Žene srpskih vladara - nova radijska emisija

Žene srpskih vladara - nova radijska emisija

Dragi prijatelji,

pred nama je snimak prve u nizu radio-emisija posvećenih srpskim vladarkama od vremena drevne Duklje pa sve do konačnog pada Despotovine.

Neobično zanimljive i veoma poučne životne povesti o našim zaboravljenim kneginjama, princezama, župankama, kraljicama, despoticama i caricama pripoveda moja draga prijateljica i jedan od naših vodećih medievista dr Katarina Mitrović.

Pred nama je vikend. Odvojte koji čas i upustite se u ovo nezaboravno putovanje u same početke nacionalne prošlosti, ispripovedane kroz ličnosti i istorijsku zaostavštinu naših prvih vladarki.

Upustite se, stoga, u čarobno putovanje kroz vreme i predele... i uživajte u susretu sa ovim divnim i velikim ženama.

* * *

NAJAVA SERIJALA

Žene srpskih vladara
Premijerno u petak 1. marta u 16h i u utorak u repriznom terminu u 10h.

Srpski srednji vek obeležile su mnoge znamenite žene, kako u Srbiji tako i u Vizantiji, posebno one iz viših slojeva, koje su zauzimale značajno mesto u društvu. U Srbiji su to mahom bile vladarke i vlastelinke, čiji je uticaj na politiku, kulturu, umetnost i obrazovanje bio veliki. Mnoge od njih su uzdigle dostojanstvo i svetost žene na srednjovekovni način i svojim delovanjem promenile stav o podređenom i robovskom položaju žene u Srednjem veku.

Žene su, u jednom strogo hijerarhijski postavljenom društvu, imale prilično značajnu poziciju i, kako nam istorija otkriva, zaista žrtvenu, tešku i odgovornu ulogu. Dinastija Nemanjića podarila je Srbiji i srpskom narodu identitet, kulturu, državnost. U svemu tome, ulogu su uzele i mnogobrojne žene. Prva žena koja nam pada na um je Ana, Sveta Anastasija, supruga rodonačelnika dinastije Stefana Nemanje. 

Stvarnost je danas takva da pojmove o evropskoj kulturi gradi zapadni svet. A da to nije samo tako, rečito govore srpski atlasi. Odnos Evrope i Srba mnogo je širi i kompleksniji od prisustva srpske države na Balkanu. U novom ciklusu emisija Žene srpskih vladara govorimo o životima, zaslugama i doprinosima supruga srpskih vladara, kako srpskoj tako i evropskoj kulturi i istoriji. Reč je o ženama koje su živele i uticale na istoriju srednjeg veka pre, za vreme i posle Nemanjića.

Dukljanke od roda Vojislavljevića, Rašanke iz dinastije Vukanovića, Ana Nemanjić, Ana Dandolo, kraljica Jelena, Simonida, kneginja Milica, carica Jelena Dragaš, sultanija Mara Branković, Mati Angelina... samo su neka od imena o kojima će govoriti dr Katarina Mitrović, naučni saradnik Filosofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa Odeljenja za istoriju.

Informativna služba Eparhije bačke 

DEJAN RISTIĆ FB STRANA  

 

BIOGRAFIJAAUTORI PPNS: DEJAN RISTIĆ

RANIJE OBJAVE

  • POKRETAČI: O KULTURNOM NASLEĐU U SRBIJI
  • ČOVEK NE MORA DA BUDE KOMUNISTA DA BI BIO ANTIFAŠISTA
  • KAKO ĆE BALKAN IZGLEDATI 2029?
  • ISTINE, ZABLUDE, TAJNE I SIMBOLIKE PRVOG RATA
  • PRIČA O ŽIVOJINU
  • DA SVAKO OD NAS OŽIVI I LIČNO SEĆANJE NA SVOJE PRETKE

DETALJNIJE


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari