Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Autori i izdanja Kragujevca

21.06.2015

Vladimir Paunović - Vrele šezdesete: KG urbana hronika No 1. (1950-1970)

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

KRAGUJEVAČKA KNJIGA NEDELJE

U susret Svetskom danu muzike

Pod geslom "Muzike pre i iznad svega..." Narodna biblioteka vam predlaže da ove nedelje svoj grad upoznate na jedan drugačiji način. Veseliji i kvalitetniji.

PARALELNA ISTORIJA

Samostalni entuzijasti, pasionirani hroničari, poštovaoci tradicije, radoznali istraživači i mnogi drugi čija sećanja i arhive daleko sežu su godinama unazad bili zaslužni što drage priče iz zajedničkih prošlosti nisu zauvek izgubljene. Tako i knjiga "Hronika urbane kulture KG" Vlade Paunovića daje jedno specifično viđenje grada tokom pedesetih i šezdesetih godina, kroz prizmu promena koje je donosio sudar istočne i zapadne politike, starog i novog, ruralnog i urbanog.

Pedantno i s ljubavlju, Paunović kroz razgovore sa presudnim akterima tih godina ispisuje paralelnu istoriju grada. Desetine autentičnih junaka ove knjige svedoče o mladalačkom entuzijazmu, borbi za svoje mesto u sivom socijalističkom okruženju i potvrđuju da "sve je lako kad si mlad". Fokusirajući se na džez, bit i rok muziku, verovatno najpopularniju aktivnost novih generacija tih godina, Paunović ispisuje biografije grupa kao što su Sedam mladih, Daleki horizonti, Senke i stiže pred sam kraj knjige do ranih sedamdesetih i osnivanja sastava Smak. A nastavak, naravno sledi.

Ali upravo oko muzike se okupljaju i svi ostali, pa tako kroz priče o igrankama saznajemo i raspored glavnih mesta za izlazak tih godina, ključnu ulogu bioskopa i američkog filma, značaj amaterskih pozorišta, retkih radijskih i televizijskih emisija koje su se na pravi način bavile kulturom mladih i sijaset drugih podataka i anegdota koje su knjizi obezbedile fabularnost i životnost.

Uz pomoć retkih novinskih članaka, požutelih fotografija i varljivih sećanja, on dočarava mirise roštilja, bubnjavi zvuk crno-belih televizora, kodekse mladićkog fer pleja, uzbudljive šetnje korzoom i prve susrete sa čarima velikog sveta.

Vešto izbegavajući zamornu patetiku, Paunović tadašnje vrednosti i zanose povremeno diskretno poredi sa konfuznim parametrima ovih vremena zadržavajući se u ulozi hroničara, a ne moralizatora. Za Kragujevčane koji vole da pogledaju unazad, ovo je knjiga koja će ih podsetiti na vreme kada je sve bilo moguće. U stvari, ne samo za njih, ovo je knjiga koja po svojoj tematici može biti primenjiva na gotovo svaki veći grad bivše Jugoslavije. Jer su se slušale iste ploče, gledali isti filmovi i TV serije, čitale iste knjige i borilo protiv sličnih politkom mentaliteta.

Petar Janjatović

BIOGRAFIJA

Vladimir Paunović je rođen 1966. godine u Kragujevcu. Po struci PR menadžer, po profesiji novinar i NVO aktivista. Radio 16 godina kao novinar i urednik u Pogledima, TV K9, Nezavisnoj svetlosti, TV Kragujevac (glavni urednik, 1997) i Drugoj boji Radio Kragujevca.

Organizator ŠRAF-a (1994, 1995) i producent CD-a "Know Your Rights" (2001). Osniva udruženje "Millennium" 1999. godine. Kao trener i predavač iz oblasti menadžmeta komunikacija i odnosa sa javnošću radi od 2000. godine.

ODLOMAK

"Iz rok tašne Stevana Pajića"Pripremile: Gordana Vučković i Jasmina Marković
Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - Zavičajno odeljenje

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar