Milena Dravić - više od umetnosti

Milena Dravić - više od umetnosti

Iz štampe je upravo izašla monografija "Milena Dravić - više od umetnosti" koju Knjaževsko-srpski teatar, Kragujevac objavljuje u ediciji "Joakimovi potomci", a koja je pripadajući deo prestižne nagrade Statueta "Joakim Vujić" čiji je laureat naša vrhunska glumica bila 2013. godine.

Monografija, čiji je autor Tatjana Nježić u prvom delu, na preko stotrideset strana, donosi više od pedeset priča, odnosno scena iz života velike dramske umetnice, a u drugom koji obuhvata još preko sto strana kazivanja o Mileni Dravić (Duško Kovačević, Ljubomir Simović, Radoslav Zelenović, Puriša Đorđević, Dejan Mijač, Jagoš Marković, Milan Jelić, Goran Paskaljević, Dušan Makavejev, Milan Vlajčić, Milena Zupančić, Milan Karadžić, Stefan Arsenijević, Miloš Radivojević, Branka Petrić, Zdravko Šotra, Nenad Polimac, Aleksandar Milosavljević).

Ova raskošno ilustrovana monografija koja počinje pričom Milene Dravić o svom detinjstvu, a završava se izborom od tridesetak njenih naslovnih strana u raznim štampanim glasilima, svojevrsno je svedočanstvo o umetnici koja je svojim blistavim darom i raskošnim opusom iznedrila vrhunce kulturnog života i stvaralaštva ovih prostora.

Podsetimo, u obrazloženju nagrade "Joakim Vujić", žiri u sastavu: reditelj i predsednik žirija Nebojša Bradić, glumac Vlastimir Đuza Stoiljković (dobitnik Statuete "Joakim Vujić" 2012. godine), dramaturg Marija Soldatović, glumac Miloš Krstović i direktor Knjaževsko-srpskog teatra Vojo Lučić, istakao je : "Glumačko trajanje u pozorištu, na filmu i televiziji, potvrdilo je osoben dar, lepotu i harizmu Milene Dravić.
Svestranost njenog glumačkog umeća prepoznata je i visoko cenjena u različitim žanrovima: od najfinijeg psihološkog nijansiranja lika u drami, bravurozne minijature i improvizacije u komediji, do potresne upečatljivosti krupnog plana na filmskom platnu i televizijskom ekranu. Milena Dravić je, bez sumnje, svojom karijerom i darom obeležila istoriju srpskog glumišta druge polovine 20. i početka 21. veka."

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR SAJTFB STRANATVITER 

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari