama "Supermen je barbika" Hermana Šterna
Kutija šibica SKC

Iza ovog pesudonima krije se talentovani vrnjački pisac Srđan Čeperković. Za prethodnu zbirku pesama "Zaboravljeni grad" (2007), dobio je nagradu "Matićev štap". Zbirka pesama "Supermen je barbika" se sastoji iz osam pesničkih ciklusa u kojima kroz crni humor i dozu nihilizma govori o pop kulturi i jugoslovenskom neoavangardizmu. Herman Štern, kao poetski supermen, razbija mnoge kakone i dogme i demitologizuje razne idole.

Četvrtak 12. oktobar, 22:00
Koncert: Rastko Obradović kvartet
Kontakt galerija SKC

Izuzetno talentovan mladi beogradski saksofonista, Rastko Obradović, iza sebe već ima brojne internacionalne nastupe. Živi i radi na relaciji Srbija-Norveška. U njegovom muzičkom rukopisu može se osetiti uticaj Jana Garbareka, Soni Rolinsa, Ben Vendela. Sviraće najbolje od džez i bluz muzičke fantastike.

Ponedeljak 16. oktobar, 22:00
Džez ponedeljak: Aca Pejčić i prijatelji
Kontakt galerija SKC

U novoj sezoni naših popularnih džez svirki uživo ponedeljkom, Kragujevčanin Aca Pejčić, multiinstrumentalista svetskog ranga, sa muzičkim kreativcima i talentima svih generacija, na bini Kontakt galerije učiniće i ovaj ponedeljak posebnim. Sviraju: Braca Vučković, Nemanja Ristović, Ramon Hamel i Aca pejčić.

Sreda 18. oktobar, 11:00
Predavanje o industriji muzike, medija i zabave profesora Toma Štajna (Berkli univerzitet, Boston, SAD)
Sala Rektorata Univerziteta u Kragujevcu

SKC Kragujevac, u saradnji sa „Multikultivatorom“ i Filološko-umetničkim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu, predstaviće profesora Toma Štajna, vrsnog poznavaoca osnova funkcionisanja muzičke i industrije medija i zabave. Govoriće o ulogama i pozicijama svih aktera u ovom poslovnom lancu, alatima i tehnikama. Tom Štajn je profesionalac u oblasti muzičkog biznisa. Već 29 godina radi i kao profesor na Berkli univerzitetu, Boston, SAD. Proteklih godina naročito je aktivan u Kini i Turskoj. U Srbiji boravi kao profesionalac „Fubrajt programa“, u okviru platforme za neformalno muzičko obrazovanje. Predavanje profesora Štajna u kragujevačkom Rektoratu je besplatno.

Više detalja 

Utorak 24. oktobar, 20:00
Projekcija snimka predstave "Bi(će)" APGS-a
Galerija SKC

Autorski scenski prikaz Akademskog pozorišta studenata germanistike "Bi(će)", nastao po principima pozorišne pedagogije je premijerno izveden u aprilu 2016. godine, nakon čega su usledila još tri izvođenja. Tema scenskog prikaza su ključni, a ujedno i sastavni elementi čovečanstva, od njegovog nastanka do daleko u budućnost ili pak ne toliko daleko. Kroz stečeno iskustvo i znanje na ovakvim radionicama, glumci APGS-a ne upražnjavaju glumu jedino i samo kao vannastavnu aktivnost na svojim studijama, već aktivnosti na radionicama koriste u svrhe ovladavanja i poboljšanja svojih kompetencija kao budućih nastavnika nemačkog jezika i književnosti, pri čemu nadograđuju svoje znanje iz oblasti teorije i nauke o književnosti.

Kragujevčani će imati priliku da posete projekciju snimka na kojoj je specijalni i počasni gost prof. dr Renate Frojdenberg Findajzen iz Trira (Nemačka).

Ulaz je besplatan.

Ponedeljak 30. oktobar, 22:00
Džez veče
Kontakt galerija SKC

Tradicionalno u SKC-u Jazz Monday koji je ovog oktobra krenuo sa devetom sezonom. Aca Pejčić nam kao i uvek predstavlja vrsne muzičare sa naše džez scene.

SEPTEMBAR 2017.

Četvrtak 7. septembar, 18:00
Književno veče: Antologija priče za odrasle - Dragica Šreder
Kutija šibica

Reč je o dvojezičnoj antologiji „"Prizma života, priče za odrasle" koju je priredila i na nemački prevela Dragica Šreder, iz Hildena. Knjigu čine priče 25 autora iz: Srbije, Makedonije, Crne Gore, Španije, Rusije, Češke, Turske, Nemačke i Austrije. Recenziju je napisao akademik Milutin Đuričković, naglašavajući dragocenost i svrsishodnost ovakvih kljiževnih poduhvata.

Četvrtak 7. septembar, 22:00
Koncert: Martin Harley
Đački trg

Britanski kantautor i gitarista, Martin Harley, frontmen je bluz trija The Martin Harley Band. Poznati su po sjajnim živim nastupa i zanimljivom izboru instrumenata: bajsborn gitara, balalajka, koktel dramset, kahon i kontrabas. Martin je poznat po svom gitar lap slajdu, i jedinstven muzičar u Britaniji po svom muzičkom izrazu.

Petak 8. septembar, 20:00
Književno veče: Dan mladih
Kontakt galerija SKC

Petak 8. septembar, 22:00
Koncert: Stuttgart Online
Letnja scena SKC

Beogradski garažni rokenrol bend Stuttgart Online je najbolji debitantski sastav u 2007, po mišljenju veb magazina Popboks. Postoje od 2006, a prvi album "Radost svakom domaćinstvu" snimili su 2009. Održali su veliki broj koncerata u Srbiji i regionu.

Stuttgart Online su: Bojan Slačala (bas i glas), Marko Barišić (bubnjevi i glas) i (bas i glas).

Cena ulaznice: 300 dinara.

SKC I PORTAL PPNS POKLANJAJU 3X2 ULAZNICE NAJBRŽIM POSETIOCIMA KOJI KAO KOMENTAR ISPOD OVOG ČLANKA NAVEDU OMILJENU PESMU STUTTGART ONLINE :)

FB DOGAĐAJ

Subota 9. septembar, 20:00 
Književno veče: Marčelo Malterego dva
Kontakt galerija SKC

Marka Šelića Marčela književna kritika smatra dozrelim pripovedačem. "Malterego 2" je roman kojim Marčelo iskazuje prezir prema nasilju i nostalgiju za rok kulturom ljubavi i razumevanja. Jaka proza kroz sudbinu petoro mladih ljudi koji traže izlaz iz gorke svakodnevice. Ali, postoji cena.

Sreda 13. septembar, 19:00
Književno veče: Božija volja - Đorđe Kadijević
Kontakt galerija SKC

Fragmentalni roman "Božija volja", svestranog umetnika Đorđa Kadijevića, govori o mračnim dešavanjima u Beogradu i Umci, pred kraj Drugog svetskog rata. Reč je o više psihološkom i socijalnom književnom delu, nego o istorijskoj sagi. Kadijević je vešto iskoristio i začine od folklorne fantastike i horora. U toku večeri, i promocija Kadijevićevog kratkog umetničkog filma.

Petak 15. septembar, 22:00
Koncert: Artan Lili
Letnja scena SKC

Artan Lili, u novom sastavu, po prvi put u Kragujevcu. Ivan Skopulovič (gitara) pojačao je beogradsku noiz pop četvorku. Ovaj bend je jedan od najupečatljivijih predstavnika nove srpske muzičke scene: Bojan Slačala (vokal i bas), Romana Slačala (glas i daire), Marko Ajković (bubanj), Dragan Knežević (gitara).

Cena ulaznice: 400 dinara.

SKC I PORTAL PPNS POKLANJAJU 3X2 ULAZNICE NAJBRŽIM POSETIOCIMA KOJI KAO KOMENTAR ISPOD OVOG ČLANKA NAVEDU OMILJENU PESMU ARTAN LILI :)

Nedelja 17. septembar, 20:00
186. stepenik - Studentsko pozorište Pale, gostujuća predstava
Sala PMF 

Akademsko pozorište SKC Kragujevac biće domaćin Studentskom pozorištu Pale, koje će izvesti predtavu "186. stepenik", po prvi put u gradu na Lepenici. Reč je o istinama i lažima izrečenim o nacističkom koncentracionom logoru Mathauzen. U središtu istinite priče su novinar londonkog "Gardijana" Majkl Higins i bivši logoraš Emanuel Goldman. Tekst potpisuje Borislav Pekić, a režiju Nemanja Kostić. Uloge: Veljko Đoković, Nemanja Popović, Boško Krljaš, Nikola Đoković i Janko Jugović.

Petak 22. septembar, 22:00
Koncert: Dogs in Kavala
Kontakt galerija SKC

Dogs in Kavala je brza, mlada, psihodelična rok trojka. Priča je i više od muzike. Sinišu, Srđana i Nikolu, momke iz različitih krajeva bivše Jugoslavije, spojila je beogradska svakodnevica i ljubav prema žustrom ritmu. Dogs in Kavala su: Srđan Jeremić (glas, gitara), Siniša Janjić Re (bas), Nikola Hajduković (bubanj, glas).

Cena ulaznice: 200 dinara.

SKC I PORTAL PPNS POKLANJAJU 3X2 ULAZNICE NAJBRŽIM POSETIOCIMA KOJI KAO KOMENTAR ISPOD OVOG ČLANKA NAVEDU OMILJENU PESMU SASTAVA DOGS IN KAVALA :)

Utorak 26. septembar, 20:00
Izložba fotografija "Dokumenti" Ivana Petrovića
Kontakt galerija SKC

Za Ivana Petrovića izložba nije neutralna forma prikazivanja gotovog rada umetnika. On svaku pojedinačnu izložbu oblikuje kao novi rad. Jedna fotografija u dve različite postavke, nema isti umetnički smisao, osnovni je stav Petrovića. Posmatračima je ostavljeno dovoljno prostora da iznova razumeju kompoziciju i poruku koja je zapisana između pojedinačnih elemenata postavke.

INFO PLUS

Ansambl Akademeskog pozorišta SKC priprema novu sezonu uz podršku jugoslovenskog i srpskog akademika, dramskog pisca, scenariste i pozorišnog reditelja Dušana Kovačevića. Uveliko traju probe i pripreme za izvođenje nove predstave „Sabirni centar“. Predstava je zamišljena kao društveno-politička travestija života i smrti. U glumačkoj podeli su: Kostadin Stojadinov, Nina Nedeljković, Stefan Pavlović, Jana Mijailović, Petar Petrović, Jana Desnica i Jovan Aničić. Adaptaciju i režiju potpisuje Miroslav Petrović. Premijera "Sabirnog centra" je planirana za oktobar.

Akademsko foklorni ansambl "Svetozar Marković" Studentskog kulturnog centra Kragujevac poziva zainteresovane da postanu deo kreativnog tima: folklornog ansambla, pevačke grupe "Studenac" ili narodnog orkestra. Upis je do 26. septembra, svakog radnog dana do 20 časova.

AVGUST 2017.

Četvrtak 3. avgust, 22:00
Koncert: Cyanna Mercury (Atina, Grčka) - psihodelični pop-rok

Letnja scena SKC

Psihodelični pop rok sastav iz Grčke, Cyanna Mercury, ovim muzičkim projektom eksperimentišu sa zvukom i žanrovima, od bluza, preko džeza, do etno, ambijent i ritma psihodelije. Nastupaju u okviru balkanske turneje promovišući debi album „Archetypes”. Kocerti su im raspodati i po nekoliko meseci unapred. 

Cena ulaznice 300 dinara.

DETALJNIJE 

Sreda 9. avgust, 22:00
Koncert: Trio Sveti
Letnja scena SKC

Već poznati kragujevačkoj publici, Trio Sveti ponovo u SKC-u - na Letnjoj sceni! Trio Sveti su Marko Đorđević, Vasil Hadžimanov i Branko Trijić.

Dobra muzika ne poznaje granice. O kreativnosti i virtuoznosti Vasila Hadžimanova izlišno je govoriti. Bubnjar, Marko Đorđević, jedan je od najboljih na svetu prema rečima gitariste benda čuvenog Herbija Henkoka, Lajonela Lueke. Otkriti gitaristu, Branka Trijića, znači iznova proniknuti u muziku. Zanat je pekao kod Točka, a kroz "holandsko iskustvo" stekao planetarnu reputaciju. Njihov zajednički muzički izraz čuti uživo neprocenjivo je iskustvo. Oni su unikatni....

DETALJNIJE 

Ulaz je 400 dinara.

SKC I PORTAL PPNS POKLANJAJU 3x2 ULAZNICE PRVIM POSETIOCIMA KOJI KAO KOMENTAR ISPOD OVE NAJAVE NA PORTALU NAPIŠU NAZIV OMILJENJE TEME TRIJA SVETI :)

11. 08.
22:00
Koncert: Grupa "Ti" - Festival Dan mladih
Letnja bašta SKC

U okviru festivala Dan mladih, koji se održava u Kragujevcu već četvrtu godinu u nizu, ovog petka grupa Ti na Letnjoj sceni SKC.

Ti je psihodelični elektro pop duo iz Beograda koji čine Ilija Duni i Trajče Nikolovski. Obojica rodom iz Makedonije, upoznali su se u Beogradu, u zgradi BIGZ-a, i u leto 2012. osnivaju grupu Ti, gde Trajče svira elektronski bubanj, Ilija gitaru i bas sintisajzer, dok obojica pevaju. Ilija je prethodno svirao u grupama Petrol i Meatmarket, a Trajče u bendu White Noise in a White Room i Čistilište.

Muzika grupe Ti je puna pamtljivih i često sanjivih melodija Dunijeve gitare, punih i prijatnih bas deonica na sintu, sjajnog dvoglasa, jednostavnih hipnotičkih tekstova i Trajčetovih ritmova koji obuzimaju i stvaraju prijatnu atmosferu lenjeg kišnog popodneva provedenog sa suve strane prozora ili kasnog buđenja u danu bez mnogo obaveza.

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar