Todorović poziva Kragujevčane: Treba nam pozitivna energija

Todorović poziva Kragujevčane: Treba nam pozitivna energija

Dobro obaveštena kragujevačka košarkaška publika poznaje Zorana Todorovića kao nekadašnjeg trenera Smedereva, Proletera, Pelistera..., takođe zna da su njegovi dometi nacionalnog ranga - kroz rad u univerzitetskoj reprezentaciji Srbije gde je angažovan kao selektor. Od pre deset dana prati ga i kao šefa stručnog štaba KKK Radnički, novog člana Košarkaške lige Srbije (KLS), sa znatiželjom šta se to sprema u klubu za sezonu koja počinje 14. oktobra..

Todorović za sobom ima prvu celu radnu nedelju u Kragujevcu, desetak treninga sa rasploživim igračkim kadrom, pa je bio spreman i za prvo obraćanje javnosti posredstvom klupskog sajta.

Na početku razgovora uvodi nas u svoje motive koji su ga opredelili da i formalno započne saradnju sa Nikolom Lončarom, predsednikom KKK Radnički.

Todorović: Prvi put sam bio u kontaktu sa Lončarom kada je i pokrenut ovaj klub, pre dve godine. Od početka je bilo ideja da se u Kragujevcu igra najviši rang. Prepoznao sam volju i želju da Nikola i saradnici vrate vrhunsku košarku u Kragujevac. Tada sam bio u Smederevu, ali nismo mogli da krenemo sa saradnjom iz proceduralnih razloga. Tokom ovogodišnje Univerzijade smo obnovili kontakt, a pošto je reprezentaciju pratilo mnogo problema, bio sam pretrpan obavezama, preumoran. Iskreno rečeno, bez prave energije kojom bih bio sposoban da odgovorim na zahteve, klubu je potreban svež čovek. Ali, pošto sam od onih koji ne mogu da žive bez košarke, a u njoj pronalazim životnu energiju, kada se završilo pražnjenje kroz koje sam prošao, rešio sam da dođem u Kragujevac. Uz Lončara, Nikola Glišović je tu bio bitan motivator da uđem u ovaj novi poduhvat.

Iskusnom stručnjaku bila je dovoljna jedna radna sedmica intenzivnog rada da objektivno sagleda potencijal kluba, pre svega u igračkom pogonu.

Todorović: Klub je novi član KLS, takmičarskog društva u koje ulazi sa dosta problema, pre svega u igračkom kadru. Pravljena je ekipa za srpsku ligu, a onda je došlo do zamene ranga. Reakcije na prelazni rok praktično nije ni bilo. Košarkaško tržište se u međuvremenu ispraznilo, pa kasnimo sa formiranjem željenog sastava. Ekipu sam počeo da upoznajem od turnira u Palanci gde smo poraženi od Arilja, a jedva smo pobedili Planu. Jasno je bilo da su nam potrebni novi igrači i da će morati puno da se radi kako bismo sačuvali status u KLS. U ovoj ligi kvalitet pada iz godine u godinu, ali nas je bilo nedovoljno da uradimo nešto ambiciozno u rangu kojem sada pripadamo.

Poimence, Todorović ističe koji su to aduti na koje Kragujevčani mogu da računaju.

Todorović: U kratkom roku uradili smo što smo mogli. Povukao sam dvojicu igrača iz reprezentacije, najpre plejmejkera Strahinju Jovanovića iz OKK Beograd (1996). Upoznao sam ga kao dobrog organizatora i voljnog da napreduje, smatram da je rešenje za nas. Na pozicijama 2 i 3 novo ime je Vuk Karadžić (1996), igrač koji je bio kod mene u Smederevu, važi za dobrog šutera. Sledeći novajlija je Nikola Pavlović (1996), pokriva pozicije 3 i 4, a došao je takođe kao željan daljeg dokazivanja. Za poziciju 4 doveli smo Vasilija Ćurčića (1991), ponikao je u Kragujevcu, a dolazi nam sa kanadskog koledža. Dobro se snalazi u niskom postu, fizički je dominantan, dobar je šuter, treba nam kontinuitet u njegovoj realizaciji. Tragamo za još jednom dobrom "četvorkom". U ekipi imamo rešenja za poziciju 5 - tu su Ivan Demčešen (1991) i Mihailo Todorović (1995). Pojačanje će biti ako ostane Kragujevčanin Nikola Vasojević (1986), igra kao "kombo" na poziciji 1 i 2. Odličan je radnik, takav nam treba. Može da se ispreči angažman u inostranstvu, sačekaćemo da ozvaničimo da je "naš" i dalje. Dakle, imamo trojicu potpuno novih igrača koji mogu da igraju od prvog kola, a ostali da se priključe nadalje. Tokom sezone ostaje nam samo jedno mesto za zamenu igrača, što će da bude naš hendikep, ostale ekipe moći će da menjaju po četiri igrača u sezoni. Od Kragujevčana koji su već nosili dres KKK Radnički u fokusu su nam pre svih Đorđe MilosavljevićAleksa VasilićAleksa RistićLuka Tomašević... Podudara nam se odnos prema mladim igačima iz grada, i klub i ja smatramo da neki "klinci" na koje može da se računa u budućnosti treba da budu praćeni, a moje je da im ukazujem priliku kad god mogu, kalićemo naše juniore i kadete. Bićemo pažljivi u konačnom odabiru sastava jer moramo da se staramo i o budžetu, da se držimo zadatih okvira, uz očekivanja da će biti stabilno finansiranje, za šta se klub takođe sprema na drugim nivoima organizacije.

Todorović predstavlja do kakve postavke igre drži i koji su prvi zahtevi za igrače.

Todorović: Probaćemo da maksimalnim angažovanjem ispratimo zahteve, uigramo nove linije, pojačamo agresivnost u igri, da imamo bržu tranziciju... Veliki je izazov pred nama jer će biti i oscilacija u igri, što je sasvim očekivano. Što se tiče atmosfere u klubu, prihvaćeni smo jako dobro, ovo je okruženje koje zanima košarka i to je dovoljno za odličan početak. Iz takvog radnog ambijenta navedeni zahtevi su skroz korektni.

U ime uprave i stručnog štaba, Todorović iznosi šta je realan cilj nove sezone.

Todorović: Zbog svih okolnosti, objektivno je da težimo opstanku, kao prevashodnom cilju u prvoj sezonu koju igramo u KLS. Nećemo da stvaramo pritisak u klubu da su nam ambicije u narednih godinu dana sam vrh lige. Opstanak je realan cilj, ostvariv. Kako bismo ga ostvarili, planiramo jake treninge. Ako se razvijemo kao ekipa u kratkom roku, možemo da očekujemo nešto više, a za tako nešto igrači moraju da pruže maksimum na parketu, bilo da je u pitanju trening ili meč. Radničkom treba stabilnost, da zadrži ovaj rang, pa dogodine da idemo u narednu fazu razvoja. Bio sam i u težim situacijama, radio i u skromnijim uslovima, pa smo stvarali rezultate. Verujem da možemo do ostvarenja cilja - imamo odličan ambijent, sasvim pristojne uslove, jaku volju na svim pozicijama. Videćemo u kom formatu će biti liga, da li je 12 ili 14 klubova. Ako ne bude izmena, posle gostovanja u prva dva kola, kragujevačka publika će premijerno da nas gleda 28. oktobra kada dolazi valjevski Metalac, jedan od favorita takmičenja.

U skladu sa planiranim pojačanim radom, u Radničkom su dogovorili prijateljski susret sa ruskim Spartakom koji se u sredu 27. septembra od 19 časova vraća u Jezero gde je u sezoni 2013/2014 gostovao kao učesnik Evrokupa.

Todorović: Dolazi nam odlična ekipa, nije nepoznata Kragujevčanima jer su igrali Evrokup ovde. U Srbiji borave desetak dana, a u Jezeru će im biti prva utakmica, što nije dobro po nas, da se našalim. Ne biramo protivnika, treba nam što više kontrolnih utakmica. Rusi su nesumnjivi favoriti, ali nama je sada najbitnije da sagledamo gde smo kao ekipa, da posle deset dana rada vidimo šta smo sve uspeli da postavimo u igri, gde škripi. Sigurno će biti dosta grešaka, uigravamo se, ali na to moramo da se naviknemo. Uhodavamo se kao celina i biće dobro ako odigramo nekoliko skladnih minuta.

Na kraju razgovora, Todorović ističe da Kragujevac pruža jedno posebno nadahnuće svim sportskim radnicima, pre svih igračima - a to je odnos publike prema kragujevačkim ekipama. Smatra da su privržene tribine poseban adut - nemaju ga baš sve košarkaške ekipe u Srbiji.

Todorović: Pozivam Kragujevčane da dođu da nas upoznaju i da nas podrže već od srede, u prvom nastupu u Jezeru u ovom sastavu. I pre ugovaranja ove saradnje mi je bilo poznato da Kragujevac voli košarku, da mnogi ljudi ovde prate košarku sa razumevanjem i ljubavlju. Treba nam ta pozitivna energija, kako moja sa klupe prema igračima, tako i sa tribina ka klubu. Verujem da ćemo od prvog dana da stvaramo pravi košarkaški ambijent, svojstven Kragujevcu i da od srede na parketu pravimo prve zajedničke korake za ostvarenje cilja sezone - da naš Radnički postane standardni član KLS. 

Foto: Zoran Đorđević/KKK Radnički
Razgovarao: Dejan Milošević

KKK RADNIČKI FB STRANATVITERJUTJUB  

 

PRVI PRVI NA SKALI KKK Radnicki Nikola Loncar Poruka Kragujevcanima


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html