Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Autori i izdanja Kragujevca

06.09.2015

Veljko Leković - Kragujevački aeromitinzi

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

KRAGUJEVAČKA KNJIGA NEDELJE

Ova knjiga je plod višegodišnjeg rada i istraživanja. Obuhvata sve istorijske događaje i činjenice koji su dugo bili prava nepoznanica. O radu Aerokluba posle Drugog svetskog rata nešto se i znalo, ali o radu Aerokluba u Kraljevini Jugoslaviji gotovo ništa.

Knjiga je podeljena na tri celine.

Prvi deo opisuje nastanak i rad Aerokluba u periodu od 1926. do 1940. Drugi deo obuhvata pripreme za rat i dolazak vojnih lovačkih aviona Me-109 u Kragujevac, kao i herojske podvige pilota tokom Aprilskog rata. Treći deo opisuje period posle Drugog svetskog rata, osnivanje Sportsko-vazduhoplovnog društva "Moma Stanojlović" i rad Vazduhoplovno-jedriličarskog centra u Kragujevcu, do njegovog zatvaranja 1962. godine.



BIOGRAFIJA

Veljko Leković rođen 8. maja 1975. godine u Kragujevcu. Po zanimanju diplomirani pravnik. Član Društva istoričara Šumadije od 2010. godine. Hroničar i istoričar srpskog i jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva. U aprilu 2011. godine, povodom godišnjice Aprilskog rata na okruglom stolu u Domu Vazduhoplovstva, nagrađen diplomom za izlaganje na temu: Vazduhoplovstvo vojske Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu 1941. godine – sedam decenija posle. 

Objavio knjige: Kragujevački aeromitinzi (2012), Avijatičari Šumadije: 1912-1914 (2014). 

Oženjen Katarinom Leković. Živi i radi u Kragujevcu.

veljko lekovic

Izdavač: Koraci, 2012.

Pripremile: Gordana Vučković i Jasmina Marković
Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - Zavičajno odeljenje

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara (0)



Dodaj komentar