Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Gordan Matić

14.06.2014

Oko moje glave III

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

Koliko vas se pitalo nakon odgledanog filma šta čine skraćenice u odjavnim špicama američkih filmova. E, danas ćemo pokušati da zauvek dešifrujemo žargon filmske industrije koja sa druge strane okeana.

Sve je počelo, naime, pojavom sindikalnih (Union) udruženja koja su zahtevala da se svaki član ekipe nađe na odjavnoj špici i čije mesto (credits) je dokaz i referenca za buduće projekte. Krenimo redom:

ACE (American Cinema Editor) - nalazi se iza imena i prezimena montažera filma i predstavlja pripadnika udruženja montažera SAD. Predstavlja prestižnog i dokazanog profesionalca.

ASC (American Society of cinematographers) - nalazi se iza imena direktora fotografije (ili još jasnije – šefa snimatelja i rasvete na projektu). U britanskim filmovima obično srećemo skraćenicu BSC, a kod nas se od pre pet godina pojavljuje skraćenica SAS, što znači ’Srpska Asocijacija Snimatelja’. Ako ste se pitali šta iza imena na špicama i plakatima naših kolega znaši SAS, eto odgovora.

Best boy - u bukvalnom prevodu ’najbolji momak’ ili momak za sve. Originalno izraz koji je dodat asistentu gafera (gaffer) – električara, ali se u poslednje vreme koristi i za asistenta šefa scene, kao i asistenta produkcije na samom objektu snimanja. Uglavnom početnici dobijaju priliku da stiču iskustvo kao best boy.

Casting director - član ekipe koji organizuje i obavlja kastinge tragajući za pravom glumačkom podelom. On predlaže producentu i reditelju aktere za glavne (principal characters) ali i sporedne uloge (stereotyped roles). Ponekad se bavi i odabirom statista.

Clapper boy – član ekipe koji je zadužen da rukuje klapom (popularno se kaže ’lupa klapu’). Klapa je dvodelni uređaj (plastični, drveni, digitalni...) kojim se indentifikuje svaka scena, kadar i dubl. Jako je korisna za sinhronizaciju materijala u fazi montaže. Povremeno podcenjen značaj ovog člana ekipe.

Concept artist - dizajner koji kreira ilustracije objekata (lokacija) i kostima koje reditelj ima na umu kada priprema film. Jako bitna uloga, naročito u SF žanru. Ogroman doprinos ’konceptualisti’ su ostvarili u filmovima Matrix, Grad izgubljene dece, Avatar...

Dialog editor – To je ustvari montažer zvuka koji je specijaloizovan za razumevanje razgovora glumaca na filmu.

Dolly grip – doli je deo scene, tj. opreme na sceni, na koju se postavlja kamera kako bi se kretala. Operater na doliju je član ekipe koji se brine o njemu i zadužen je da gura doli tokom snimanja kako bi se omogućio snimak tokom pokreta kamere.

Foley artist – foli je izraz koji se koristi uglavnom kod obrade zvuka. U momentima kada je potrebno za montažu zvuka da se obezbede razni šumovi koji povećavaju efekte tonske kulise. Na primer, češanje, koraci, tapkanja, udarci... sve se to naknadno snima i realizuju foley artisti. Džek Foli je bio pionir u postprodukciji zvuka i njemu u čast ovaj posao nosi njegovo ime.

Preporuka nedelje:

’KROTKI FILM O MILOSCI’ (’KRATKI FILM O LJUBAVI’, 1989) - režija: Kšištof Kiešlovski

Jedna od najmoćnijih ljubavnih priča nastalih na filmu osamdesetih godina prošlog veka. Ostvarenje ’Kratki film o ljubavi’ je delo napravljeno u sklopu čuvenog serijala ’Dekalog’, koji ima 10 epizoda i kojeg mnogi svrstavaju u najbolje TV serijale XX veka.

U ovom koherentnom delu, pored emocija u koje stavlja svoje gledaoce, film je vrlo zanimljiv po pitanju narativne perspetive. Priča nam, za razliku od svih sličnih ljubavnih priča, uvek prikazuje svet očima osobe koja voli, a ne očima osobe koja je voljena. Najpre gledamo svet iz ugla mladića Tomeka, koji je zaljubljen u stariju ženu Magdu, ali ništa ne znamo o njoj. Vidimo je samo onako kako je on vidi. Zatim ih vidimo zajedno u jednom trenutku, i tada se perspektiva potpuno menja. Kada Magda počne da oseća nešto prema mlađem Tomeku – u početku sažaljenje, kasnije možda i grižu savesti, a potom i neku vrstu naklonosti – tada počinjemo da gledamo svet njenim očima. Tomeka više ne vidimo.

Ovo je priča prikazana iz ugla osobe koja voli, a ne osobe koja je voljena.

Priča o divnim osećanjima između potpuno različitih ljudi kojima nije naklonjeno ništa osim emocija.

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar