Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Događaji

17.09.2018

Studentski kulturni centar: Programi

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html

Subota 1. septembar, 22:00
Letnja scena SKC
Koncert benda Straight Mickey and the boyz

Straight Mickey and the boyz su jedan od najtalentovanijih novih rok bendova u Srbiji. Dinamična, furiozna trojka odličnih muzičara iz Beograda, svoje uticaje iz raznih stilova roka, stisnula je u prepoznatljiv i karaktera pun izraz.

Sastav se poslednjih godina nametnuo na srpskoj alternativnoj sceni i pobrao puno simpatija publike - u pitanju je dinamičan trio sjajnih mladih muzičara iz Beograda, koji je već renomiran kao izuzetna koncertna atrakcija. Stilove i žanrove, poput hard roka, panka, hard kora, garažnog roka, fanka pa čak i avant džeza su Straight Mickey and the boyz strasno i dobro prekuvali te stopili u jedinstvenu smesu, koja ima opojan miris na dobar duh Beograda, i uvek bukti od progresivnih muzičkih zamisli i žestoke energije. U kratko vreme od kada u javnosti prezentuju svoj gruverski rok tornado, Straight Mickey and the boyz etablirali su se kao jedan od najperspektivnijih novih bendova u Srbiji i regiji i zbog eksplozivnih nastupa stekli epitet benda koji se mora videti uživo.

Sreda 5. septembar, 19:00
Kontakt galerija SKC
Razgovor o knjizi „Dnevnik dokone domaćice" Nataše Đurović

Nataša Đurović, autorka iz Kraljeva, predstaviće svoju prvu knjigu intrigantnog naslova „Dnevnik dokone domaćice".

Nataša Đurović rođena je 1974. godine u Kraljevu. Kratke priče, kolumne i eseje objavljuje na portalu „Konkretno", u časopisu „Sizif", kao i sajtu „Akademos". Ovo je njena prva knjiga.

O knjizi su napisali:

„Evo, sada čitamo njene misli. Kažem misli, jer Nataša ne piše, već misli. Njen bunt, pogled na svet, okruženje, naše dobre i loše strane... sve je pretočila u zanimljivo i lako čitljivo štivo..."
(Bratislav Petrović, književnik)

„Suptilan humor upravo tamo gde je potreban, odlika je njenog pisanja, jer Nataša zna - teške situacije bez malo zdravog humora se još teže podnose."

Bojana Čiplić

Petak 7. septembar, 19:00
Kutija šibica SKC
Ciklus Politički film, projekcija filma „Minhen” sa diskusijom

Minhen je američki film iz 2005. snimljen po romanu Đerđa Jonaša, koji govori o masakru izraelskih sportista na OI 1972. u Minhenu i tajnoj operaciji odmazde koju je naredila izraelska vlada. Priča govori o grupi ubica, koji predvodi bivši agent Mosada Avner (Erik Bana), koji pronalaze i ubijaju pripadnike „Crnog septembra“ za koje se smatra da su odgovorni za ubistvo jedanaest izraelskih sportista. Film je bio nominovan za pet Oskara a režirao ga je Stiven Spilberg.

Film predstavlja: Tadej Kurepa

Utorak 11. septembar, 20:00
Kontakt galerija/Galerija Skc
Otvaranje izložbi Fem i Nem Irene Kovač i Prostor i Ništa Sanje Solunac

FEM i NEM - Irena Kovač

Sve knjige su već napisane, sve simfonije komponovane, sve slike naslikane i predstave odigrane. Živimo na hiljadama godina staroj kulturološko-informacionoj deponiji. Zabluda je da danas umetnost može delovati na svest kao što je to bilo moguće u predigitalnom dobu. Svaka misao, slika, reč koju upotrebimo najverovatnije već ima određeni broj pregleda na Google-u.

Šta se u ovakvim okolnostima očekuje od umetnosti? Estetska percepcija integralni je deo čovekovog doživljaja stvarnosti. Ako neko delo deluje na posmatrača manje ili više snažno, uprkos svemu prethodno viđenom, proživljenom i poznatom, sigurno će pospešiti duhovni razvoj, poboljšati komunikaciju i doprineti svetskom miru.

Irena Kovač, predstavnica je generacije umetnika postdigitalnog doba. Ona poznaje sve uslove koji su joj na raspolaganju – pristupačnost, tehnološku zrelost, ekonomsku bipolarnost i društvenu polifoniju doba u kome živi i radi. Kao suvereni vid izražavanja bira kolaž, što je značajno za sagledavanje njenog rada ne toliko tehnički koliko konceptualno. Reč je o postupku kojim se istovetnoj stvarnosti nepripadajući elementi međusobno postavljaju u zajednički kontekst u cilju kreiranja novih vrednosnih relacija. Na ovaj način autorka koristi i umetnički medij, pa besprekornu liniju crteža suprotstavlja savršeno ispoliranoj površini slike u tehnici ulja na platnu. Fotomontaža i slikarski fotorealizam su samo pitanje njene odluke jer fantastično vlada i jednom i drugom veštinom. Reči mogu biti pojmovi ili zvuci, zavisno od umetničke volje. To nas dovodi do same suštine njenog dela koja se tiče slobode izbora i razumevanja života i konačno uticaja koji u njemu ostvarujemo.

Rečnikom našeg doba ključni pojmovi (hashtags) u kompozicijama Irene Kovač su: Žena, porodica, telo, igra, humor, san, sloboda, kolorit. Sve to je autorka majstorski umontirala u vrcav narativ sa neodoljivo privlačnom atmosferom koja odaje emancipovani šmek starih dobrih vremena.

Nema zaključka, misli se nadovezuju jedna na drugu kao saće, detalji nagovešavaju celinu koja zavisi od perspektive posmatrača. Život je film koji režiramo sami, umetnost je igra na sreću, izložba je otvorena.

Ksenija Marinković
istoričarka umetnosti

Irena Kovač, rođena je 1992. godine u Kikindi. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2015. godine, na slikarskom odseku. Iste godine nagrađena je za najuspešniji rad iz umetničke discipline Slikanje. Aktivno izlagačko iskustvo započela je još kao student 2013. godine. Do sada je imala dve samostalne i više kolektivnih izložbi. Među značajnijim izložbama može se izdvojiti učešće na 56. Oktobarskom salonu u Beogradu i ,,Nepodnošljiva lakoća tranzicije” u Parizu. Takođe je učestvovala na različitim umetničkim projektima u zemlji i inostranstvu. Između ostalog, tvorac je i koordinator projekta Kulti(no)vacija koji se realizovao 2018. godine. Ne želeći da se usredsredi na samo jedan umetnički medij, ona se sa jednakim interesovanjem bavi kako tradicionalnom slikarskom tehnikom, tako i kolažem, fotografijom, videom, instalacijom. Članica je umetničke grupe SUEuKI. Trenutno živi i radi u Kikindi.

Nagrade:
- Godišnja nagrada likovnog departmana za Najuspešniji rad iz umetničke discipline Slikanje, 2015. godine
- Nagrada fondacije ֦֦Mali princ za postignute vrhunske rezultate iz oblasti likovne umetnosti 2016. godine
- Likovna Jesen, 2016.
- Nagrada Fondacije 021 u okviru 10. Festivala mini filma za video Izgovori.


Prostor i Ništa - Sanja Solunac

Likovni projekat pod nazivom ,,Prostor i Ništa“ je sastavljen od dvodimenzionalnih kolaža, zatim radova u kombinovanim tehnikama i prostornim instalacijama (takođe u kombinovanim tehnikama). Radovi su počeli da nastaju pre mnogo godina, uglavnom za potrebe naručenih scenografskih rešenja za predstave, ili scenski dizajn za raznorazne performanse, koji se u većini slučajeva nikada nisu realizovali zbog raznih okolnosi (kao što su na primer – promena upravnika/ce pozorišta ili određene ustanove, prokriumčareni novac za dati projekat, itd.) […]

Danas, u mojim privatnim prostorima, skupine ovih radova predstavljaju ličnu beležnicu o odnosima prostora i vremena u kojima stvaram, i gde započinjem svoj ,,radni vek’’.

Vremenom sam počela da se bavim prostorom, kao umetničkom temom, u nekoliko različitih aspekata i medija (privatne i javne svojine; subjektivni/objektivni doživljaj itd.) […]

Kolaži i radovi u kombinovanim tehnikama, iako daju vizuelni dojam o prividnoj vedrini, jesu omaži opustelim, nestalim i/ili uništenim prostorima sa specifičnim istorijama postojanja, koji ostaju bez ljudi, bez publike, zbog dugačkog niza neobjašnjenih okolnosti...

Sanja Solunac

Sanja Solunac je interdisciplinarna umetnica, rođena 1987. godine u Kragujevcu. Završila je srednju dizajnersku školu; diplomirala osnovne i master studije na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, odsek primenjene umetnosti. Bila je stipendistkinja Fonda za mlade talente Republike Srbije. Realizovala je tri samostalne izložbe i od 2008. godine do danas bila je učesnica na preko trideset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, umetničkim i društveno-angažovanim projektima.

Sreda 12. septembar, 20:00
Letnja scena Skc-a
Predstavljanje knjiga Autobusom po Jerusalimu - Pola Polanskog i Naslednici vremena - Nenada Glišića

Knjiga „Autobusom po Jerusalimu“ Pola Polanskog predstavlja jedinstveno pesničko svedočenje o Jerusalimu koji se u monoteističkim religijama poteklim sa tog mesta smatra svojevrsnim centrom sveta. Pronicljive pesme jezika koji jednostavno teče, a čija poetika pre svega leži u suptilnoj ironiji trenutka koju pesnikovo oko beleži i ostavlja večnosti na sud. Polanski je dokazani pesnik u najboljoj tradiciji američkog dvadesetovekovnog pesništva koji svesno bira da se drži, ne po strani, već u samom centru događaja i vrenja.

Knjiga pesama „Autobusom po Jerusalimu“ predstavlja novu kockicu koju je naša publika dobila kako bi nastavila sa sklapanjem mozaika o opusu ovog začudnog i vrednog pesnika koji živi među nama.

Pol Polanski je rođen 1942. godine u Mejson sitiju, Ajova, SAD. Objavio je 21 pesničku knjigu, a dobitnik je mnogih nagrada, kako za pesništvo, tako i za društvenu aktivnost, a najznačajnija među njima je „Vajmarska nagrada za ljudska prava“ za koju ga je nominovao Ginter Gras.

Zbirka pesama „Naslednici vremena“ Nenada Glišića je trinaesti samostalni naslov ovog autora. „Naslednici vremena“ predstavljaju novu poetičku epizodu autora, jedan svojevrsni eksperiment u kome su neke od večnih tema, kao što su: vreme, snovi, reči i simboli, propuštene kroz onirički, pesnički filter.

Nenad Glišić je rođen 1972. godine u Kragujevcu. Pored pesničkih knjiga objavio je jedan roman i dve zbirke kratkih priča.

Obe knjige su objavljene u ediciji „Pod presom“ mladenovačkog izdavača „Pressing“, koja najavljuje dalje objavljivanje dela ovih pesnika.

Četvrtak 13. septembar, 22:00
Letnja scena Skc
Koncert Kida Keva Crew

Kida Keva Crew nastupa na Letnjoj sceni u četvrtak, 13. septembra od 22 časa.

Kida Keva Crew je u proteklih dvanaest godina poznata kao grupa DJ-eva i MC-eva koji prave odlične žurke na klupskoj i festivalskoj sceni širom Srbije. Poslednje dve godine deluju i autorski, gde pridružuju i žive instrumente u nastup, stvarajući fuziju spojivih i naizgled nespojivih živih instrumenata sa najrazličitijim bitovima, probijajući žanrovske granice i predrasude. Baziraju se na žanrovima: hip - hop, funk, reggae, ali i drum&bass, breakbeat, glitch hop. Kao svoju najveću vrlinu navode spontanost u nastupu, DJ setove koji se stvaraju na licu mesta i trendove koje ne prate, već postavljaju nove.

Četvrtak 20. septembar, 20:00
Kontakt galerija Skc
Predstavljanje knjige – Kada se oko boji vrane – Anica Garić

Reč je o pesmama napisanim u slobodnom stihu, u elegičnom tonu u naglašenoj formi obraćanja odsutnom sagovorniku, njegovoj imaginarnoj evokativnoj slici koja u svojoj odsutnosti formativno utiče i oblikuje jednu vrstu ljubavnog razgovora.

Pesme su pisane jednostavnim jezikom, rečnikom svakodnevne komunikacije i sa naglašenom ekonomičnošću koja odbija složene i barokne retoričke zahteve i tamnu metaforičnost klasične ljubavne poezije.

...U ovoj knjizi ljubav se razume kao sloboda bez asimilacije, potčinjavanja i ukidanje razlike kao uslova postojanja drugog, ona je shvaćena kao osećanje drugog u tamnoj povučenosti koja teži da ne uzurpira slobodu i karakter ljubavnika.

Jovan Zivlak

O autorki:

Anica Garić rođena je 1974. godine u Srpskoj Crnji. Radi kao upravnica Narodne biblioteke „Đura Jakšić“ u mestu rođenja i uživa u poslu kojim se bavi. Ovo joj je treća zbirka pesama.

Nedelja 23. septembar, 20:00
Sala PMF
Predstava Peščanik

Novu sezonu članovi Akademskog pozorišta SKC-a započeli su učešćem na XIV Međunarodnom studentskom pozorišnom festivalu URBAN FEST, a već 23. septembra vraćaju se na svoju matičnu scenu sa predstavom PEŠČANIK.

Peščanik je kolaž slika iz života Eduarda Sama, pokušaj rekonstrukcije očeve ličnosti iz stvarnih i „izmaštanih izvora“. U osnovi Peščanika je igra u kojoj se prepliću očeva sećanja i sećanja na oca, prostori sna i jave, istorija i fikcija, a scena je prostor sukoba onih koji grade sećanje na Eduarda i drugih koji ga sistematski uništavaju. Igra je i svojevrsni citat Eduardovih sećanja, beležaka i pisama što je i „mala, tužna, ništavna ljudska pobeda nad golemim, večnim, božanskim ništavilom“.

Režiju potpisuje Kostadin Stojadinov, a uloge tumače: Aleksa Svilarov, Anastasija Đorđević, Danijela Koturović, Emilija Mihailović, Ilija Ivanović, Jovana Milosavljević, Julija Vučković, Milena Perić, Milica Đorđević, Mina Nešić, Nevena Terzić, Rada Nestorović, Tamara Obrenović, Tatjana Nikolić.

Ulaz - 200 dinara, uz popust za đake i studente - 100 dinara.

* * *

Prijem novih članova - Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković

Završetak prethodne sezone, ansambl je krunisao učešćem na Međunarodnom festivalu folklora u Češkoj, a novu sezonu započinje prijemom novih članova u folklorni ansambl, Pevačku grupu ,,Studenac” i Narodni orkestar. Svi zainteresovani se mogu prijaviti već od 10. septembra u prostorijama SKC-a do 20 časova. Prijemni sastanak, na kom će novi članovi moći detaljnije da se informišu o programu i radu ansambla, održaće se 24. i 25. septembra u 19 časova. 

Akademski folklorni ansambl postoji već više od četiri decenije negujući i predstavljajući naše tradicionalne igre i pesme kako u zemlji, tako i na scenama brojnih evropskih folklornih festivala. Na programu ansambla nalaze se koreografije iz gotovo svih etnokoreoloških oblasti Srbije, ali i drugih krajeva Balkana. Rad folklornog ansambla stvorio je okvire i za nastanak Ženske pevačke grupe Studenac, 1995. godine, a nešto kasnije, od 2015. godine započet je i rad Muške pevačke grupe ,,Studenac“. Obe beleže veliki broj veoma zapaženih, kako samostalnih tako i nastupa sa folklornim ansamblom. 

Ansambl broji preko 200 članova i svake godine svoje redove osvežava prijemom novih članova.

Ove godine, kao jedan od vidova promocije prijema novih članova, ansambl će održati nastup u Tržnom centru Plaza u subotu 22. septembra u 18 časova.

Prijem novih članova - Kragujevačko pevačko društvo

Hor Studentskog kulturnog centra Kragujevac - Kragujevačko pevačko društvo organizuje prijem novih članova već od samog početka nove sezone, od 3. septembra. Svi zainteresovani mogu se prijaviti ponedeljkom i četvrtkom od 20-22 časa u Kutiji šibica Skc-a.

Kragujevačko pevačko društvo osnovano je 2014. godine, ali se već na samom početku svojim kvalitetom i inovativnim pristupom nametnuo na umetničkoj i muzičkoj sceni grada. Hor ubrzo postaje prepoznatljiv zahvaljujući brojnim nastupima, koncertima i nagradama. Neki od najzapaženijih nastupa bili su na kragujevačkom OKTOH-u, na takmičenju Horovi među freskama, na kom osvajaju prvu nagradu „Vojislav Ilić”, zatim 2017. u Belorusiji, na Međunarodnom pravoslavnom horskom festivalu „Kaložska Blagovest“, u gradu Grodno, gde osvajaju treće mesto, kao i zajednički koncert sa Omladinskim horom u Ingolštatu. Veoma promišljeno i sigurno rade na sebi i svojoj želji da doprinesu kulturnom životu grada Kragujevca, ali i čitavog regiona. Njihov nastup sa Kragujevačkim orkestrom, na kom je izveden Mocartov Rekvijem, 2016. godine, proglašen je kulturnim događajem godine, a svakako je bio i jedan od najzapaženijih i najposećenijih.

Članovi hora su ljubitelji horske muzike, mladi entuzijasti sa snažnom željom da doprinesu raznovrsnosti i svežini savremene kulturne i muzičke scene grada i šire. Izmeštanjem svojih koncerata iz standardnih prostora, novim sadržajima obogaćuju nove prostore, kreirajući njihov nov i potpuno izmenjen vizuelni identitet. Kroz brojne nastupe hor neguje saradnje i prijateljstva sa drugim ansamblima i institucijama i na taj način, kroz razmenu kreativnih ideja i iskustava, obogaćuje svoj program i repertoar.

Umetnički rukovodilac je Đorđe Catić, profesor solfeđa i teorije muzike u Muzičkoj školi „Dr Miloje Milojević” u Kragujevcu.

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJTFB STRANATVITER 

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar