Goco, izvini što u Kragujevcu hoće da te zaborave

Goco, izvini što u Kragujevcu hoće da te zaborave

Kragujevački sportisti, pre svega košarkaši, kipte od besa svaki put kada čuju da neko sportsku halu koja se nalazi u Velikom parku u Kragujevcu, nazove hala "Park", a ne pravim imenom, po prerano preminuloj srpskoj i jugoslovenskoj košarkašici Gordani Goci Bogojević.



Poslednjih dana, ova sportska dvorana je prisutna u medijima, jer se u njoj obavlja vakcinacija građana, a gradski zvaničnici, brojni mediji, pa i portal eUprava, svakodnevno pozivaju građane da dođu u halu “Park” kako bi se vakcinisali.

“To je uvreda i licemerje”, kaže proslavljena srpska košarkašica iz Kragujevca Vesna Despotović, osvajač olimpijske medalje na igrama u Moskvi 1980. godine, na čiju inicijativu je 2012. godine novoizgrađena balon sala u Kragujevcu, ponela ime po Gordani Goci Bogojević, koja je tokom 90-tih harala sportskim terenima i donosila trofeje za reprezentaciju Srbije i brojne domaće i evropske klubove u kojima je igrala.

“Srce me zaboli svaki put kada čujem hala ‘Park’. Verovala sam da ćemo sačuvati sećanje na našu Gocu ako jedan sportski objekat nosi ime po njoj, ali ljudi svakodnevno tu halu pogrešno zovu, što je uvredljivo za celu sportsku zajednicu, a prvenstveno za Gocinu porodicu”, u besu kaže za Nova.rs Vesna Despotović.

Ova funkcionerka Košarkaškog saveza Srbije i trener juniorske reprezentacije, za naš portal objašnjava da može da pređe i preko toga što se hala koristi za vakcinaciju i što su sportisti trenutno izbačeni i primorani da treniraju na raznoraznim mestima, ali ne može da oprosti što se na brutalan način gazi ime jedne od najuspešnijih srpskih košarkašica, koja se pogrešnim imenovanjem hale gura u zaborav.

“Ako smo svi mogli da prihvatimo da stadion Crvene zvezde promeni ime u ‘Rajko Mitić’, zašto ne možemo da zovemo ovu halu Goca Bogojević. To je hala koja je od samog osnivanja dobila njeno ime i tako treba da je zovemo. Licemerno je što smo joj dali ime, a sada je velika većina zove drugačije, jer im je tako lakše ili ko zna iz kojih razloga. Kao zajednica smo obesmislili jednu plemenitu ideju da sačuvamo sećanje na veliko sportsko ime i to nije u redu”.

Sa Vesnom Despotović se slaže i Nenad Milovanović trener senionirske ekipe Ženskog košarkaškog kluba Radnički iz Kragujevca, koji smatra da se ogrešimo svaki put kada halu pogrešno nazovemo.

“Sve devojčice koje treniraju košarku znaju za Gocu Bogojević. Ta sala je prvenstveno namenjena za košarku i mi kao treneri, deci od najranijeg uzrasta pričamo o vrhunskim dostignućima naše sugrađanke. Bolno je što je na ovakav način u javnosti potiskujemo”, kaže Milovanović.

Iako sportska hala u Velikom parku ima svoje zvanično ime, istaknuti gradski funkcioneri u javnim obraćanjima ovu halu nazivaju “Park”, pogotovo u poslednje vreme, kada se u tom sportskom objektu obavlja vakcinacija.

Pogrešan naziv hale mogao se čuti i od gradonačelnika Nikole Dašića, kao i od predstavnika zdravstvenih institucija, a njihove izjave prenose brojni lokalni i nacionalni mediji koji u najvećoj meri utiču na formiranje javnog mišljenja.

Istini za volju, osim sportskih klubova, u Kragujevcu se za očuvanje Gocinog imena i naziva hale, zalaže nekoliko portala koji u svojim izveštajima, bilo da je reč o sportskim dešavanjima ili vakcinaciji, uvek ističu da se hala zove “Gordana Goca Bogojević”.

Međutim, očigledno je da borba za ovo veliko sportsko ime iz Kragujevca, mora da bude veća i jača.

Goco, izvini što smo te zaboravili!

Nagrada ’’Gordana Goca Bogojević’’ ubuduće za MVP igračicu ŽKLS

Gordana Goca Bogojević, udata Kovačević (1974-2009) bila je, inače, jugoslovenska i srpska reprezentativka u košarci. Košarkom je počela da se bavi kada je imala sedam godina, a prve sportske korake napravila je na terenu u Velikom parku u Kragujevcu, gde se danas nalazi hala koja nosi njeno ime.

Kada je imala 15 godina postala je jedna od najmlađih članica seniorske ekipe Crvene zvezde. Sa Zvezdom je osvojila četiri šampionske titule i tri Kupa, a kao kapiten je 1994. godine proglašena za najbolju sportistkinju ovog sportskog društva.

Igrala je i za pančevački klub Profi D sa kojim je osvojila titulu i Kup, a kasnije je Vršačkom “Hemofarmu” donela prvu prvu šampionsku titulu 1998. godine, sa kojim je dva puta osvajala Kup Jugoslavije i proglašena za najbolju igračicu završnog turnira.

Iz Vršca je otišla u inostranstvo, gde je sa uspehom nastupala u najvećim klubovima Mađarske, Češke, Italije, Španije. Za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije igrala je punih 11 godina, oprostila se na Evropskom prvenstvu 2003. Učestvovala je na četiri evropska prvenstva. Odigrala 105 utakmica i postigla 1011 koševa.

Kao kadetkinja osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu, a kao juniorka bronzu na Balkanijadi.

Gordana Bogojević je preminula iznenada 2009. godine u 36. godini života, a iza sebe je ostavila dvogodišnjeg sina, koji je na svečanom otvaranju košarkaške hale u Kragujevcu, ubacio prvi koš.

Aleksandra Petrović
Izvor: Nova.rs, 11. 2. 2021. 


ARHIVA PPNS

NAGRADA ’’GORDANA GOCA BOGOJEVIĆ’’ UBUDUĆE ZA MVP IGRAČICU ŽKLS



PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

Narodna biblioteka i portal Prviprvinaskali.com

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html