Pol Polanski - Bokserske pesme

Pol Polanski - Bokserske pesme

PREDGOVOR

Kada sam se prvi put susreo sa pesmama Pola Polanskog, kada sam čuo kako ih čita, odmah sam shvatio da pred sobom imam retku zverku. Međutim, ono što nisam shvatio odmah jeste da je svaka njegova pesma, svaka njegova knjiga, jedna književna i ljudska drama koju on majstorski podastire pred svoje čitaoce. Naizgled naivno, na jednostavan, a to znači – najteži, način on izvlači iz svake od tih situacija ono što je poetsko u njoj samoj, njenu supstancu, bez prevelike poetizacije. Jer, Pola Polanski smatra da je poetika već utkana u život. Tu pesničku nit treba opaziti i predstaviti, a on baš to i radi.

Može se dugo govoriti o Polu Polanskom i njegovim knjigama, sve odreda su tematski uokvirene, kompletirane, studiozne, dubinske, bez obzira da li je reč o poeziji, prozi ili publicistici. O njegovom neumornom traganju, o njegovom studioznom pristupu, o njegovim hrabrim postupcima i istupanjima, o tome kako i zašto je napustio svoju rodnu zemlju, kakav je slučaj odlučio da se trenutno nastani baš u Srbiji. Može, ali neću to raditi zato što verujem da je ova knjiga samo jedan delić slagalice koju će balkanska književna publika tek otkrivati. Pored dvojezičnih izdanja "Safari u Angoli" i "Ciganski taksi", ovo će biti prva knjiga na srpsko-hrvatskom jeziku, bez originalnih pesama na engleskom. Prva, dakle biće ih još, a ja se tome, kao čovek koji je imao privilegiju da među prvima u Srbiji upozna Pola Polanskog i njegovu poeziju, neizmerno radujem, kao čitalac u prvom redu.

Veliko iznenađenje doživeo sam suočivši se sa njegovim "Bokserskim pesmama". Borba, je kažu, često metafora za sam život. Ali, taj insajderski, a tako studiozan pogled na tu metaforu života, to nije nešto što se susreće svaki dan. Ako je borba, po nekima, metafora života, onda ona ne trpi mnogo dodatne poetizacije. Pol Polanski insistira na tome. Za njega je poezija slika koju vidi i o kojoj piše. Slika života. Pol je pesnik koji neće dozvoliti da život prolazi dok ga on posmatra; uskočiće, a kasnije će napisati pesme koje su pune ironije, ali ne one koju on stvara, već ironije života.

Jezik koji koristi u svojim pesmama je svakodnevni, govorni jezik, razumljiv svakome bez obzira na stepen obrazovanja pa, ako hoćete, i pismenosti. Pol pripada onoj tradiciji američke književnosti koja se bavila životom, a ne njegovim supstitucijama. On je ona škola književnosti za koju smo mislili da više ne postoji, onoj školi koju su tvorili pisci-avanturisti, istraživači, pisci koji su imali prilike da vide i ne tako lepa lica života i da baš u tim licima otkriju lepotu i razlog za umetnički čin. Tu su, kao veliki primeri Džek London, Sinkler Luis, Apton Sinkler, Ernest Hemingvej... Poput svojih velikih prethodnika, Pola interesuje život sam. On prezire, kako kaže, "književnost iz učionice".

Neopisivo zadovoljstvo mi je predstavljalo prevođenje ove knjige. Kao magnetom privučen, išao sam iz pesme u pesmu, deo po deo otkrivajući fantastični mozaik koji je Pol napravio od komadića života... Nisu to samo pesme o borbama, sportskim i kafanskim, uličnim; to su pesme o životu čiji je jedan deo – borba naša nasušna, ono što može biti izraženo njegoševski: "Neka bude borba neprestana". Čitav jedan svet nam je dat u ovoj knjizi: nasilje, odrastanje, porodične drame, ali i pejzaži, karakteri, način života koga više nema – sve nam je to Pol dao na jednostavan i istinit, dakle lep, najlepši način. Ono što je najbolje od svega, kod zaista velikih umetničkih dela – nije bitno koliko informacija imate, kakvo vam je poznavanje istorije umetnosti, književnosti, koliko poznajete boks, bilo šta – prava, velika umetnost će vas negde naći, okupirati vašu pažnju i urezati se u vas. To je ono što Pol može da uradi. Po tome je on zaista veliki – razumljiv svima, ali ipak, ono što je on video, to je mogao da vidi samo on. I tako da kaže. To je veličina, to je pesništvo.

"Ja ne podržavam nasilje, ali razumem njegov koren", reči su Pola Polanskog kojima obično najavljuje pesme iz knjige koju držite u rukama. Nije ovde reč samo o nasilju. Ovde je reč o vrhunskoj umetnosti i jednom ispunjenom životu.

Nenad Glišić

* * *

BIOGRAFIJA

Pol Polanski je rođen 1942. godine u Mejson sitiju, Ajova, SAD. Šezdesetih godina napušta rodnu zemlju i nastanjuje se u Evropi. Poznat je kao pesnik, novinar, romansijer, fotograf, istoričar i borac za ljudska prava. Do sada je objavio 19 zbirki pesama na engleskom, italijanskom, španskom, češkom, finskom i srpskohrvatskom jeziku, jedan roman i osam publicističkih knjiga. Godine 2004. na predlog Gintera Grasa nagrađen je Vajmarskom nagradom za ljudska prava. Živi u Knez selu kod Niša.

ODLOMCIIzdavač: SKC Kragujevac, 2014.

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari