Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Događaji

04.11.2019

Studentski kulturni centar: Programi

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

PROGRAMI OD 4. DO 10. NOVEMBRA

Utorak 5. novembar, Kontakt galerija SKC-a u 20:00
Izložba Prostori duše, crteži i slike, Nenad Ristović

Izložbu će otvoriti Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti i likovni kritičar

DELO DUHOM PROŽETO

Ko prilježnije prati tokove savremene Srpske umetnosti, morao je zapaziti osetljivu uz to nenametljivu slikarsku ličnost Nenada Ristovića. Daleko od povišene temperature tekućih događanja, na izlagačkoj sceni se pojavljuje samo onda kad ima šta da kaže i pokaže. Ristović je izlagao samostalno u prestižnim galerijskim prostorima i učestvovao na zamašnom broju recentnih, zajedničkih smotri. To ga je učinilo poznatim i priznatim na tekućoj umetničkoj sceni. Šta to odlikuje njegov crtački opus. Čime se izdvaja?
Treba najpre kazati da je Nenadove radove otežano povezati sa asocijativnim, još manje, sa konkretnim realnim pojavama, dakle teško je govoriti o mogućim refleksijama oslonjenim na prirodu. Da pojasnim, njihovo izvorište se ne može približiti bilo kojoj i kakvoj faktografskoj percepciji u odnosu na svet iz okruženja. Ako toga ima u onom latentnom, početnom podsticaju, tokom izvođenja gubi svoj smisao, izmiče pred drugom vizuelnom predstavom, preoblikovanom u bitno drugačije, bespredmetne kodove.

Poput svakog istinskog stvaraoca, Nenad je podjednako okrenut slici i crtežu, ali ne crtežu kao skici, pripremi i projektu za konačnu realizaciju, već samostalnoj likovnoj disciplini. On je svestan njegove zakonite, unutrašnje nužnosti, što znači da mu se povinuje svešću suštastvene kreativne potencije. Nasuprot slikarskoj energiji, koja pleni formom ali i magičnim svojstvom kolorističkih vrednosti, Ristović u crtežu pokazuje sličan ali i nešto drukčiji rukopis. Bliskost sa slikom je primetna u načinu komponovanja i ikonografskom sloju, dok se razlika očituje u postupku, koji u crtežu počiva na ogoljenom, spontanom, svetlo – tamnom tretmanu te znatno redukovanim odnosima masa, napokon u konačnom vizuelnom ishodu.
Radovi Nenada Ristovića su svedeni na osnovne uprošćene naznake. Njihov sadržaj je realizovan slobodnim zbirom poteza koji se razlažu u osetljiva šrafiranja pojedinih površina. Njima je suprostavljen skup linija, neki poput lelujavih kretnji, dok su nekad u pitanju snopovi dužih ili kraćih crta do ovlaš nanetih, smišljeno ritmovanih akcenata i mrlja koje upotpunjavaju vizuelnu optiku dela. Njegov crtež nema formu ali ima svetlost, koja u akcionom polju gubi oblikujuću ulogu. Svetlosni efekti dopiru odnekud iz dubine iz materijalne strukture. Oni plivaju po ostrvima nedefinisanog prostora i smisao doživljaja upućuju ka trijumfu vremenske beskonačnosti.

Ristović je uspeo da izgradi delo vlastite crtačke nervature, koja ga, u tom domenu, smešta u red zapaženih stvaraoca novije Srpske umetnosti.

Razmatrajući ovaj segment radova, pri razumevanju njihove uloge i mesta u kontekstu bliže fenomenološke datosti, treba kazati da su oni bliski uzvišenim, teško dokučivim, relacijama, kojima svaka prava umetnost teži ili nastoji da dosegne. Sudeći po ovde izloženim delima, koja, ovom prigodom prvi put pokazuje sudu ovdašnje javnosti, crteži Nenada Ristoviića su, nema sumnje, u domenu tog i takvog određenja.

Zdravko Vučinić

Nenad Ristović - rođen 1965. godine u Kragujevcu. Diplomirao na Fakultetu umetnosti u Prištini 1997. godine na odseku za slikarstvo u klasi profesora Hilmije Ćatovića. Magistarske studije završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2002. godine, na slikarskom odseku, mentor profesor Zoran Vuković. Samostalno izlagao 30 puta i učestvovao na više od 200 kolektivnih izložbi, takođe učesnik u radu brojnih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Dobitnik šest nagrada iz oblasti likovne umetnosti. Član ULUS-a od 1997. godine. Kustos Gradske galerije Mostovi Balkana u Kragujevcu.

Izložba će biti otvorena do 24. novembra 2019.

Skc Kragujevac

Sreda 6. novembar, Kontakt galerija SKC-a, 19:00
Kragujevačka varoš protiv antijevrejskih propisa
Tribina o rađanju građanstva u Srbiji

Govorićemo o temi iz istorije Kragujevca, koja daje vrlo zanimljivu sliku prošlosti grada. Naime, sredinom 19. veka, odlukom vlasti Kneževine Srbije, svi Jevreji koji su se bavili trgovinom trebalo je da budu iz drugih varoši „izgnani“ (kako se kaže u dekretima) iz drugih srpskih gradova u Beograd. Međutim, građani Kragujevca su potpisali jednu peticiju koju su uputili knezu i koja je, na kraju, rezultirala odobrenjem od strane kneza A. Karađorđevića da njihov sugrađanin, Jevrejin Josif Jozefović ne bude izgnan iz varoši.

To je veoma važan, a čini se i prvi primer građanske inicijative i njenog delotvornog rezultata u novovekovnoj Srbiji, a dodatni kvalitet je i to što se radilo o pripadniku jedne, u tom trenutku, diskriminisane manjine.

Učesnici tribine su istoričarke i istoričari: Dr Olga Manojlović Pintar, Dr Aleksandar Miletić i Dr Srđan Milošević i Nenad Glišić, voditelj.

SKC Kragujevac


STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJTFB STRANATVITER 


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar