SPD Radnički: Vesti, 25. 2. 2020.

SPD Radnički: Vesti, 25. 2. 2020.

PPNS - KG VODIČ: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCU


Vaterpolo

RADNIČKI UZ ZVUK SIRENE DO DVE „MEČ LOPTE“

Vaterpolisti Radničkog došli su na samo korak od plasmana u Regionalnu A1 ligu, pošto su u trećem kolu Lige 6 za prvaka slavili na izuzetno teškom gostovanju riječkom Primorju, rezultatom 10:9, u izuzetno dramatičnoj završnici, pogotkom Filipa Jankovića uz zvuk sirene.

Kragujevčanima će tako u preostala dva kola biti dovoljna jedna pobeda kako bi „overili“ prvo mesto.

Posle početnog „opipavanja“ snaga, Radnički je poveo nakon tri minuta igre, golom Danila Frolova iz kontranapada koji je ujedno bio i jedini u uvodnoj deonici.

Na startu druge četvrtine Nikola Lukić je udvostručio vođstvo sigurnom realizacijom peterca (2:0), ali se domaćin onda probudio i pokazao da će biti „tvrd orah“. Odmah je uzvratio Rakovac, a zatim je precizan bio i Tkač – 2:2. Međutim, radost „Primorjaša“ kratko je trajala, pošto je Sergej Lobov sa dva vezana gola ponovo vratio Šumadince na „plus dva“ – 4:2.

Sa tom razlikom se i otišlo na odmor, pošto je na novi gol kapitena Rakovca, Francuz Gijom Dino odgovorio u finišu poluvremena – 5:3.

Sredinom trećeg perioda Riječani su vezali tri gola sa igračem više i došli do preokreta (7:6), a zatim su zadržali vođstvo, pa su u odlučujuću deonicu ušli sa golom prednosti – 8:7.

Golman Kragujevčana Lazar Dobožanov ponovo je bio na visokom nivou, ali nije mogao ništa da učini prilikom udarca Tkača, pa su na četiri minuta i 20 sekundi pre kraja domaći prvi put došli do dva gola „viška“ – 9:7. Međutim, izabranici Uroša Stevanovića nisu se predavali, pa je na drugoj strani stigao ekspresan odgovor Nemanje Stanojevića, a odmah zatim i izjednačujući pogodak Frolova (9:9).

Radnički je potom propustio nekoliko prilika za pobedu i devet sekundi pre kraja domaći su bacili sve karte na sto, poslavši golmana u napad. Međutim, rizik im se nije isplatio, lopta je otišla u gol aut, a vremena je ostalo tek toliko da Filip Janković udarcem preko celog terena pošalje loptu u praznu mrežu, za veliko slavlje gostiju.

Najefikasniji u pobedničkim redovima bio je Danil Frolov sa tri gola, a dva je dodao Sergej Lobov. Na drugoj strani trostruki strelac bio je kapiten Rakovac, a dvostruki Maroš Tkač.

Naredne subote Radnički gostuje ekipi Vojvodine, a u poslednjem kolu niškom Naisu.

Primorje – Radnički 9:10 (0:1, 3:4, 5:2, 1:3)

RIJEKA – Bazen: „Kantrida“. Gledalaca: 500. Sudije: Tioco (Hrvatska) i Anđelić (Srbija).

PRIMORJE: F. Čubranić, Čunko, Petrić, N. Čubranić, Brubnjak 1, Blažić, Tkač 2, Rakovac 3, Augusti 1, Vrlić 1, Babić, Paparić 1, Milošević, Car. Trener: Hinić.

RADNIČKI: Dobožanov, Branković, Stanojević 1, Janković 1, Toholj, Frolov 3, Lobov 2, Dino 1, Panić, Radovanlija, Lukić 1, Tomašević 1, Todorovski, Pljevančić. Trener: Stevanović.

KADETIMA RADNIČKOG SREBRO U KUPU

Mlađe vaterpolo selekcije Radničkog nastavile su da nižu medalje u Kupu Srbije, pošto su posle juniora i mlađih juniora, kadeti osvojili srebro na finalnom turniru odigranom u Valjevu.

Tako su Šumadinci po ko zna koji put do sada potvrdili da uz uspešan prvi tim, veliku pažnju poklanjaju kvalitetnom radu sa mlađim kategorijama.

Izabranici Nikole Stanojevića u Valjevo su sa polufinalnog turnira odneli tri boda, pošto su prethodno u Zrenjaninu nadigrali Singidinumu i Proleter, a poraženi su od kasnijeg osvajača, beogradske Banjice koja je ostvarila sve pobede.

Sa dobrim partijama nastavili su i u Valjevu, gde su ubedljivo savladali Crvenu zvezdu (14:5) i domaći Valis (12:6), a tesan poraz pretrpeli od Partizana (7:6), u meču koji nije imao rezultatskog značaja.

Tako je Banjica završila na čelu tabele sa maksimalnih 15 bodova, Radnički je bio drugi sa devet, koliko je sakupio i Valis, ali su Kragujevčani bili ubedljivi u međusobnom okršaju.

Bez medalje ostali su Partizan (7), Singidunum (3) i Crvena zvezda (1).

Rezultati, treće kolo: Valis – Singidunum 11:9, Radnički – Crvena zvezda 14:5, Banjica – Partizan 10:9; četvrto kolo: Partizan – Singidunum 10:3, Banjica – Crvena zvezda 11:7, Valis – Radnički 6:12; peto kolo: Crvena zvezda – Singidunum 8:15, Radnički – Partizan 6:7, Valis – Banjica 9:13.

Plasman: Banjica 15, Radnički i Valis 9, Partizan 7, Singidunum 3, Crvena zvezda 1.

Odbojka

POSLE PORAZA OD ŠAMPIONA, RADNIČKI CILJA PRVI TRIJUMF U MINI-LIGI

Odbojkaši Radničkog porazom su započeli takmičenje u mini-ligi. Ekipa Dragana Kobiljskog je na gostovanju braniocu titule i učesniku ovogodišnje Lige šampiona, novosadskoj Vojvodini, pretrpela ubedljiv poraz – 0:3 (13:25, 15:25, 21:25).

Za razliku od prethodna četiri duela Kragujevčana i Novosađana u ovoj sezoni, popularne „lale“ su bez većih problema došle do trijumfa u tri seta.

Već je u prvom setu do izražaja došao kvalitet srednjih blokera novosadskog tima. Uz odličan servis, bio je to recept koji je izabranicima trenera Siniše Gavrančića omogućio početnu prednost u setovima.

Ništa novo nije doneo ni drugi set. Ponovo je blok Novosađana bio nepremostiva prepreka za odbojkaše Radničkog, koji su, doduše, u par navrata uspeli da se rezultatski približe, ali su na kraju ipak morali da se pomire sa gubitkom još jednog seta.

Tek su u trećem setu Kragujevčani uspeli da namuče svog rivala, ali im je u finišu ponestalo snage i koncentracije, tako da je domaćin i ovaj period igre rešio u svoju korist rezultatom 25:21 i tako upisao prva tri boda u mini-ligi.

Aleksandar Blagojević bio je najefikasniji u pobedničkom timu sa 17 osvojenih poena. Značajnu podršku korektor Novosađana imao je u Nemanji Mašuloviću sa 12 i Davidu Mehiću sa 11 osvojenih poena.

U redovima Radničkog nije bilo igrača sa dvocifrenim učinkom. Najbliži tome bio je kapiten Vladimir Jekić, koji je utakmicu završio sa 8 osvojenih poena, što je daleko ispod njegovih realnih mogućnosti i partija u dosadašnjem delu sezone.

Kragujevčani su nakon ovog poraza ostali na šestoj poziciji mini-lige.

VOJVODINA NS SEME – RADNIČKI 3:0 (25:13, 25:15, 25:21)

NOVI SAD
Dvorana: Mala sala SPC „Vojvodina“
Gledalaca: 250
Sudije: Đ. Stevanović, A. Popović

VOJVODINA NS SEME: Lakčević (libero), Bajandić 4 (2 asa), Bojičić, Negić (libero), Mašulović 12 (3 blk), Blagojević 17 (2 asa), Todorović 3 (3 blk), Rudić 9 (5 blk), Mehić 11 (2 blk). Nisu igrali: Kovačević, Buša, Radović i Perić. Trener: Siniša Gavrančić.

RADNIČKI: Milutinović 2 (1blk), Goić 3, Pantović (libero), Ristić 4, Petrović 2, Lopar 3 (1 as), Jekić 8 (1 blk), Matić, Dukić 4, Stevanović 1. Nisu igrali: Vidović, Đurić, Perović i Krstić. Trener: Dragan Kobiljski.

Priliku da upišu prve bodove u mini-ligi odbojkaši Radničkog imaće u četvrtak 27. februara, kada će se u svom „SBB Jezeru“, sa početkom u 17 časova, sastati sa ekipom Mladog radnika iz Požarevca.

Kragujevčani će u duelu sa Požarevljanima pokušati da dođu do veoma bitnih bodova u borbi za plej-of.

Stanje na tabeli je takvo da izabranicima Dragana Kobiljskog nameće imperativ trijumfa, s obzirom da bi novi rezultatski neuspeh u velikoj meri umanjio šanse Šumadinaca da se nađu među prve četiri ekipe na kraju ove faze takmičenja.

Požarevljani su u dalekoj boljoj poziciji uoči ove utakmice, budući da trenutno drže treće mesto na tabeli i imaju tri pobede više u odnosu na Kragujevčane. Pritom, Mladi radnik u „SBB Jezero“ stiže osokoljen trijumfom na gostovanju beogradskom Partizanu minulog vikenda (3:2) i sa željom da u srcu Šumadije inkasira nove bodove.

Nakon prva dva duela Kragujevčana i Požarevljana u tekućoj sezoni, skor u pobedama je izjednačen – 1:1. Radnički je u prvom meču na svom parketu slavio sa 3:2, da bi u uzvratnom susretu Mladi radnik uspeo da se revanšira, i to identičnim rezultatom.

Sigurno da je pred odbojkašima Radničkog delikatan zadatak, ali se nadaju da će uz podršku svoje verne publike uspeti da dođu do značajnih bodova.

Startovali smo u mini-ligi porazom u Novom Sadu, ali sada nam se pruža prilika da pred našom publikom popravimo utisak. Mladi radnik je dobra ekipa sa par iskusnih igrača u svojim redovima, međutim, ja sam ubeđen da ukoliko maksimalno ozbiljno uđemo u meč, možemo da ih dobijemo. Pozvao bih sve ljubitelje odbojke i naše navijače da dođu u što većem broju i da nas bodre, a mi ćemo dati sve od sebe da im se odužimo pobedom, poručio je Nikola Goić, srednji bloker kragujevačkog tima.

Ulaz na utakmicu biće slobodan, a za one koji su iz nekog razloga sprečeni da uživo isprate ovaj duel, obezbeđen je direktan prenos na Drugom kanalu RTS-a.

Košarka

KRAGUJEVČANI RAZORUŽALI „KRSTAŠE“

Košarkaši kragujevačkog Radničkog uspeli su da se revanširaju beogradskom imenjaku za poraz u prvom delu sezone, i to sa kamatom. Učenici Igora Todorovića su pred svojom publikom u „SBB Jezeru“ slavili sa ubedljivih 99:79 (21:20, 20:19, 29:11, 29:29) i tako nastavili pobednički pohod ka Košarkaškoj ligi Srbije.

Iako to možda krajnji rezultat ne pokazuje, Kragujevčani nisu lako došli do šestog uzastopnog, a ukupno sedamnaestog trijumfa u sezoni. Beograđani su pružili jak otpor, naročito u prve dve četvrtine, ali su na kraju ipak morali da polože oružje pred kvalitetnijim rivalom.

Šumadincima je na početku utakmice dosta problema zadavao organizator igre popularnih „krstaša“ Slobodan Dunđerski, koji je lagano probijao odbranu kragujevačkog tima. Rezultat svega bilo je vođstvo gostiju od 17:12, koje je trenera Todorovića nateralo da zatraži minut odmora, kako bi svojim učenicima „očitao bukvicu“.

I zaista, Kragujevčani su se nakon tajm-auta trgli, napravili seriju 9:3 i na prvi obavezni predah otišli sa pola koša prednosti – 21:20.

Odlično su Šumadinci otvorili drugu deonicu, poveli sa 26:20, ali su Beograđani uspeli da uzvrate i ponovo preuzmu vođstvo u svoje ruke (30:33). Nalet popularnih „krstaša“ presekao je Lazar Marković, koji je sa dve vezane trojke podigao publiku u „SBB Jezeru“ na noge, da bi ovu seriju dalekometnih rafala Kragujevčana zaključio Stefan Živanović za 39:33.

Gosti su u finišu ove deonice ipak uspeli da konsoliduju, pa su na poluvreme otišli sa svega dva poena zaostatka – 41:39.

Pokušavali su domaći početkom treće deonice da steknu osetniju rezultatsku prednost, ali su Beograđani uspešno odolevali sve do finiša ovog perioda igre, kada su izabranici Igora Todorovića serijom 16:2 izbili na „plus 20“ (70:50) i faktički prelomili meč u svoju korist.

Tokom poslednje deonice prednost Kragujevčana išla je i do maksimalnih „plus 26“ (90:64), ali nije išla dalje od toga, pa gosti iz Beograda mogu biti zadovoljni činjenicom što su na kraju izgubili sa „samo“ dvadeset poena razlike – 99:79.

Šumadince je do nove pobede predvodio udarni tandem Stevanović-Katić sa po 21 poenom. Živanović je dodao 14, Nedeljković 11, a Lazar Marković 10 poena, uz odličnih 3/3 za tri poena.

Najbolji kod Beograđana bio je Dunđerski, koji je utakmicu okončao sa 21 poenom. Perović je postigao 14, Nikolić 13, a Valjarević 12 poena.

Sjajni Andreja Stevanović je i na utakmici sa Beograđanima pokazao zbog čega je među vodećim strelcima lige, te je zajedno sa kapitenom Raškom Katićem predvodio svoj tim do još jedne značajne pobede na putu ka plasmanu u viši stepen takmičenja.

BKK Radnički je jedna od najboljih i najiskusnijih ekipa u ligi, što smo mi najbolje osetili na svojoj koži u prvom meču ove sezone, u kome su nam naneli poraz. Dobro smo se pripremili za ovu utakmicu i znali smo tačno kako treba da odigramo. U prvom poluvremenu smo ispunili određene zadatke koje nam je trener zadao, da bi u drugom poluvremenu naš kvalitet u potpunosti došao do izražaja, tako da smo na kraju upisali ubedljivu i zasluženu pobedu. Idemo dalje, vezali smo šest pobeda u nizu i moja želja je da ova serija trijumfa potraje do kraja sezone, izjavio je Stevanović po završetku utakmice.

Radnički i nakon devetnaest odigranih kola drži čelo tabele u Drugoj ligi Srbije sa bodom prednosti u odnosu na drugoplasiranu kraljevačku Slogu.

U sledećem kolu Kragujevčane očekuje gostovanje četvrtoplasiranoj Zemun Fitofarmaciji.

KK RADNIČKI – BKK RADNIČKI 99:79 (21:20, 20:19, 29:11, 29:29)

KRAGUJEVAC
Dvorana: „SBB hala Jezero“
Gledalaca: 450
Sudije: V. Živković, I. Ilić, I. Nedeljković

KK RADNIČKI: Stanković 8 (5 sk), Jokić 7 (5 sk), Stevanović 21 (10 sk), Nedeljković 11, Sućov (8 as), Živanović 14 (7 as), Glišović 7, Marković 10, Katić 21 (11 sk, 6 as). Nisu igrali: Veljović i Ilić.Trener: Igor Todorović.

BKK RADNIČKI:Čepić 6, Pešić 5, Valjarević 12, Dunđerski 21 (7 sk), Perović 14 (6 sk), Nikolić 13 (5 sk, 5 as), Pavlović 8 (9 sk), Arsenović. Nisu igrali: Boltić i Lučić. Trener: Goran Vučković.

KRAGUJEVČANKE U FURIOZNOM FINIŠU „PREGAZILE“ PARTIZAN

Košarkašice Radničkog su u jednom od derbija 16. kola Prve ženske lige Srbije savladale beogradski Partizan 1953 sa ubedljivih 83:60 (12:12, 30:18, 14:19, 27:11). Kragujevčanke su ovom pobedom prekinule niz od četiri uzastopna poraza i napravile važan iskorak u borbi za petu poziciju na tabeli.

Publika u hali „Gordana Goca Bogojević“ imala je priliku da uživa u jednoj izuzetno borbenoj i dinamičnoj košarkaškoj predstavi dve ekipe koje se bore za što bolju startnu poziciju u predstojećem plej-ofu. Učenice Nenada Milovanovića su čitav meč odigrale sa izuzetnom energijom i voljnim momentom, pa su na kraju zasluženo nagrađene pobedom.

Imao je Radnički prednost u većem delu utakmice, ali je otpor „crno-belih“ slomio tek u poslednih pet minuta susreta, kada je ubitačnom serijom 18:0 došao do ubedljivog trijumfa.

Nakon uvodne deonice, u kojoj se usled dobrih odbrana teško dolazilo do poena, Kragujevčanke su sredinom druge četvrtine uspele da steknu nešto osetniju prednost od pet poena (25:20) koja nije bila dugog veka, budući da su gošće preko Milice Inđić napravile mini seriju od šest uzastopnih poena i „preotele“ vođstvo (25:26).

Bio je to signal da košarkašice Radničkog pojačaju agresivnost na spoljnim igračicama Partizana, što je rezultovalo sa par ukradenih lopti i lakih poena u tranziciji za maksimalnih „plus osam“ (38:26). Nije to bilo sve od Kragujevčanki za ovu četvrtinu. Snežana Čolić se sa dva dalekometna projektila u samom finišu deonice postarala da „crvene“ na odmor odu sa dvocifrenom zalihom – 42:30.

Narednu četvrtinu obeležile su česte oscilacije u igri ekipe Nenada Milovanovića. Najpre su „crno-bele“ smanjile zaostatak i svele ga u jednocifrene okvire (46:39), ali su nedugo zatim Čolić i Stevanović vratile Radničkom dvocifrenu prednost (52:39).

Usledio je novi krizni period u igri kragujevačkog tima, koji je potrajao puna četiri minuta. Za to vreme Beograđanke su napravile seriju 10:0 i primakle se na svega tri poena zaostatka (52:49). Ovaj „post“ domaće ekipe prekinule su Neda Bezarević i Jelena Jozić, pa je Radnički u završni period igre ušao sa solidnom prednošću od sedam poena – 56:49.

Početak poslednjeg kvartala nije doneo ništa novo. Ponovo su se „crvene“ igrale sa živcima svojih navijača, koji su još od početka drugog poluvremena očekivali trenutak kada će njihove ljubimice konačno prelomiti meč i dotući vrlo „žilavog“ protivnika. I napokon su ga dočekali u samom finišu utakmice, kada je Radnički serijom 18:0 zadao završni udarac svom rivalu i na kraju, pomalo neočekivano, upisao ubedljivu pobedu od 23 poena razlike – 83:60.

„Crvene“ su do velikog trijumfa predvodile Bojana Stevanović sa 31 i Snežana Čolić sa 21 poenom. Dvocifrena u kragujevačkom timu bila je i Jelena Prvulović sa 12 poena.

U redovima beogradskih „crno-belih“ istakle su se kapiten Milica Inđić sa 19 poena i 14 skokova, odnosno Nina Samardžić sa 14 poena.

Trener Radničkog Nenad Milovanović bio je izuzetno zadovoljan činjenicom da je njegova ekipa nakon nekoliko nesrećnih poraza ponovo uspela da uhvati pobednički ritam. Kao ključ pobede, strateg Kragujevčanki apostrofirao je dobru igru u odbrani svoje ekipe.

Igračice su ispoštovale dogovor iz svlačionice, odigrale izuzetno agresivno u odbrani i ekipu Partizana svele na šezdeset ubačenih poena. Posebno bih pohvalio moje visoke igračice, koje su delovale dosta bolje u odbrani, nego na nekim prethodnim mečevima. Čestitao bih ekipi Partizana na fer i korektnoj borbi tokom svih četrdeset minuta. Iza nas je serija od nekoliko nesrećnih poraza, pa nam u tom smislu ova pobeda dosta znači, posebno na tom psihološkom planu, pred početak plej-ofa, konstatovao je Milovanović.

Trener beogradskog tima Bojan Ivanović bio je revoltiran izdanjem svoje ekipe, koja je, iako u oslabljenom sastavu, dosta dobro parirala Kragujevčankama punih 35 minuta, a onda je u poslednjih pet minuta susreta doživela totalni sunovrat.

Čestitam Radničkom na zasluženoj pobedi. Od samog početka utakmice nametnuli su svoj ritam igre, dok smo mi u ovaj meč ušli sa manjkom koncentracije i agresivnosti, naročito u prvom poluvremenu. U drugom delu utakmice malo smo pojačali energiju, smanjili zaostatak i imali priliku da preokrenemo utakmicu u svoju korist, ali je nismo iskoristili. Ono što se dogodilo u poslednjih pet minuta utakmice je krajnje zabrinjavajuće pred početak plej-ofa. Jednostavno, ovako nešto ne sme da nam se ponovi, jer ćemo u tom slučaju biti „glineni golubovi“ za sve naše buduće rivale, izjavio je Ivanović.

Kragujevčanke su se večerašnjim trijumfom osamile na petoj poziciji sa 23 osvojena boda, a ujedno i teoretski osigurale opstanak u ligi i učešće u plej-ofu.

Narednog vikenda košarkašice Radničkog očekuje poslednje gostovanje u ligaškom delu takmičenja, i to nekadašnjem šampionu Radivoju Koraću u Beogradu.

SPD RADNIČKI

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac SPD Radnicki logotip


KG VODIč AKCIJE
PRILOZI ZA MAJKU NASTRADALOG BICIKLISTE ’PEJKE’


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html