SPD Radnički: Vesti, 1. 3. 2020.

SPD Radnički: Vesti, 1. 3. 2020.

PPNS - KG VODIČ: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCU


Vaterpolo

VATERPOLISTI RADNIČKOG OSVOJILI REGIONALNU A2 LIGU

Vaterpolisti Radničkog iz Kragujevca i teoretski su osvojili prvo mesto u Regionalnoj A2 ligi, pošto su u pretposlednjem kolu slavili na gostovanju novosadskoj Vojvodini, u Bečeju, rezultatom 13:5.

Kragujevčani su tako kolo pre kraja ostvarili nedostižnu bodovnu prednost u odnosu na Solaris iz Šibenika, od kog su bolji i u međusobnim okršajima, pa će se naredne godine takmičiti u Regionalnoj A1 ligi.

Ova utakmica računala se i za srpski šampionat, tako da su Kragujevčani iz Vojvodine doneli praktično dupli plen.

Od samog starta izabranici Uroša Stevanovića nametnuli su svoj ritam, pa su prvu kratku pauzu dočekali na „plus tri“ (4:1), a do poluvremena su pobegli na pet golova „viška“ – 8:3.

Novosađani su treću deonicu rešili u svoju korist sa 2:1 (9:5), ali su Šumadinci potom ponovo dodali gas i pobedu učinili ubedljivijom.

Najefikasniji u pobedničkim redovima bio je novopečeni seniorski reprezentativac Srbije, Nemanja Stanojević, sa tri gola, a po dva su dodali Janković, Toholj i Frolov.

U poslednjem kolu Kragujevčani gostuju niškom Naisu, u subotu od 20 časova, na „Čairu“, ali ih pre toga, u sredu od 18.30 časova, u Kragujevcu, očekuje okršaj za superligaške bodove sa ekipom Zemuna.

Vojvodina – Radnički 5:13 (1:4, 2:4, 2:1, 0:4)

BEČEJ – Bazen: „Đorđe Predin Badža“. Gledalaca: 100. Sudije: Golijanin i Jovančević (obojica iz Srbije).

VOJVODINA: Šantalab, N. Marić 1, Maksimović 1, Kovačević 1, Tintor, Murišić, Prekogačić, Ćatović, Tubić, Stojčić 1, Bolović, Trtović 1, Pajković, U. Marić . Trener: Bilić.

RADNIČKI: Dobožanov, Branković, Stanojević 3, Janković 2, Toholj 2, Frolov 2, Lobov, Dino 1, Panić 1, Radovanlija, Lukić 1, Tomašević, Todorovski, Pljevančić 1. Trener: Stevanović.

Odbojka

PRVENAC ODBOJKAŠA RADNIČKOG U MINI-LIGI

Odbojkaši Radničkog su posle velike borbe i pet odigranih setova uspeli da zabeleže prvu pobedu u mini-ligi, i to protiv veoma kvalitetne ekipe Mladog radnika iz Požarevca – 3:2 (22:25, 25:18, 25:21, 23:25, 15:11).

Treći međusobni okršaj Kragujevčana i Požarevljana ove sezone nije previše odudarao od prethodna dva duela u regularnom delu takmičenja. I ovoga puta je viđena jedna izuzetno zanimljiva i kvalitetna odbojkaška predstava, koja je ponovo razrešena u taj-brejku. Šumadinci su posle lošeg početka i gubitka prvog seta uspeli da preokrenu rezultat u svoju korist i dođu na korak do trijumfa u četvrtom setu, ali su i ovoga puta do pobede stigli težim putem.

Malo toga je u ekipi Dragana Kobiljskog funkcionisalo na početku uvodnog seta, što je rezultovalo ubedljivim vođstvom Požarevljana od sedam poena razlike – 8:15. Tek su u završnici seta Kragujevčani pronašli pravi model igre i prišli na svega dva poena zaostatka (21:23), ali nisu imali snage za totalni preokret, tako da su gosti iz Požarevca dobili ovaj set i stekli početnu prednost.

Sa znatno boljom energijom i koncentracijom Šumadinci su ušli u drugi set. Nakon rezultatske klackalice na početku seta, Radnički je sjajnim servisima Nikole Petrovića stekao prvu osetniju prednost od četiri poena razlike (10:6). Uspeli su gosti vrlo brzo da prepolove zaostatak (11:9), ali se borbeni Kragujevčani nisu dali poremetiti, već su nastavili da „lome“ protivnika, kome je konačno u finišu seta popustila koncentracija, što je domaćin iskoristio da stigne do izjednačenja u setovima.

Nastavio je Radnički u dobrom ritmu i u trećoj deonici. Vodili su učenici Dragana Kobiljskog sa 14:9, ali su Požarevljani na servis Medurića uspeli da vežu tri poena i primaknu se na 14:12. Nalet gostiju prekinuli su Goić i Petrović, vrativši Radnički na „plus četiri“ (16:12), a ovu rezultatsku distancu domaći su uspeli da sačuvaju do kraja ovog perioda za preokret i vođstvo od 2:1 u setovima.

Vrhunac večerašnje borbe viđen je u četvrtom setu. Kragujevčani su u ovu deonicu ušli sa namerom da svom protivniku zadaju završni udarac, dok su gosti tražili način da ostanu u životu. Prvi deo seta obeležila je bolja igra Požarevljana, koji su imali prednost sve do trenutka kada je Radnički serijom od četiri uzastopna poena preuzeo vođstvo u svoje ruke (17:16). Pri rezultatu 21:18 delovalo je da Kragujevčani sigurno koračaju ka trijumfu, ali se borbeni gosti nisu predavali i uspeli su da u uzbudljivom finišu seta uhvate poslednju slamku spasa i izbore taj-brejk.

Ovakav ishod četvrtog seta nije demoralisao izabranike Dragana Kobiljskog, već ih je, naprotiv, dodatno stimulisao da u taj-brejku prikažu svoje najbolje lice. Silovito su Šumadinci krenuli, poveli sa 4:0, pa sa 6:1, nagovestivši da ovoga puta nemaju nameru da svom protivniku pruže ni tračak nade. Ipak, ni gosti se nisu tako lako predavali i primakli su se na 10:8, što je nateralo Dragana Kobiljskog da zatraži tajm-aut, čini se u pravom trenutku, jer je nakon povratka na teren njegova ekipa opet uspostavila kontrolu nad igrom i stigla nadomak konačnog trijumfa (14:10). Spasili su gosti prvu meč loptu, ali je narednu Vuk Milutinović pretvorio u konačan trijumf svoje ekipe.

Radnički je na putu ka prvoj pobedi u mini-ligi predvodio kapiten Jekić sa 24 poena. Lopar je dodao 12, Milutinović 11, a Ristić 10 poena.

U redovima Požarevljana prednjačio je iskusni Tomo Micić sa 21 poenom, Kubanac Kala osvojio je 18, a Medurić 15 poena.

Trener Radničkog Dragan Kobiljski podvukao je značaj večerašnje pobede, koja Radnički ostavlja u trci za plej-of.

Ovo je velika pobeda za nas, naročito nakon teškog poraza u Novom Sadu prošlog vikenda. Čestitao bih mojim igračima na borbenosti i izdržljivosti. Sve zasluge za ovu pobedu idu na njihov račun, istakao je Kobiljski.

Nemanja Dukić, koji je do nedavno dirigovao prijemom Požarevljana, večeras se našao sa druge strane mreže, u dresu Kragujevčana.

Znali smo da nas očekuje protivnik koji je u dobroj formi i da neće biti ni malo lako doći do pobede. Imali smo priliku da rešimo meč u četvrtom setu, ali se ekipa Mladog radnika nije tako lako predavala i uspela je da izbori peti set, koji smo mi odigrali rasterećenije i sa manje grešaka, što nam je na kraju i donelo konačan trijumf, ocenio je večerašnji meč iskusni primač servisa.

Odbojkaši Mladog radnika još jednom su pokazali da nisu bez razloga među prve tri ekipe na tabeli, ali su ipak morali da se pomire sa porazom u „SBB Jezeru“.

Bila je ovo jedna izuzetno zanimljiva utakmica, puna preokreta i naboja. Mi smo se borili koliko smo mogli, ali igrači Radničkog su imali više koncentracije u presudnim momentima i zasluženo su pobedili, izjavio je Ivan Kostić, organizator igre požarevačkog superligaša.

I trener Mladog radnika Ivica Jevtić slaže se sa konstatacijom da je publika u „SBB Jezeru“ večeras imala priliku da uživa u jednom uzbudljivom i dobrom meču, što je još jedna potvrda visokog kvaliteta lige ove sezone.

Ovakav sistem takmičenja je jako dobar jer pruža priliku igračima da se afirmišu i pokažu šta znaju, a publici da uživa u kvalitetnim i neizvesnim mečevima, kao što je to bio slučaj večeras. Radnički je na kraju pobedio, mada ne bi bilo nezasluženo i da smo mi trijumfovali, podvukao je Jevtić.

Večerašnja pobeda nije previše uticala na plasman Kragujevčana u mini-ligi, koji i dalje zauzimaju šesto na tabeli, ali im je omogućila da ostanu u trci za jednu od prve četiri pozicije koje vode u plej-of.

Usled finalnog turnira Kupa Srbije, ovog vikenda neće biti superligaških utakmica. Takmičenje se nastavlja sredinom naredne sedmice, kada odbojkaše Radničkog očekuje izuzetno teško gostovanje ekipi Niša, koja je Kragujevčane dobila u oba međusobna duela ove sezone.

RADNIČKI – MLADI RADNIK3:2 (22:25, 25:18, 25:21, 23:25, 15:11)

KRAGUJEVAC
Dvorana: „SBB Jezero“
Gledalaca: 300
Sudije: S. Zotović, M. Janković

RADNIČKI: Milutinović 11 ( 6 blk), Goić 7 (1 blk), Pantović (libero), Ristić 10 (2 blk), Petrović 8 (3 asa, 3 blk), Lopar 12 (6 blk), Jekić 24, Dukić 6, Perović, Stevanović 1. Nisu igrali: Vidović, Matić i Krstić. Trener: Dragan Kobiljski.

MLADI RADNIK: Popović 6 (1 as), Pantić, Vulikić, Kostić 1 (1 blk), Micić 21 (2 asa, 1 blk), Medurić 15 (2 asa, 10 blk), Zvicer 8 (2 asa), Stević (libero), Ubiparip, Lečić 5 (2 blk), Ilić 1 (libero), Lazarević, Kala 18 (1 blk). Trener: Ivica Jevtić.

Košarka

ŠUMADINCI POKORILI „PINKI“

Košarkaši kragujevačkog Radničkog nastavili su svoj pobednički pohod ka Košarkaškoj ligi Srbije. Nova „žrtva“ moćnih Kragujevčana bio je Zemun, koji je pred svojom publikom u hali „Pinki“ primoran da potpiše kapitulaciju – 103:85 (19:21, 22:16, 29:22, 33:26).

Zemunci su se hrabro držali čitavo jedno poluvreme, odolevajući znatno iskusnijoj i kvalitetnoj ekipi Radničkog. Imali su učenici Nenada Stefanovića prednost tokom prve četvrtine, dobro su parirali i u narednoj deonici, da bi u trećoj kragujevački tim polako počeo da penje razliku, tako da je u završni kvartal ušao sa dvocifrenom zalihom (70:59).

Domaći su tokom poslednje deonice pokušavali da ostanu u igri, ali su se u završnih pet minuta konačno predali, tako da je Radnički na kraju prebacio „stotku“ i upisao još jedan ubedljiv trijumf.

Raško Katić je i ovom prilikom potvrdio da nema adekvatnog pandana pod košem u ligi, ubacivši 28 poena, uz 7 uhvaćenih lopti. Sjajno šutersko veče imao je Ivan Nedeljković sa osam ubačenih trojki iz devet pokušaja, za 25 poena u konačnom zbiru. Dvocifreni u kragujevačkom sastavu bili su još Živanović sa 16, Stevanović sa 13 i mladi Stanković sa 12 poena.

U ekipi Zemuna prednjačio je Ilić sa 21 poenom, kapiten Todorić ubacio je 16, Drašković 11, a Antić 10 poena.

Nakon ove pobede Kragujevčani su na skoru 18-2 i pravo čudo bi trebalo da se desi, pa da se na kraju sezone ne nađu među putnicima za viši rang takmičenja.

Priliku da vežu i osmu pobedu u nizu učenici Igora Todorovića imaće narednog vikenda, kada će u svom „SBB Jezeru“ ugostiti subotički Spartak, koji je sinoć slavio u Pirotu sa 80:78.

ZEMUN – RADNIČKI 85:103 (21:19, 16:22, 22:29, 26:33)

ZEMUN
Dvorana: KSC „Pinki“
Gledalaca: 150
Sudije: D. Savić, B. Mali, V. Tomić

ZEMUN: Antić 10 (7 sk), Roknić 7, Todorić 16 (9 as, 7 izl), Drašković 11, Pavelić 4, Gugović, Sinik 7, Ilić 21 (5 sk), Radulović 7, Dunjić, Stiković, Vidačić 2. Trener: Nenad Stefanović.

RADNIČKI: Stanković 12 (4 ukl), Jokić 3, Veljović, Stevanović 13 (8 sk, 7 as), Nedeljković 25 (5 sk), Šućov 1 (5 izl), Živanović 16, Glišović, Marković 5, Katić 28 (7 sk). Nije igrao: Ilić. Trener: Igor Todorović.

SNIMAK UTAKMICE

KRAGUJEVČANKE PONOVO BOLJE OD KORAĆA

Košarkašice Radničkog prijatno su iznenadile svoje simpatizere pobedom na gostovanju nekadašnjem šampionu države, ekipi Radivoja Koraća, u 17. kolu Prve ženske lige Srbije – 70:69 (22:19, 21:19, 11:19, 16:12).

Po drugi put ove sezone Kragujevčanke su bile uspešnije od beogradske ekipe, upisavši tako dragocene bodove u borbi za peto mesto na ligaškoj tabeli. Baš kao i u prvoj utakmici na parketu hale „Gordana Goca Bogojević“ koja je odlučena u produžetku, i sinoćni meč u hali „Radivoj Korać“, u beogradskoj opštini Palilula, imao je dramatičan finiš, ali i identičan epilog – slavlje košarkašica kragujevačkog tima.

Tokom prve četvrtine prednost je uglavnom bila na strani domaćih košarkašica, da bi u samom finišu ove deonice Radnički poenima Snežane Čolić došao do preokreta i vođstva od tri poena (22:19).

Početkom druge četvrtine Kragujevčanke izbijaju na maksimalnih „plus sedam“ (27:20), na šta je domaćin momentalno uzvratio i serijom 9:0 preuzeo vođstvo (29:27). Ovaj nalet Beograđanki bio je kratkog daha, pa su učenice Nenada Milovanovića vrlo brzo vratile prednost na svoju stranu i na poluvreme otišle sa pet poena razlike – 43:38.

Treću četvrtinu domaće otvaraju furioznom serijom 13:1 za novi rezultatski obrt (51:44). Pokušavale su Kragujevčanke da uzvrate, u nekoliko navrata prilazile su na dva poena zaostatka, ali dalje nisu mogle.

U završni kvartal košarkašice Radivoja Koraća ušle su sa prednošću od tri poena (57:54), koju je Radnički na početku ovog perioda konačno uspeo da istopi i pređe u vođstvo (61:59). Usledio je period rezultatskih turbulencija tokom koga je vođstvo često menjalo vlasnika, da bi pitanje pobednika bilo rešeno u penal završnici, u kojoj su Kragujevčanke imale čvršće živce i mirniju ruku, pa su na kraju zasluženo došle do trijumfa.

Radnički je do osme pobede u sezoni predvodila Bojana Stevanović sa 20 poena, Snežana Čolić ubacila je 17, a Jelena Jozić 11 poena.

U redovima nekadašnjeg šampiona države prednjačila je Jelena Maksimović Jevđenijević sa dabl-dabl učinkom (17 poena, 21 skok), dok je status najefikasnije igračice utakmice ponela Ljiljana Tomašević, koja je ubacila 21 poen.

Izabranice trenera Nenada Milovanovića su sinoćnom pobedom osigurale peto mesto na tabeli, tako da ćemo, sada već izvesno, na startu plej-ofa gledati nove duele Radničkog i Radivoja Koraća.

Pre toga, košarkašice Radničkog će u poslednjem kolu ligaškog dela takmičenja ugostiti ekipu Novosadske ŽKA, koja je, podsetimo, početkom ove godine eliminisala Kragujevčanke iz Kupa Srbije.

SNIMAK UTAKMICE

Rukomet

RADNIČKI SIGURNOM IGROM DO PRVIH BODOVA

Rukometaši Radničkog su u okviru 12. kola Super B lige za muškarce savladali ekipu Topličanina iz Prokuplja rezultatom 30:26 i tako zadržali drugu poziciju na tabeli sa bodom zaostatka iza vodećeg Hajduk Veljka iz Negotina.

Startno vođstvo gostujuće ekipe nije poremetilo rukometaše Radničkog, koji ubrzo preuzimaju inicijativu. Čvrsta odbrana, sigurni Antelj na golu, brza igra i brilijantna rešenja u napadu dala su rezultat i u 11. minutu domaćin ima kapitalnih plus 7 na svom kontu (10:3). Nakon minuta odmora, promenom koncepta igre u napadu, igrači Topličanina, predvođeni večeras nezaustavljivim pivotom Stefanovićem, polako hvataju priključak i do kraja poluvremena uspevaju da smanje na podnošljivih 3 gola minusa (16:13).

Da nisu došli u Kragujevac sa belom zastavom, Prokupčani su pokazali u drugom delu igre. Kragujevčani nikako nisu uspevali da slome njihov žilav otpor. Razlika je varirala od 3 do 4 gola prednosti, da bi u 42. minutu pala na neugodnih 2 (20:18). Proradio je tandem domaćih Stanojev-Bogdanović, a ključni momenti su se dogodili u 49. i 54. minutu kada je rezervista na golu Lekić odbranio udarce sa linije od sedam metara i tako ulio dodatnu sigurnost Radničkom da utakmicu privede kraju konačnim rezultatom 30:26.

Važnost prve utakmice i još uvek „teške noge“ od napornih priprema su sputale rukometaše Radničkog da prikažu sav raskoš rukometnog talenta koji poseduju, ali je najbitnija činjenica da su osvojili dva startna boda.

U redovima Radničkog najefikasniji su bili Stefan Stanojev i Ilija Bogdanović sa po 6 pogodaka, dok je kod gostiju Stefan Stefanović postigao 10 golova.

Igrač utakmice: Veselin Stevanović

RK Radnički – RK Topličanin: 30:26 (16:13)

Kragujevac: SBB Hala “Jezero”. Gledalaca: 300
Sudije: Bojan Dauti,Uroš Minić
Sedmerci: Radnički 2 (2), Topličanin 5 (3)
Isključenja: Radnički 16 min, Topličanin 8 min

Radnički: Đerić, Stošić, V.Stevanović 2, Mutavdžić 3, Lekić (3 odbrane, 2 sedmerca), Dobrosavljević 4, Medić, Kasalović, Knežević 4, Milovanović, M.Stevanović, Stanojev 6, Bogdanović 6, Antelj (14 odbrana), Prodanović 2, Tomić 3.

Topličanin: Dimitrijević (3 odbrane), Milosavljević 2, Jovanović 3, Stankulić 1, Mladenović 3, Jovanović 5, Tašković (6 odbrana), Stefanović 10, Janićijević 2.

U narednom, 13. kolu SBRL za muškarce, Radnički će gostovati u Priboju istoimenoj ekipi.

SNIMAK UTAKMICE

KRAGUJEVČANKE RUTINSKI DO NOVIH BODOVA

Rukometašice Radničkog su u premijernoj utakmici drugog dela sezone, Super B lige za žene, savladale u gostima ekipu ŽRK Kučevo, rezultatom 34:29 i tako zadržale lidersku poziciju i bodovnu prednost nad najbližim rivalima.

Ekipa Kučeva se u zimskom prelaznom periodu pojačala sa devet novih igračica i pre utakmice se znalo da neće biti lak zalogaj kao na početku prvenstva. Kratko je trajalo početno ispitivanje snaga, jakom odbranom i snažnim kontrama, Radnički preuzima vođstvo utakmice. Prednost je rasla sve do maksimalnih 7 na kontu Kragujevčanki, golom Bjelakove u 20. minutu (7:14). Blago opuštanje i par isključenja je dovelo do toga da domaćin u finišu prvog dela igre, smanji rezultat i na poluvreme ode sa podnošljivih 4 gola u minusu (15:19).

Domaće igračice u drugo poluvreme ulaze rešene da preokrenu rezultat u svoju korist. Povećanom agresivnošću i boljom realizacijom napada smanjuju prednost gošći iz Kragujevca ( 19:21, 37. min), ali je to bilo sve što su uspele da urade. Kragujevčanke preuzimaju konce igre u svoje ruke i sa par odbranjenih napada, dobrom realizacijom i sigurnošću Jovane Stoiljković sa linije od 7 metara, ponovo vraćaju rezultatsku prednost i rutinski privode utakmicu kraju, konačnim ishodom 29:34.

Iz stručnog štaba stižu pohvale na račun borbenosti i zalaganja rukometašica Radničkog uz tvrdnju da se samo ovakvim odnosom prema igri stiže do konačnog cilja.

U redovima Kučeva najefikasnija je bila Milica Vranić sa 8 pogodaka, dok je kod Radničkog prednjačila Jovana Stoiljković sa 12, a ispratile su je Ajlin Bjelak i Ksenija Petrović sa po 6 postignutih golova.

Igrač utakmice: Jovana Stoiljković

ŽRK Kučevo – RK Radnički: 29:34 (15:19)

Kučevo: Hala “OŠ Uroš Branković”. Gledalaca: 150
Sudije: Ivan I Bojan Kolavčić
Sedmerci: Kučevo 5 (4), Radnički 9 (9)
Isključenja: Kučevo 18 min, Radnički 16 min

Kučevo: Stojanović, Kostić, Milošević, Milojević 2, Ćurčin, Marinkov 2, Ćazić 4, Vranić 8, Sekulić, Stajić 2, Šulejić, Mažić 6, Rajić 1, Konatar 1, Georgijev 1, Jelesijević 2.

Radnički: Veličković 4, Srećković, Bjelak 6, Nedeljković, Knežević 4, Blagojević, Hasanović (10 odbrana), Vlašković, Mikić, Savić (5 odbrana), Todorović, T.Petrović, K.Petrović 6, Stoiljković 12, Pojužina 2.

U narednom, 13. kolu SBRL za žene, rukometašice Radničkog će gostovati na vrućem terenu u Pančevu.

SPD RADNIČKI

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac SPD Radnicki logotip


KG VODIČ: AKCIJE
PRILOZI ZA MAJKU NASTRADALOG BICIKLISTE ’PEJKE’


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html