Papeš - dobitnik nagrade ’Radoje Domanović’

Papeš - dobitnik nagrade ’Radoje Domanović’

Književna nagrada "Radoje Domanović", najznačajnije priznanje za satiru, koje dodeljuju Udruženje književnika Srbije i Fond "Radoje Domanović", uručeno je 7. decembra u Ministarstvu za dijasporu ovogodišnjim dobitnicima.

Za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri za 2010. godinu, nagradu je primio Petar Pajić iz Beograda, za "opore, gorke, gotovo sarkastične i bolno proživljene stihove o Srbiji i Srbima, čiji je apsurdan svet savremenom čitaocu blizak i tu i tamo veoma prepoznatljiv".

Glumcu Velimiru Bati Živojinoviću uručena je nagrada za doprinos satiri u različitim medijima - filmu, pozorištu i televiziji.

"Ovo priznanje Bati Živojinoviću dodeljujemo ne samo kao velikom glumcu i umetniku za njegova ostvarenja, nego i kao velikom čoveku", rekao je na svečanosti direktor Fonda "Radoje Domanović" Radoslav Tilger.

Napominjući da je suvišno govoriti o stvaralaštvu "najvećeg srpskog glumca", Tilger je ispričao anegdotu o svom boravku u Kini kada je u razgovoru s grupom Kineza morao da prizna da je film "Valter brani Sarajevo" u kojem igra Bata Živojinović gledao "svega" desetak puta, za razliku od njih koji su ga pogledali više od stotinu puta.

Bata Živojinović je, primajući priznanje, rekao da je za njega "iznenađujuće zadovoljstvo" što je dobio nagradu za satiru.

Nagradu za najbolju knjigu satire objavljenu u 2009. na srpskom jezičkom području dobili su satiričari Bojan Ljubenović iz Beograda i Radislav Raša Papeš iz Kragujevca.

Ljubenović je nagrađen za knjigu priča "Triput sečem, i opet kratko" (Evropski pokret prijateljstva), dok je Papeš dobio nagradu za knjigu aforizama "Fundamentalno dno" (Agora).

Nagrada "Ekselencija satire" za najuspešnijeg inostranog satiričara ove godine pripala je Bojanu Bogdanoviću iz BiH, Ganču Savovu iz Bugarske i Valeriju Butuleskuu iz Rumunije.

Među dosadašnjim laureatima su akademik Matija Bećković, književnici Dušan Kovačević, Milovan Vitezović i Momo Kapor, muzičar Bora Đorđević, glumica Jelisaveta Seka Sablić, reditelj Emir Kusturica i drugi.

Prisutne je u ime Ministarstva za dijasporu pozdravio državni sekretar Miodrag Jakšić, koji je istakao da su ovogodišnji laureati na "Domanovićev satirično-alegorijski način, u svojim delima napravili humornu analizu našeg društva i skrenuli pažnju kroz kritički realizam na poneku anomaliju u društvenom ambijentu na visiko kvalitetan i duhovit način".

Čestitajući laureatima, Jakšić je rekao da značajan deo Strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, na čijem tekstu radi Ministarstvo za dijasporu, biće posvećen očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma, srpske kulturne baštine i identiteta, što na najbolji način čine upravo pisci.

Predsednik Beogradskog aforističarskog kruga Aleksandar Baljak uručio je Jakšiću zahvalnicu koja je dodeljena Ministarstvu za pomoć u organizaciji ovogodišnjeg međunarodnog festivala humora i satire "Satira festa".

Među prisutnim gostima bili su i satiričari: Ranko Guzina, Đorđe Otašević i Slobodan Simić, kao i pesnik i prevodilac Adam Puslojić.


Izvor: aforizmi.org 
Foto: Raša Papeš, Valeriu Butulesku, Miljurko Vukadinović, Bojan Ljubenović, Petar Pajić i Bata Živojinović 

REDAKCIJA MAKSMINUS

Print Friendly and PDF

Komentara: 2

  • Starović
    02.06.2014

    Ovo je bilo 2010, a Raša je jedini Domanovićevac koji je tri puta dobio tu nagradu.

  • Julijata
    15.06.2014

    Велика награда за великог мајстора.

Dodaj komentar

Facebook komentari