Odustajanje od tradicionalnog tandem biciklističkog maratona Kragujevac-Mostar?

Odustajanje od tradicionalnog tandem biciklističkog maratona Kragujevac-Mostar?

U Kragujevcu je trebalo da startuje 18. tradicionalni tandem biciklistički maraton Kragujevac-Mostar, ali nije - tako započinje saopštenje za javnost na svojoj FB stranici Paraolimpijska akademija Junior koja se bavi sportom iz paraolimpijskog programa, a sadržaj prosleđuje paraolimpijac Goran Nikolić, generalni sekretar Juniora, upravnik SC Iskra, pored ostalog dobitnik Đurđevdanske nagrade Grada Kragujevca u oblasti sporta u 2020. godini, kao i gradskog zlatnika sa likom Bogorodice 2019. godine za istrčanih 77 maratona za 77 dana.

Уручене Ђурђевданске награде
Foto: Grad Kragujevac

Saopštenje objavljujemo u celini.

Punoletstvo je sprečio SPD Radnički

Na osnovu odredbi Statuta koje definišu javnost rada organizacije i odredbi Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, saopštavamo sledeće:

Paraolimpijska Akademija Junior sa žaljenjem obaveštava sportske prijatelje, saradnike i javnost da nakon 17 tandem biciklističkih maratona na relaciji zbratimljenih gradova Kragujevca i Mostara neće biti osamnaestog.

Uprkos činjenici da je ova omiljena manifestacija obnovila pobratimske odnose dva grada kada su slepi i slabovidi biciklisti uz asistenciju biciklista pilota 2004. godine u tri etape izvezli svojevrsni biciklistički maraton u želji da gradu pobratimu čestitaju obnavljanje starog mosta i manifestacije skakača sa visinskih skakaonice duge četiri i po veka, ove godine tandem biciklisti nisu krenuli put Mostara.

Ovo je tužan dan za nas, naše prijatelje i sve one koji su nas podržavali.

Manifestacija koja je imala visoka pokroviteljstva Predsednika Republike Srbije i Ambasade BiH u Srbiji, odnosno pokroviteljstva zbratimljenih gradova Kragujevca i Mostara, kao i gradova kroz koje biciklisti prolaze: Užica, Višegrada i Sarajeva bila je predmet izuzetne medijske pažnje, a pre svega nacionalnih medijskih servisa u Srbiji i BiH.

Već treće godine 2007. ataše za sport i kulturu pri Ambasadi BIH u Srbiji g. Koča Govedarica saopštio je zvaničan podatak ispraćajući tandem bicikliste sa centralnog gradskog trga u Kragujevcu da je najveća razmena ljudskih resursa između dve susedne države upravo na relaciji Kragujevac-Mostar zahvaljujući tandem biciklističkom maratonu.

Oko 1.000 sportista najmlađih kategorija je godišnje iz Mostara dolazilo u Kragujevac i obratno po sistemu "deca kod dece" što razmenu čini održivom razvijajući i negujući prijateljstva mladih i njihovih porodica.

Paraolimpijska Akademija Junior je dobitnik najviših društvenih priznanja svih pet gradova na ruti i sportskih organizacija u njima.

Tandem biciklistima su u svim gradovima priređivani zvanični protokolarni prijemi na najvišem nivou, organizator je imao finansijsku podršku grada i privrednih subjekata a ova paraolimpijska disciplina je promovisana i omasovljavana širom regiona na najbolji način.

Centralna sarajevska opština Stari grad i grad Kragujevac su prve dve lokalne samouprave na prostorima bivše SFRJ koje su nakon ratnih sukoba potpisale povelju o bratimljenju zbog čega je izuzetno posvećena manifestaciji i našem karavanu ukazuje posebne počasti i pažnju.

Ove godine naš karavan neće moći prijateljima neposredno da čestita Bajram što je retka prilika.

Plasman na paraolimpijske igre u Tokiju ove godine su izborile dve posade, jedna u tandem biciklizmu i jedna u paratriatlonu pod vođstvom selektora nacionalnog parabiciklističkog tima Marka Pavlovića iz Kragujevca koji je 17 godina predvodio tandem biciklistički karavan do Mostara.

Učesnici manifestacije su bili biciklisti iz cele Srbije

Bicikliste je na startu iz Kragujevca sa centralnog gradskog trga kod Krsta uvek ispraćao ambasador, zamenik, ataše ili neko od visokih predstavnika Ambasade BiH u Srbiji, kao i najviši predstavnici grada Kragujevca.

Tandem bicikliste nisu sprečavali ni saobraćajni kolaps, ni kiša ni grad ni olujno nevreme ni vrela letnja jara kada su u Mostar najčešće ulazili na neverovatnih +42°C, uvek su stizali na vreme jer su pedalirali srcem.

Опис фотографије није доступан.
Foto: Goran Nikolić

Ove godine je nakon dve godnine opstrukcije, praktično od svog osnivanja, to uspelo da učini sportsko privredno društvo Radnički.

SPD Radnički kojem je grad poverio na upravljanje centar za sport i rehabilitaciju OSI Iskra ne omogućava Junioru ni status potstanara u sopstvenoj kući sporta.

Umesto da bude servis paraolimpijske akademije kroz usluge održavanja i higijenizacije, kako je grad lepo osmislio zbog trenutne zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, SPD Radnički paraolimpijsku akademiju ne želi ni kao partnera.

Junior kao jedini sportski kolektiv u gradu koji je zahvaljujući postignutima svojih sportista paraolimpijaca pronašao zadužbinara, investitora i sagradio sebi kuću sporta, sada u istoj nema ni status podstanara što nije bila ideja zadužbinara i grada koji je centar poverio SPD Radnički na upravljanje.

Dok nam nije sagrađena Iskra startovali smo sa centralnog gradskog trga uz podršku službi protokola i informisanja grada Kragujevca uz pozdrave sugrađana i u prisustvu brojnih medija.

Sada ne možemo da startujemo ispred sopstvene kuće sporta u kojoj bismo mogli ugostiti bicikliste iz drugih gradova i zvaničnike koji nas ispraćaju.

Manifestacija koja ove godine obeležava punoletstvo je prekinula svoju tradiciju, a isključivi krivci za to su SPD Radnički i član GV za sport Predrag Stevović koji je ignorisao našu inicijativu za rešavanje nagomilanih problema.

Apelujemo na zvanični grad Kragujevac da prekine bahaćenje SPD čiji je osnivač i omogući nam realizaciju važnih manifestascija, sportskih događaja i projekata koji doprinose poboljšanju društvenog statusa OSI.



Što se tandem biciklističkog maratona Kragujevac-Mostar tiče, još samo ovo: za četiri i po veka tradicije skokovi sa starog mosta nisu prekidani ni u vreme brojnih ratova, čak ni pod granatama.

Visoki pokrovitelji su izrazili želju da karavan prijateljstva doživi tradiciju skakača sa starog mosta što je učesnicima uvek bio imperativ. 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html