Dok ne prekipi

Dok ne prekipi

To su te blagodeti samačkog života. Moraš sve sam da radiš. Ustao sam lakše nego što sam očekivao, s obzirom da sam loše spavao. Obradovan čilom i veselom stajanju na noge, odlučio sam da sebi napravim čorbu. Ni sam ne znam kad sam poslednji put nešto jeo kašikom. Pristavio sam vodu da se greje, dok spremim povrće. Ni slutio nisam da će me sačekati neprijatno iznenađenje. Avaj, ni traga od povrća u kući. U špajzu je ostala tek jedna jabuka, ali teško da bi mi ona mnogo pomogla u pripremi čorbe.

Stao sam nasred sobe i odjednom mi je ceo život prošao kroz glavu. Gde si bio - nigde,šta si radio - ništa. Bez žene, dece, posla, para... Ni ulazak u politiku mi ništa nije doneo. Osvrnuo sam se oko sobe. U sobi tek poneka stvar. Prodaj ovo da bi podmazao ono, pokloni to ko zna kome, možda će ti taj koristiti u životu. Sve zabluda do zablude. Kad malo bolje razmislim, ovo i nije kuća, nego jazbina. Realno, već mesecima dane i noći provodim po raznim ćumezima. Kad dođem kući samo se skljokam na kauč i ne znajući šta se oko mene dešava.

Na požutelim zidovima od duvanskog dima i višegodišnjeg nekrečenja tek poneki nešto belji pravougaonik kao svedočanstvo da su tu bile slike koje sam uspeo da prodam budzašto. I onda u uglu pored ikone pažnju pogleda mi privuče slika koja je tu stajala. Format duplo veći od veličine ikone. On. Lider moje stranke. Nekad sam mislio da mi je jedina slamka spasa. Pa i njegov portet sam dobio kao poklon za lagarije koje sam govorio kao portparol mesnog odbora.

Ozlojeđen i satrven beznađem, odlučio sam da skinem sliku. Međutim, veličina glave eksera bila je šira od rupe kroz koju je ekser prošao. Kao da sam mislio da je nikad neću ni skidati sa zida. Nisam hteo da odustanem. Cimnuo sam jako i zajedno sa slikom iz zida sam iščupao i ekser. Na podu je sad stajala polomljena slika i pored nje pozamašan ekser. U šerpi je voda već odavno počela da vri. Osmehnuo sam se. Sinula mi je ideja. Uzeo sam klin sa poda i ubacio ga u kipuću vodu.

Dragi moj lider. Ipak me nije ostavio na cedilu.

Marko Miljković

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari