Kad je srpski narod branio svoje porodice i svoj prag

Kad je srpski narod branio svoje porodice i svoj prag

U vreme kada gotovo ceo svet obeležava stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata, Srbija treba istinski da slavi. Da veliča poslednju generaciju koja je u potpunosti bila jedinstvena pred najvećim zlom čovečanstva.

Nikada srpski narod nije bio tako složan, odlučan, istrajan kao tokom Velikog rata. Bez obzira na to što je razloga za strah, patnju i bol bilo koliko i metara do Soluna tokom povlačenja pred neprijateljem. Istoričar Dejan Ristić ističe značaj psihološkog momenta srpskog naroda pred sam početak Prvog svetskog rata.

- Pre svega, treba imati u vidu da je Srbija tada bila nacionalna država i da je neposredno pre toga izašla kao pobednica iz dva balkanska rata. Dakle, srpska vojska je bila i više nego iscrpljena u trenutku kada iz Austrougarske stiže ultimatum posle sarajevskog atentata na prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Takođe, činjenica da je Srbija u ratu bila napadnuta sa tri strane od tri neprijateljska carstva: Austrougarske, Nemačke i Bugarske stvorila je svest u narodu da se zemlja mora braniti. I tada je narod, zaista, branio svoje porodice i svoj prag. U tom stavu su bili jedinstveni kako vojnici na samom ratištu tako i ličnosti koje su društvenim delovanjem podsticale rodoljublje - naglašava Ristić.

Crna statistika pokazuje da je Srbija u tom ratu imala najviše ljudskih žrtava - izgubila je čak 60 odsto muških glava. I materijalni gubici su bili ogromni pošto je uništeno 70 odsto celokupne industrije, a država je vraćena čak 182 godine unazad i ostala bez polovine nacionalnog bogatstva odnosno (preračunato u današnju valutu) skoro 500 milijardi evra. Bez obzira na to što su sve ove žrtve bile izvesne, Srbija nije mogla da izbegne rat, smatra naš sagovornik.

- Taj rat nam je bio nametnut i ranije planiran pošto je strategija spoljne politike Austrougarske bilo širenje ka jugoistoku. Na tom putu joj je stajala Srbija kao jedina nezavisna država i zato je morala da isprovocira rat. Sarajevski atentat joj je pogodovao da od Evrope dobije zeleno svetlo za napad na Srbiju. Tada je i bio momenat da se ponovo zarati na Balkanu, koji se već u ostatku Evrope posmatrao kao ratište zbog dva rata 1912. i 1913. godine - objašnjava Ristić.

Kako kaže, Veliki rat je bio specifičan po masovnom stradanju civila.

- Neprijatelj je pretio da bukvalno napravi pomor srpskog naroda, da ga uništi kao biološku supstancu. Zbog toga moramo da čuvamo sećanje na naše pretke iz tog rata koji je ostavio dalekosežne demografske, kulturne i materijalne posledice - podvlači Ristić.

Eksperimenti sa Slovenima nakon rata

Ristić posebno ističe posledice Velikog rata po države u kojima su živeli Sloveni.

- Zanimljivo je da su nakon tog rata stvoreni SSSR, Čehoslovačka i Jugoslavija. Bio je to eksperiment sa istočnim, zapadnim i južnim Slovenima. Te države su, najpre, nastale u istom trenutku da bi se sedam decenija kasnije istovremeno i raspale - kaže Ristić.

Marko Tašković
Izvor: Blic 

DEJAN RISTIĆ FB STRANA
ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari