Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Preporučeni naslovi

15.01.2017

Ivana Dimić - Arzamas

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/internacionalni-festival-kamerne-muzike-convivium-musicum-kragujevac-2020.html

Ivana Dimić dobitnica NIN-ove nagrade za 2016.

Ivana Dimić dobitnik je 63. NIN-ove nagrade za roman godine za delo "Arzamas" u izdanju "Lagune".

Ivana Dimić (Beograd, 1957) autorka je pet knjiga kratkih priča, niza drama, dramatizacija i TV scenarija. Ona je peta žena koja je dobila ovu nagradu, posle Svetlane Velmar-Janković (1995), Dubravke Ugrešić (1988), Grozdane Olujić (2009) i Gordane Ćirjanić (2010).

Ivana Dimić kaže da je svoj roman “Arzamas” (“Laguna”) naslovila tako jer se u njemu radi o sreći i smrti, napominjući da je to i ime zatvorenog grada u kojem su naučnici pravili atomsku bombu i podsećajući da je Školovski u “Energiji zablude” (knjizi o Tolstoju) kazao: ”Sreća i smrt - eto to je arzamaski užas”.

Radi se, veli dalje, o “arzamaskom užasu kroz koji prolaze majka koja tone u demenciju i ćerka koja se bori da njihova uzajamna ljubav pobedi majčinu nadolazeću smrt. I na kraju majka umre, ali ljubav bude jača i odatle niče sreća”.

Predrag Bajčetić beleži da je reč o delu potresne iskrenosti i vedre bodrosti, satkano od dramskog koje se magično preobražava u romaneskno.

„Razgovori koji se čine komički, a nisu – razmišljanja koja se čine tužna, a nisu. Pripada retkom, i zanimljivom žanru dance macabre, i jeste ono bodlerovsko da se – smrt smeje našim ludostima, i nije to.“
U najužem izboru za nagradu bili su i romani “Susret pod neobičnim okolnostima” Vladana Matijevića, “Pa kao” Vladimira Tabaševića i “Hronika sumnje” Vladislava Bajca.

Žiri u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik), prethodno je od 170 knjiga u uži izbor uvrstio 11 izdanja.

Prva NIN-ova nagrada dodeljena je 1954. godine.

* * * 

Pokretni krst

Vaš roman ima neobičan naslov – Arzamas. Šta je Arzamas?

Arzamas je ime zatvorenog grada u kome su naučnici pravili atomsku bombu. Šklovski u Energiji zablude, svojoj teorijskoj knjizi o Tolstoju, kaže: „Sreća i smrt – eto to je arzamaski užas“. Nazvala sam svoju knjigu Arzamas jer se u njoj radi o sreći i smrti. Radi se o arzamaskom užasu kroz koji prolaze majka koja tone u demenciju i ćerka koja se bori da njihova uzajamna ljubav pobedi majčinu nadolazeću smrt. I na kraju majka umre, ali ljubav bude jača i odatle niče sreća.

Forma je vašeg romana nesvakidašnja, fragmentarna?

Za pisanje romana koristila sam proznu i dijalošku formu koje se ravnomerno smenjuju. Dijaloška forma opisuje napredovanje demencije kroz banalne prizore iz realnosti, a prozna forma se fokusira na usamljena promišljanja o patnji, ljubavi i smrti. Dijaloška predstavlja horizontalu, a prozna vertikalu i njihovo neprekidno smenjivanje formira pokretan krst na koji se razapinje junakinja dok se bori da ljubav pobedi smrt.

Šta za vas znači biti u najužem izboru za NIN-ovu nagradu?

Znam da se pogled na nagrade razlikuje, nekad i dijametralno, u zavisnosti od ugla posmatranja. Oni koji dodeljuju nagrade moraju da sistematizuju kandidate, pa da uvedu eliminatorne kriterijume, da bi na kraju izabrali jednog koji zadovoljava neophodnu većinu zadatih kriterijuma. S druge strane, čini mi se da u književnosti ne mogu da se prave poređenja, jer se tu ne radi o hijerarhiji, nego o različitosti. Vrednost jednog književnog dela ne umanjuje vrednost drugog, niti ga uvećava, što se toga tiče.

A dodeljivanje nagrada nas primorava da vrednujemo, što je veštačka situacija sa stanovišta vrednosti umetničkog dela, ali je sociološki opravdana, jer stvara tenziju u javnom mnjenju i obraća pažnju na književnost. S treće strane, oni, čije su knjige predložene za nagrađivanje mogu da imaju mnoštvo različitih motiva i zamisli: nekima je do para, nekima do slave, nekima je svejedno, nekima je veoma stalo, neki se žeste, neki lobiraju, neki se raduju, neki zaziru, neki strepe... ima raznog sveta među umetnicima. Ali svi kandidovani misle pre svega o sopstvenom postignuću u odnosu na prethodne radove i iz tog ugla procenjuju odluke žirija. Kad mine vreme i sve prođe, verujem da svako zaista vredno umetničko delo biva neminovno nagrađeno time što nadživi savremeni trenutak. Delo će dočekati pravednu nagradu, ali umetnik možda neće, i to je naš ljudski usud.

O romanu

Intimna ispovest autorke, priča o njenom odnosu sa majkom. Knjiga potresne iskrenosti, i vedre bodrosti, satkana od dramskog koje se magično preobražava u romaneskno. Razgovori koji se čine komični, a nisu – razmišljanja koja se čine tužna, a nisu. Pripada retkom, i zanimljivom žanru dance macabre.

O piscu

Ivana Dimić (Beograd, 1957) je diplomirani dramaturg, prozni i dramski pisac i prevodilac. Član je SKD-a od 2001. Živi i radi u Beogradu. Objavila je knjige proze: Crna zelen,1995, Mahorka, mastilo i muž, 1998, Uzimanje vremena, 2001, Ima li koga, 2006, Popis imovine, 2009, Arzamas, 2016.

Radmila Stanković
Izvor: NIN 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar