Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Čekajući vetar

25.08.2018

Čekajući vetar, 26. 8. 2018.

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Botaničar Marjan Niketić našao je patuljastu efedru na Staroj planini, na šta su biolozi u prvi mah rekli: Nema šanse! Ova biljka i njena svojstva poznati su u farmaciji i medicini, ali smatralo se da ona ne raste u Srbiji. Ovaj naučnik je do sada pronašao više od deset vrsta novih za svetsku nauku, a najviše se raduje kada naiđe na primerak biljke za koju se verovalo da je nepovratno iščezla – kao što je jedić, najotrovnija biljka u Evropi.

U predgrađu Sidneja mala deponija organskog otpada stvara deponijski gas, a od njega nastaje električna energija dovoljna za 3 600 domaćinstava i ribnjak. Do ove godine plaćali su struju – sada je naplaćuju. O dobrim primerima poslovanja po principima cirkularne ekonomije, govori Sonja Milovanović iz internacionalne kompanije "Veolia", koja se bavi otpadom, vodama i energetikom.

Bogati ili siromašni, okupani ili zapušteni – vaške ćemo uvek imati. Gde ima ljudi, biće i njih i o istrebljivanju nema ni govora. Tako je na kolektivnom nivou. Na onom pojedinačnom preostaje nam borba prsa u prsa ako nam se desi da ove životinjice odnekud pokupimo. Vaške glave nisu opasne, samo su dosadne i nekako sramotne iako, ako ih imamo, to sigurno nije znak da ne peremo kosu. Obično ih donesu deca iz vrtića i škola, a pojedini mediji povremeno prave senzaciju od toga. Da li su stvarno vaške postale rezistentne na postojeće aparate, kako se prenose, da li su im neke osobe i njihove glave posebno omiljeni i šta treba raditi – o tome govori dr Biljana Begović Vuksanović iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja.

Čućete i priču o prvoj firmi za reciklažu plastike u Srbiji "Granplast", koja je počela sa radom još sredinom osamdesetih.

O lepotama, problemima, načinima na koji mogu da se reše – o Nacionalnom parku Fruška gora, govori Konstantin Plužarević, zamenik direktora.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

PRESLUŠAJ


Čekajući vetar
је ekološki magazin Radio Beograda 2 koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati.

Nekoliko puta godišnje izlazi u javnost sa osmišljenim akcijama (npr. dodeljivanje nagrade „Zeleni radio" i diploma „Zeleni list" i „Crni list"), koje doprinose popularnosti emisije i širenju ekološke svesti kod nas. Pored informativnog, magazin Čekajući vetar ima i edukativni karakter. U protekle tri decenije učvrstio je saradnju sa brojnim institucijama i društvenim organizacijama. 


ARHIVA PPNS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar