Čovek ne mora da bude komunista da bi bio antifašista

Čovek ne mora da bude komunista da bi bio antifašista2013.

...Blaža je od pre rata poznavao Marisava Petrovića, iz susednog sela Gradac. Marisav je bio poznat kao komunista, a onda je prešao u fašiste. Uostalom, i Benito Musolini je bio komunista, čak je dugo godina bio glavni urednik lista Komunističke partije Italije, “Avanti“.

Uoči streljanja 21. oktobra 1941. godine Marisav je pitao ko želi da pristupi Ljotiću i da tako bude spašen. Čuven je odgovor Blažinog oca, prote Andre: “Marisave, ako mi od tebe zavisi život, ne treba mi“.
To je bio odgovor najboljih Šumadinaca, međutim, najgori – komunisti, su toga dana prelazili u ljotićevce. Jednog od njih, Vasu Jeličića, svog starog partijskog druga (iz KPJ) Marisav je postavio za komandanta bataljona u puku kom je komandovao (2. puk).

POGLEDI: LJOTIĆEVCI I STRELJANJE U KRAGUJEVCU 21. OKTOBRA 1941.2017.

...Mislim da treba da budemo malo pravedniji prema svim tim ljudima...

BOŠKO OBRADOVIĆ O DIMITRIJU LJOTIĆU


U okupiranoj Srbiji su Ljotićevi dobrovoljci, tako kažu nemačke hronike, polagali zakletvu u kojoj su se zaricali da će celom dušom biti odani Otadžbini. Takvu njihovu „vernost“ su nagrađivali nemački okupatori, snabdevajući ih uniformama, oružjem i hranom, a bili su i na platnom spisku Nedićeve kvislinške vlade.

Marisav je po ljudskim, pravnim i božijim merilima bio ratni zločinac. Jer su njegovi ljudi terali sugrađane na stratište. Umro je kao slobodan čovek u Minhenu sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. A grešnik koji je blagosiljao ljotićevske duše, prota Todorović, takođe je umro u Minhenu 1979.

DW: PRIČA O LJOTIĆEVCU MARISAVU2019.

PRVI PRVI NA SKALI Covek ne mora da bude komunista da bi bio antifasista Dejan Ristic Dimitrije Ljotic

PRILOG TV AL DŽAZIRA

JUTRO SA JOVANOM I SRĐANOM

"Podsetio bih ministra kulture da utvrđene, nesporne istorijske činjenice, makar 2.800 njih, mu počiva u Šumaricama, kada govorimo o Ljotićevskim i nacističkim zločinima..."


DEJAN RISTIĆ FB STRANA  

 Izvori: Pogledi


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari