Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Gordan Matić

05.07.2014

Oko moje glave VI

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

Nastavljamo priču o zajedničkim mestima u filmskoj naraciji. Kao ilustraciju koristim četiri žanrovski, estetski i produkciono potpuno različiti: Gospodar Prstenova, Matriks, Čudnije od raja, Gladijator! Povremeno ću spomenuti možda još neki od filmova koji ilustruju baš ono o čemu pišem. Možda će nekome pomoći da napiše svoj scenario, a mislim da će mnogima olakšati definisanje i analizu filma koji gledaju.

Dakle, da se podestimo, svako putovanje kojim nas vode scenaristi i reditelji sa glavnim junacima filmova, prolazi kroz različite faze. Karakteri filmova su uvek junaci na putu makar ih staze vodile i kroz sopstveni um, kroz putanje odnosa među karakterima. Glavne junake na početku viđamo u svom OBIČNOM SVETU - gde se bave svojim uobičajenim poslovima. Npr. Frodo i ostali drugare upoznajemo u njihovoj svakodnevnici dok se sprema proslava u selu, na početku ’Gospodara prstenova’. Neo – hakuje u svom svetu ’Matriksa’, Džon Luri preživljava gluvareći i kockajući se u Njujorku, a rimski general Maksimus Meridijus predvodi vojsku protiv Germana. Svi su oni na svom svakodnevnom okruženju gde na neki način upoznajemo njihove osobine i specifičnosti. Ovu fazu priče možemo definisati prikazivanjem ’ribe u vodi’. Ovo je dobro polazno mesto kako bi percipirali kontrast sa svetom u koji ulazi sa našim filmom. U zavisnosti od dužine filma i žanra (ponekad i drugih elemenata), ali ovaj deo uglavnom traje 3-5 minuta, ponekad se produži do 10 minuta.

Nakon OBIČNOG SVETA – junak ulazi u fazu koju možemo slobodno nazvati POZIV U AVANTURU. Junak se upoznaje sa problemom, izazovima, avanturama i promenama koje prete na naruše OBIČNI SVET. Nakon što je junaku predočen izazov, on i njegov svet više ne mogu ostati isti.

U ’Ratovima zvezda’, na primer, POZIV U AVANTURU predstavlja momenat očajničkog poziva hologramskom porukom princeze Leje mudrom Obi Van Kanobi koji poziva Luka Skajvokera u avanturu. Na ovom mestu povućićemo još jednu paralelu Ratova zvezda ali ovoga puta sa antičkom grčkom dramom. Otimanje Princeze Leje od strane zlog Darta Vejdera gotovo je potpuno identično otmici grčke boginje proleća Persofone od strane Plutona – gospodara mrtvih. Njeno spašavanje je od vitalnog značaja za vraćanje ravnoteže u univerzumu.

U mnogim detektivskim filmovima to je momenat kada glavni junak dobije novi slučaj (Prljavi Hari, Umri muški...) koji remeti poredak Običnog Sveta. U filmovima sa temom osvete poput ’Policajac sa Beverli Hilsa’) često je ubistvo najboljeg prijatelja (slično je i u ’Gladijatoru’). U ’Matriksu’ to je momenat kada Tomas Anderson, odnosno Neo, dobija poziv od Morfeusa da im se pridruži u raskrinkavanju matrice. Džonu Luriju u ’Čudnije od raja’ dolazi rođaka iz Mađarske koja remeti njegov svet i poziva ga da napusti Njujork i ode sa njom do Klivlenda. Naravno u ’Gospodaru prstenova’ to je momenat kada Gandolf poziva Froda da krenu u Morodor kako bi zaustavilo dolazeće zlo uništenjem prstena.

POZIV NA AVATURU – pred gladaocem postavlja ’pravila igre’ i definiše jasno ciljeve glavnog junaka! Ovaj deo priče uglavnom zauzima drugih 10-15 minuta filma i završava se od 15 do 20 minuta celovečernjeg filma (dužine od oko 90 minuta).

Nakon ove faze u razvoju priče dolazi treća faza kroz koju nas vode naši junaci – faza ODBIJANJA POZIVA (ne prihvatanja izazova), ali o tome ćemo u narednom nastvaku naše priče.

PREPORUKA NEDELJE

SOBA MOGA SINA (La stanza del figlio) - režija: Nani Moreti

Jedan od onih filmova kojima prepričavanje ili komentar ili bilo koja pisan reč samo može da smeta. Oni koji su gledali film znaju o čemu govorim. Bilo kojji deo radnje prepričan u ovom slučaju bi samo smetao onima koji ga nisu još uvek pogledali. Ne želim da im uskratim ni jedno iznenađenje.

Najbolji film Nanija Moretija do sada. Iskren, povremeno duhovit, tragičan i emotivan, veoma emotivan – baš onakav kakav stvaran život zna da bude.

Uživajte u ovom remek delu.BY THIS RIVER (BRIAN ENO) - LA STANZA DEL FIGLIO (NANNI MORETTI)  

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar