Iskrcavanje Drinske divizije na Krf, 1916.

Iskrcavanje Drinske divizije na Krf, 1916.

Iskrcavanje Drinske divizije na Krf 1916. godine 

Iz albuma Arhiva

PRVI PRVI NA SKALI: KG VODIČ
ISTORIJSKI ARHIV ŠUMADIJE KRAGUJEVAC 

* * * 

Dolazak srpske vojske na Krf

Po dolasku srpske vojske i Vlade Srbije na Krf, u januaru 1916. godine na Krf, vojska je raspoređena tako da u mestu Guviji je bila smeštena Vardarska divizija, u obližnjem Ipsosu Moravska divizija, Timočka divizija u Strongili, Šumadijska u Mesongi, Drinska divizija u Agios Mateosu, Dunavska u Vraganjotiki, Prihvatilište za srpske civile u Analipsi, Aeroplanska eskadrila u Potamosu, u dvorcu Ahileon bila je smeštena Oficirska bolnica.

Pošto je Drinska divizija bila razmeštena u njegovom selu, Janis Janulis je dozvolio da se na njegovoj zemlji podigne vojni logor, gde su se oporavljali srpski ratnici koji su preživeli golgotu Albanije. Od iscrpljenosti na njegovoj njivi je sahranjeno 560 vojnika, koji su kasnije eshuminirani i njihova tela prenesena na ostrvo Vido. Janis i njegovi naslednici, iz poštovanja, nikad više nisu obrađivali tu parcelu.

Podizanje spomenika


Spomenik vojnicima i starešinama Drinske divizije

Na imanju Janisa Janulisa u hladu maslinjaka preživeli su podigli spomenik svojim preminulim saborcima, vojnicima i starešinama Drinske divizije, koji i danas postoji. Spomenik je 17. maja 1916. godine otkrio vrhovni komandant srpske vojske, regent Aleksandar Karađorđević.

S bočne strane spomenika, u bareljefu, sedi vojnik s puškom u ruci, a ispod su urezani stihovi srpskog poručnika, pesnika Vladimira Stanimirovića:

Na humkama u tuđini
neće srpsko cveće nići.
Poručite našoj deci
nećemo im nikad stići!
Pozdravite otadžbinu,
poljubite rodnu grudu!
Spomen borbe za slobodu
neka ove humke budu!

Na prednjoj strani spomenika je samo veliki krst, a s druge bočne strane uklesan je srpski državni grb i posveta „Drinci svojim drugovima”.

Izvor: Vikipedija


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html