Priča o Živojinu

Priča o Živojinu

Dokumentarno filmsko ostvarenje pod naslovom "Priča o Živojinu" nastalo je 1984. godine u produkciji "Filmskih novosti".

Ono predstavlja najsveobuhvatnije filmsko svedočenje solunskog ratnika Živojina Lazića, jednog od najistaknutijih učesnika Prvog svetskog rata.

* * * 

Na današnji veliki dan trebalo bi da govore samo oni - solunski junaci.

Srećan praznik!

SREĆNA NAM SLOBODA!DEJAN RISTIĆ FB STRANA 

KINOTEKA

Priča o Živojinu

Produkcija: Filmske novosti, režija: Dragoslav Dragan Mitrović, Jugoslovenska kinoteka; jezik srpski, 1974, 35mm, kolor, trajanje 11:43"

Opis filma

Priča o poznanstvu autora filma sa neumornim devedeset jednogodišnjim Živojinom Lazićem i njegovim rodoljubivim pohodima ratištima širom Jugoslavije. Ovoga puta deda Živojin je krenuo u misiju mira – u kasarnu JNA u Valjevu, gde je i sam prvi put stupio u vojnu službu otadžbini, odakle je krenuo u rat. Taj krepki, mršavi Šumadinac, pravog držanja i bistrog uma i u devedesetoj, bio je jedan od poslednjih živih heroja koji su ispisali najlepše stranice burne srpske istorije u prošlom veku. Hrabar i neustrašiv u ratu a pomalo naivan i lakoveran u miru, Mitrovićev junak se pretvorio u živu posvetu nekadašnjoj Srbiji i njenom zemljodelcu i vojniku.

Zov trube

Produkcija: Filmske novosti, režija: Dragoslav Dragan Mitrović, Jugoslovenska kinoteka; jezik srpski, 1972, 35mm, colour, trajanje 10:43"

Opis filma 

Osamdesetogodišnji Živojin Lazić iz sela Stankovića kod Mionice, nekadašnji zastavnik i mitraljezac 17. puka Drinske divizije iz Prvog svetskog rata, punih pedeset pet godina je osluškivao nostalgični zov trube. Jednog dana kreće da poseti Kajmakčalan, poprište velike bitke, da oda poštu palim drugovima... Ovaj film je poslednji deo trilogije o jednom od poslednjih živih učesnika Prvog svetskog rata Živojina Lazića i njegovim sećanjima na krvave godine golgote i vaskrsa Srbije u Prvom svetskom ratu. Ostala dva filma koja je takođe režirao Dragan Mitrović su Poslednji pozdrav i Priča o Živojinu.


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari