Danilo Kiš - Peščanik

Danilo Kiš - Peščanik

Danilo Kiš (22. februar 1935.-oktobar 1989. godine), rodom iz Subotice, prevodilac po profesiji, bio je i sam jedan je od najčešće prevođenih pisaca sa ovih prostora. Njegov stvaralačko-intelektualni profil usmeren je umnogome protiv pogubnih ideologija, fašizma i istočnoevropskog totalitarizma. Od 1953. godine i prve pesme „Oproštaj sa majkom“, objavljen je veliki broj njegovih dela od kojih su najpoznatija: „Mansarda”, „Bašta, pepeo”, „Peščanik”, „Rani jadi”, „Enciklopedija mrtvih”, „Grobnica za Borisa Davidoviča”, „Čas anatomije” i dr.

Njegovo stvaralaštvo obeležili su teško detinjstvo, rat, specifične porodične okolnosti. Kao dete mađarskog Jevrejina Eduarda i majke Milice, crnogorskog porekla, boravio je najpre u Novom Sadu, zatim u Mađarskoj, pa na Cetinju, da bi mirnije dane počev od perioda studija književnosti proveo u Beogradu, a kraj života u Parizu. Njegov privatni život obeležile su dve žene, Mirjana Moičinović i Paskal Delpeš.

Roman „Peščanik“ objavljen 1972. godine, dobitnik je prestižne NIN-ove nagrade. Prožet je vizuelnim, filmskim i slikarskim postupcima, te se svojom originalnošću duboko usekao u sam vrh domaće književnosti. „Peščanik“ je sinonim za pukotinu, kroz koju teče vreme. Vreme jedino pokaže istinu. Roman je deo trilogije „Porodični ciklus“ sa dosta biografskih elemenata. Delimično se oslanja na likove i događaje romana „Bašta pepeo“, ali sa akcentom na oca, koga je Kiš upoznavao kroz priču i pisma, više nego što je mogao realno, budući da je otac Jevrejin bio zatočen u Aušvicu. Pečati na duši koji su ostali za pretakanje u reči, teški su. „Teško je podići svoju nesreću u visinu. Biti posmatrač i posmatran istovremeno. Onaj koji je gore i onaj koji je dole.“

U biti, „Peščanik“ je brilijantni, nadahnut odgovor Danila Kiša na pismo Eduarda svojim sestrama. Eduard Sem, i njegov alter ego (E. S) lucidnim epizodama svesti, dijalaga i naracije, neobičan su osvrt na evropsku noć genocida, na holokaust. Sećanja na progone praćene nestankom ljudi, najpre pojedinačnim ubistvima, kulminiraju slikama smrti od gladi i hladnoće. Prebijena ljudska tela, bacana u blato, u pukotinu u ledu..., pukotina su uma, pukotina su etike, ali i pukotina u životu junaka, nesuđenog umetnika, punog planova i ideja.

Po pitanju forme i stila, ovo delo iznenađuje čitaoca sintezom raznolikosti. Pod tananim deskriptivnim plaštom postoje četiri narativna toka: „Slike sa putovanja“, „Beleške jednog ludaka“, „Istražni postupak“ i „Ispitivanje svedoka“ kroz koje slika predele, ljude, događaje. Opterećenost uma ogleda se u brojnim detaljima, dokumentovanju svega, što ni na trenutak ne deluje suvišno i beznačajno. Sve je podređeno pokušaju da se nađe razlog za apsurd dešavanja. Svaki za sebe, delovi čine misteriju, a u celini pomračeno sećanje.

Priča pred licem istorije otvara pitanja o humanosti, odnosno brutalnosti čovečanstva. Podseća da je izlišno zlo razumeti. Samo mu se treba odupreti.

P. S. „Bolje je ako se nalazimo među progonjenima nego među progoniteljima“, zaključuje Eduard.

The Hourglass /Peščanik /Fövenyóra

Based on family trilogy by Danilo Kis
Dir: Szabolcs Tolnai
Cinematographer: Gergely Pohárnok
Cast: Slobodan Ćustić, Jasna Žalica, Nebojša Dugalić, Lars Rudolph, Kati Lázár, János Derzsi, Mari Nagy, Rade Kojadinović, David Vojnić Hajduk, Alisa Terek, Dejan Đonović
2007.


Dragica Majstorović Draga - pisac,TEFL nastavnik, ljubitelj rukotvorina iz Zemuna

PRVI PRVI NA SKALI Dragica Majstorovic Draga


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari