Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

R’n’R orijentiri

28.12.2012

"Električna zastava" rokenrola

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

„Dobro veče. Moje ime je Žikica Simić”, reči su kojima taj poznati rok novinar već decenijama počinje svoje radijske emisije zahvaljujući kojima su generacije ljudi iz Srbije i bivše Jugoslavije prvi put čule bendove čijih imena mahom nema na top-listama komercijalnih hitova, ali bi bez njih rokenrol izgubio svoj alternativni i subverzivni potencijal, a neke od najlepših pesama ne bi ni postojale.

Istim rečima – ili iz navike, ili kao diskretan omaž samom sebi, jer našem čuvenom „rok prosvetitelju” predstavljanje odavno nije potrebno – Simić je u klubu „Plato ilegala” otvorio i promociju drugog izdanja knjige „Električna zastava”, antologije svojih tekstova koje je tokom karijere rasejao po brojnim listovima.

Prvo izdanje, u tiražu od svega pet stotina primeraka, odmah je razgrabljeno pa je posle pet godina bilo krajnje vreme za novo, koje je, dopunjeno člancima što ih je Simić u međuvremenu napisao za „Politiku”, objavila kuća „Marks end blids”.

– Kada sam pisao tekstove sabrane u ovoj knjizi, zapravo sam pokušavao da sebi razjasnim neke stvari. Danas je ovo izdanje za mene podsećanje na neka stara vremena i divne ljude – kazao je Simić.

Umesto da se otegnu duga izlaganja govornika uobičajena na predstavljanjima knjiga, Simić je, kao da vodi emisiju, priliku upotrebio da promoviše dobar bend, beogradski „On tur”, koji se popeo na pozornicu odmah nakon njegovog kratkog pozdrava posetiocima.

Rok publicistiku i jeste prikladnije predstavljati muzikom umesto rečima, naročito kada se bend, kao što je to slučaj sa grupom „On tur”, svrstava upravo u onaj žanr koji Simić forsira u emisijama i tekstovima – takozvanu amerikanu, u kojoj su pomešani folk i post-pank melanholija, a često se u nju upliću i bluz, džez, kantri i svi ostali derivati muzike kojom su nas zadužili američki robovi i imigranti.

Uostalom, Simić je, pišući i govoreći o umetnicima koji se nikada nisu domogli pažnje velikih medija i masovne publike, postupao kao Tom Stopard ili neki drugi od pisaca koji su poznata dela, poput „Hamleta”, prekrajali izvlačeći u prvi plan njihove sporedne likove. Tako je i sinoć glavna zvezda večeri binu ustupila bendu „On tur” i spustila se u publiku, da uživa u muzici i razgovara sa prijateljima i poštovaocima.
 

Izvor: Politika
Autor: V. Vukasović
Foto D. Ćirkov

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar