Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Autori i izdanja Kragujevca

27.09.2015

Damir Nedić - Nešto si zaboravio

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

KRAGUJEVAČKA KNJIGA NEDELJE 

Ova knjiga ima ruke. Raširene ruke odraslog dečaka pred svetom. Ruke bi da zagrle taj svet, u svoj njegovoj nesavršenosti, neuhvatljivosti i nedoslednosti, sa svim njegovim ljudima, malim pred realnošću i nesnađenim u njoj, opterećenim svakodnevnicom i pregaženim brigama.

Ova knjiga ima prste, kojima se rukuje sa skitnicama i žuljevitim šakama radnika, kojima se grle i flaše i žene, prste kojima pokazuje na nepravde, na licemerje današnjeg društva, na surovost i patnju običnog čoveka.

Prst Damira Nedića je na slepoočnici, i pita se. Taj prst je prst putnika, prst ljubavnika, prst raskolnik, prst putokaz, prst slobodara, samo naizgled usamljen u svom zadatku trganja koprene sa očiju, i, još bitnije, sa misli. Prst buđenja revolucije piše o borbama i o posrnulim borcima, o prirodi sna i o neprobuđenosti, o ljubavi i o njenoj prolaznosti.

Damir Nedić kaže "Ja ćutim" misleći "ti ćutiš", i često govori o stisnutim usnama, stisnutim zubima, kao da se stiskaju usne nečega bitnog u nama. Usne ćute, jer ćuti i umire čovekova moć da vikne, da se odupre gubitku dostojanstva. Umire u ugrizima, jer se usne grizu od ćutanja. Nad tim ćutanjem, nad umiranjem vriska, pleše avet poraza, pleše po iznurenim telima, po prahu koji ostaje iza borbi, iza nadanja, iza promašaja prošlosti, po musavim kafanskim stolnjacima kao raznesena pamet, prosuta sa usana onih koji ćute širom sveta.

Ova knjiga je nasleđe susreta jednog dečaka sa tišinom, tišinom svih tih usta koja su nešto bitno zaboravila. Knjiga je nasleđe, a čitanje o ćutanju donosi katarze tamo gde u nama spavaju ljudi, gde ljudski glas čeka da bude probuđen, gde čeka ono što smo pustili u zaborav. U zaboravu je dete koje smo bili, istrajno u preispitivanju i želji za boljim svetom.

Ali naš drug Damir je naučio da idemo dalje, i to "idemo dalje" služi kao ideja vodilja svima nama koji živimo u vremenu, a ne posle njega, i u borbi, a ne posle nje. "Idemo dalje", ne zato što zaboravljamo prošlost, već zato što se borbe vode još uvek, u nama, oko nas, na našim ulicama, u našim fabrikama, u našem danas, u novom dobu, koje preti da otrgne čovečnost od čoveka, koje je već otrglo čoveka od njegovog glasa.

Baš zato što je Damirova književnost borbena, ona je i mlada. Njegova reč nije samo lepa, nego i neophodna današnjem čoveku. Njegova reč je živa, zrela i punokrvna, njegova reč jednako gori u knjizi i na sceni kao i na ulicama.

Takva književnost ima glas, a knjiga "Nešto si zaboravio" je redak vrisak u moru ćutljivih. Vrisak koji se obraća svima, koji nas sve poziva na razmišljanje i preispitivanje – šta smo prećutali, šta smo to zaboravili?

Siniša Stojanović Sinister

BIOGRAFIJA

Damir Nedić je rođen 1984. godine u Kragujevcu. Živi u Poskuricama. Piše pesme i priče. U ediciji "Prvenac" (SKC Kragujevac) 2009. godine objavljena mu je zbirka poezije "Ugrizi". Objavljivan u mnogim časopisima i zbornicima.

Autor i učesnik nekoliko performansa i predstava. Prevođen na italijanski, poljski, španski.

Zbirku pesama "Nešto si zaboravio" objavio je u oktobru 2012. godine i ona je već 3. novembra proglašena za knjigu dana Narodne biblioteke Srbije.

Režirao je predstavu "Ljudi iz struke" 2014. godine u Akademskom pozorištu Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu.

damir

Izdavač: Studentski kulturni centar, 2012

Pripremile: Gordana Vučković i Jasmina Marković

Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - Zavičajno odeljenje

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar