Nužda

Nužda

Priteralo gospodina Simata u najgore vreme. Političkih nesuglasica i psovki koliko hoćeš, a protesta, štrajkova i demonstracija nezadovoljstva još i više. Mada nije obožavao takva mesta, gospodin Simat je uleteo u prvi javni WC protrčavši pored iznenađene baba-sere i utrčao u najbližu kabinu. A i ono - O:O ga je neodoljivo privuklo jer je oduvek bio čovek kompromisa: - Nerešeno! Nije loše kada te situacija ovako pritisne!

I tek što je smakao pantalone i čučnuo napolju je počelo da tutnji i grmi. - Izgleda da je nešto počelo, treći svetski nije sigurno jer bi ja na ovoj šolji kružio oko zemljinih ostataka. No, možda je nekakav lokalni rat ili kakva revolucija ili neka demonstracija sile u najboljem slučaju - tiho je šaputao.

Posle je gospodin Simat polako otvorio vrata i odmah se uverio da je došlo do velikih i vrlo značajnih društvenih promena i da se nipošto nećemo vraćati na staro jer ona zabezeknuta baba-sera više nije bila tu. Na njenom mestu sedela je jedna kao ruža lepota devojka. Ona mu je istog časa prišla, sračunala mu je upotrebu WC-a po cenama kakve važe u Evropskoj zajednici i naplatila u evrima, naravno, uz predivan osmeh.

- Bože, ova me baš odrala! Apsolutno sam siguran da političari ovde imaju značajan popust - zaključio je gospodin Simat i izašao napolje. A tu je upravo dogorevao grad. Komunalne službe su rasčišćavale ruševine, sanitetske ekipe su odnosile povređene i mrtve. Uzgred, izlozi su bili razbijeni, radnje razlupane i ispražnjene, kola ispreturana i zapaljena po trgovima i ulicama.

Oho, pomislio je gospodin Simat, sve mi ovo govori da se ovde za kratko vreme baš razbuktao demokratski razvoj. I navukao je untrciger preko glave jer dim ga je gušio i štipao za oči.Tada mu priđoše neki veseli, raščupani, raspevani ljudi i utrapiše mu flašu da nazdravi.

- I ja sam bio za promene! - rekao im je i otpio jedan baš dobar gutljaj.

- A odakle si ti, pobro? –pitali su ga. A gospodin Simat nešto počeo da muca. Sve ne zna kako da im objasni, a jeste nezgodno vreme da se definitivno opredeli.
- Ja... ja sam vam pravo iz WC-a! - priznade najzad.

Ih, kada oni počeše da urlaju od smeha! Ma, ne mogu da se zaustave! ’Oće načisto da pomru! - Nema veze! - kažu mu i jedva dolaze do daha - Istorija ne može da bira! Ni ljude ni trenutak! Ipak čudi nas da ti ne znaš najvažniju stvar na svetu. Danas je, bre, bio derbi!

Karikatura - Milenko Kosanović

Raša Papeš
PRIČE ZA ŽIVCE DOBRIH LJUDI

rasa

FB POŠTOVAOCI RAŠE PAPEŠA, Tviter MR SIMАТ

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari