Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Autori i izdanja Kragujevca

16.08.2014

Vodopadi Srbije - Dragovan Stojadinović-Sule

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Enciklopedijsko-turistički vodič "Vodopadi Srbije" objavljen je 2013. godine u izdanju Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" u Kragujevcu. Ova, po mnogo čemu značajna i jedinstvena knjiga, rezultat je desetogodišnjeg predanog rada Kragujevčanina Dragovana Stojadinovića-Suleta, foto-amatera. Kroz raskošne fotografije, kratak opis i GPS koordinate predstavljena su 92 srpska vodopada, od kojih se nekolicina vodi kao novootkriveni. Među takve spada i najduži vodopad u Srbiji, Kaluđerski skokovi.

KALUĐERSKI SKOKOVI

Kaluđerski skokovi su zapravo niz manjih vodopada, koji su strmim kaskadama povezani u jednistvenu celinu, sa hipsometrijskom razlikom od 232 metra. Ovaj veoma upečatljiv prirodni hidrografski objekat počinje na visini od 1554mnv i preko 20-ak većih i manjih kaskada se spušta na kotu 1322mnv. Neke od kaskada su gotovo potpuno vertikalne (80°-90°), dok je veći broj njih pod nagibom od 55° do 60°. Horizontalno udaljenje od prve do poslednje tačke merenja iznosi 404 metra. Sa pravom se ovaj lepotan može nazvati biserom Stare Planine, iako bi za pogled na njega u celoj svojoj veličini bilo neophodno iznajmiti helikopter. Oni retki koji ga svojom nogom prođu od vrha do podnožja svakim savladavanjem kaskada će se iznova i iznova oduševljavati.

Ovo je najveći kaskadni vodopad u Srbiji. Kada sam mislio da sam otkrićem Koprenskog vodopada pronašao i široj javnosti predstavio najveći i najviši vodopad, nisam znao da na Staroj planini postoji i ovako veliki vodopad, poput Kaluđerskih skokova. Nameće se pitanje: kako da niko do sada nije ovaj vodopad javnosti predstavio i uopšte o njemu pisao?

Zahvaljujući ekipi sa Rudarsko-geološkog fakulteta, imam tu čast da svim ljubiteljima prirodnih lepota predstavim, fotografijama i aktuelnim informacijama sa merenja, ovaj nesvakidašnji vodopad.

Vodopad je zvanično izmeren 9. juna 2012. godine, sa ekipom u sastavu: doktor nauka Saša Milanović i dipl. inž. hidrogeologije Ljiljana Vasić, sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, departmana za hidrogeologiju, kao i dipl. inž. hidrogeologije Milorad Kličković iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Ovom prilikom želim da im se zahvalim za nesebično zalaganje i trud koji su uložili prilikom merenja ovog, kao i Koprenskog vodopada.

Profil i pojedine fotografije vodopada prikazani su u galeriji.

Dragovan Stojadinović-Sule 


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar