Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Autori i izdanja Kragujevca

28.06.2015

Veroljub Trifunović - Parkanci

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

KRAGUJEVAČKA KNJIGA NEDELJE

Veliki park je formiran na Vašarištu 1898. godine, po uzoru na tadašnje francuske parkove, sa preovlađujućim stablima bora i jele, javora, lipe, kestena i bagrema, centralnim trgom na kome se nalazi fontana "Ranjenik" i francuskim parterom na kraju. Veliki ili Gornji park je između dva rata u više navrata proširivan, oko njega je zasađena živa ograda, a 1948. je obnovljen i preuređen na 12 hektara površine. Bio je prepoznatljiv i po Aleji narodnih heroja koju su činile bronzane spomen-biste 16 partizana.

Veliki park je, po arhitekti Veroljubu Trifunoviću, autoru knjige "Parkanci", i "slobodna teritorija na Vašarištu", kao nekad "Slobodna teritorija Trsta". Pišući o svojoj mladosti i duhu tadašnjeg vremena kada su svi bili jednaki, a delili se samo po nazivima naselja – "Parkanci", "Palilulci", "Kolonci", "Fontanci","Erdoglijanci", "Grobljanci", "Pivarci"..., autor nas sentimentalno vraća u, ne tako davnu, prošlost. Tada su se "teritorijalno" organizovani momci takmičili u sportovima, "nastupali" zajedno i merkali devojke po igrankama, štitili mlađe i slabije i, samo ponekad, tukli se na "ferku".

U Veliki park se ulivala glavna kragujevačka čaršija, a momci – Parkanci sa nadimcima dobijenim po majkama (Zaginac, Perkinac, Zorkinac) odrastali su u nekim, ne manje teškim, ali ipak boljim i humanijim vremenima. Knjiga "Parkanci" se nalazi, a gde drugde nego u Zavičajnom odeljenju naše biblioteke i, kako autor kaže, predstavlja "vraćanje duga mladim Kragujevčanima, koji su sredinom XX veka bili skromnog imanja, a bogate mašte".

Pridružujemo se Trifunovićevom pokušaju da se sačuva duh Parkanaca.

BIOGRAFIJA

Veroljub Trifunović je rođen u Kragujevcu 1940. godine. Mladost proveo u Vašarištu i Velikom parku. Arhitekturu studirao i doktorirao u Beogradu. Četiri decenije radio u Direkciji za urbanizam i izgradnju Kragujevca. Štampao više knjiga o svom gradu. 

Knjiga "Parkanci" je vraćanje duga onom delu mladih Kragujevčana, koji su sredinom dvadesetog veka bili skromnog imanja, a bogate mašte. Autor je posvećuje svom unuku Luki, sa nadom da će se duh Velikog parka primiti i u Čikagu.

Pripremile: Gordana Vučković i Jasmina Marković
Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - Zavičajno odeljenje

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar