RHMZ: Meteorološko upozorenje, 20. jul 2021.

RHMZ: Meteorološko upozorenje, 20. jul 2021.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je meteorološko upozorenje za područje Srbije NA JAKE PLJUSKOVE SA GRMLJAVINOM  - za utorak 20. jul.

Na području Srbije još danas lokalna pojava jačih pljuskova sa grmljavinom (uz količinu padavina veću od 20 mm za 3h) sa tendencijom postepene stabilizacije vremena posle podne i uveče.

U Šumadiji "žuti" meteo alarm

Vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

Hidrološko upozorenje

Na manjim bujičnim vodotocima na slivovima Jadra, Kolubare, Crnice, Lepenice, Lugomira, Resave, Ravanice, Mlave i Timoka sa pritokama tokom 19/20. jula mogući su kratkotrajni nagli porasti vodostaja sa manjim lokalnim izlivanjima.

Maksimalne temperature (°C) u Kragujevcu:

  • UTORAK 25
  • SREDA 25
  • ČETVRTAK 27
  • PETAK 28
  • SUBOTA 30

Biometeorološka prognoza za Srbiju

Za 20. jul

Usled biometeoroloških prilika oprez se savetuje osobama sa respiratornim oboljenjima. Moguće su izvesne tegobe kod srčanih bolesnika, pa im se preporučuje smanjena fizička aktivnost. Od meteoropatskih reakcija mogu se javiti nervoza i smanjena radna sposobnost. Svim učesnicima u saobraćaju preporučuje se dodatni oprez.

Za 21. jul

Biometeorološka situacija pogodovaće hroničnim bolesnicima, ali se dodatna pažnja ipak savetuje osobama sa srčanim tegobama. Glavobolja i nesanica su očekivane meteoropatske reakcije.

Iz biltena Biometeorološke prognoze

  • Prognoza biometeoroloških uslova sa procenom uticaja na ugrožene grupe hroničnih bolesnika: Usled biometeoroloških prilika oprez se savetuje osobama sa respiratornim oboljenjima. Moguće su izvesne tegobe kod srčanih bolesnika, pa im se preporučuje smanjena fizička aktivnost.
  • Meteoropatske reakcije: Od meteoropatskih reakcija mogu se javiti nervoza i smanjena radna sposobnost.
  • Termički uslovi i uticaj na stanovništvo: Očekivani termički uslovi će biti u domenu proseka za ovaj period godine.
  • Intenzitet sunčevog ultraljubičastog zračenja i saveti za preventivnu zaštitu: Prognozirane maksimalne vrednosti UV indeksa su u kategoriji veoma opasne pojave na teritoriji zapadnobačkog okruga. Na severu i jugu Srbije vrednosti UV indeksa su u kategoriji opasne pojave, pri izlaganju suncu dužem od 30 minuta. Pri ovim uslovima ultraljubičastog zračenja (veoma opasna i opasna pojava) potrebno je preduzeti sve mere zaštite i to: izbegavati direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova, skloniti se u hladovinu, koristiti odgovarajuću odeću, zaštitne šešire, naočari i zaštitnu kremu.
  • Prisustvo alergenog polena u vazduhu: Sezona cvetanja pojedinih vrsta trava i korova je u toku, pa su koncentracije njihovog polena u porastu. Kod osoba koje su alergične na polen mogu se javiti simptomi poput crvenih i otečenih kapaka, kijavice i umora.
  • Saveti za učesnike u saobraćaju: Svim učesnicima u saobraćaju preporučuje se dodatni oprez.

Izvor: RHMZ


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html