Univerzitetska galerija: Resital Milana Miladinovića

Univerzitetska galerija: Resital Milana Miladinovića

Resital" "Strast, mistika, ekstaza - omaž Aleksandru Skrjabinu" pijaniste Milan Miladinović, povodom 100 godina od smrti kompozitora, biće održan u Univerzitetskoj galeriji u utorak 9. juna od 19 časova.

Milan Miladinović je pijanista i predavač, docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu za predmete Klavir i Istorija klavirskog izvođaštva. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Srednju muzičku školu je završio u Nišu u klasi prof. Borivoja Mladenovića. Osnovne i magistarske studije završio je na AUNS u klasi prof. Svetlane Bogino, a zatim je diplomirao na UDK Berlin u klasi prof. Fabio Bidinija. Dobitnik je stipendija DAAD, Yamaha i Kraljevskog doma Karađorđevića.

Imao je preko 200 standardnih resitala u zemlji i inostranstvu, brojne nastupe sa orkestrima, a sarađuje sa brojnim eminentnim umetnicima u kamernoj muzici. Pored predavanja na međunarodnim i domaćim stručnim konferencijama i festivalima, održao je veliki broj tematskih resitala-predavanja.

Ovo je idealna forma da se studenti, ali i najšira publika, upoznaju sa delima i da im se približi klasična muzika. Cilj je da se razbiju predrasude da je klasična muzika nešto teško i nedostupno, čak elitistično. U resitalima-predavanjima koje je Miladinović držao širom sveta (na srpskom, engleskom i ruskom jeziku) uspešno je promovisao ovaj koncept i približio publici dela najznačajnijih stranih, ali i naših kompozitora.

Miladinović je učestvovao na brojnim humanitarnim koncertima, vodio uspešnu desetogodišnju akciju za kupovinu koncertnog klavira u rodnom Nišu,a bio je prvi donator za klavir u Kragujevcu i imao čast da prvi odsvira resital na tom klaviru.

Aleksandar Skrjabin (1872-1915) je genijalni ruski kompozitor čija se stogodišnjica od smrti obeležava ove godine u svetu. Kao jedan od najinovativnijih i najkontraverznijih kompozitora imao je veliki uticaj na muziku XX veka. Najpre je stvarao pod snažnim uticajem Šopena, a zatim je njegov stil prošao kroz evolutivni put od simbolizma sa elementima impresionizma sve do avangarde, objedinjujući muziku i filozofiju.

Na ovom resitalu-predavanju pijanista Miladinović će publiku provesti kroz ovu fascinantnu stvaralačku transformaciju koja je povezana i sa filozofijom, teozofijom i ruskim mistizmom, a u resitalu su uključena najznačajnija dela ovog ruskog genija iz sva tri njegova stvaralačka perioda.

UNIVERZITET U KRAGUJEVCU SAJTFB PROFIL

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari