Kovčežić za istoriju, jezik i običaje Srba sva tri zakona - Vuk Stefanović Karadžić (Beč, 1849)

Kovčežić za istoriju, jezik i običaje Srba sva tri zakona - Vuk Stefanović Karadžić (Beč, 1849)

Kovčežić za istoriju, jezik i običaje Srba sva tri zakona (često skraćeno Kovčežić) je knjiga Vuka Stefanovića Karadžića izdata u Beču 1849. godine. U Kovčežiću, Vuk piše o Srbima pravoslavne, muslimanske i rimokatoličke vjere („zakona“) i o njihovom načinu života, običajima, maternjem jeziku (srpski jezik), istoriji i sl.

U Kovčežiću se nalaze i dva teksta koja je Vuk napisao u vreme rada na svojoj knjizi pod naslovom Crna Gora i Crnogorci (1837), ali pošto ih nije objavio u njoj, štampao ih je u Kovčežiću. To su tekstovi Boka kotorska i Srbi svi i svuda.

Vuk je Srbima nazivao sve kojima je maternje narječje bilo štokavsko. Tako je Vuk među Srbe ubrajao i današnje Crnogorce, Bošnjake, Makedonce, neke Hrvate, između ostalih Dubrovčane, Slavonce i Dalmatince, kao i Bunjevce, Šokce i Krašovane. O svima njima Vuk se potrudio da piše u svom Kovčežiću.

Mesto: Beč
Država: Austrija
Godina: 1849
Izdavač: Štamparija Jermenskog manastira
Predmetne odrednice: Etnografija
Signatura: R19Sr II 346.3
COBISS.SR-ID: 13167623
Jezik: srpski
Vrsta građe: Štampana
Kolekcije: Srpske knjige od 1801. do 1867. godine
KARADŽIĆ, Vuk Stefanović
Kovčežić za istoriju, jezik i običaje Srba sva tri zakona. 1 / V.S.K.
U Beču : U štampariji Jermenskoga manastira, 1849. - [4], 154 str., [1]
list sa slikom Rišnjanina ; 22 cm.
Novaković 1588; Kirilović 1388; KNBS 1088; Srpske štampane knjige 1801-1867, 1778. - Spisak prenumeranata



Izvor: Digitalna biblioteka Matice srpske 


Vukova zadužbina objavila je 2014. godine reprint Kovčežića za istoriju, jezik i običaje Srba sva tri zakona Vuka Stefanovića Karadžića. Ova nevelika knjiga izašla je za Vukova života i u njegovoj redakciji, u Beču 1849. godine. Svetlost dana ugledala je u štampariji jermenskoga manastira, kao etnološki časopis. Sadrži nekoliko članaka, od kojih su prva dva Vukova (Srbi svi i svuda, str. 1-27 i Boka Kotorska, str. 27-42), dok ostali obuhvataju dragocenu folklornu građu koju je Vuku poslao njegov verni saradnik i sakupljač – pop Vuk Popović (Risanski običaji: 1. Ženidba; 2. Naricanje za mrtvima; 3. Srpske zdravice, od 43 – 128. strane).

Fototipsko izdanje „Kovčežića“ predstavlja samo po sebi najautentičniju reprodukciju originala, koji je bio gotovo nedostupan. Upravo, zbog svoje zanimljive sadržine, časopis je zaslužio da se objavi njegova fototipija, iz najmanje dva razloga. Prvi se tiče potrebe da se na pravi način progovori o Vukovom članku Srbi svi i svuda, koji je postao neka vrsta znakovnog obeležja Kovčežića, a drugi razlog se odnosi na važnost vrednovanja Vukovog prikaza narodnog života Bokelja. Takođe, i izuzetno bogata građa (zapisi) obredne lirike Vuka Popovića zaslužila je da bude dostupna čitaocima, svima onima koji se bave proučavanjem narodnih običaja Risanskog kraja.

Fototipsko izdanje Kovčežića (1849) za štampu je priredila i pogovor napisala akademik Nada Milošević-Đorđević.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije omogućilo je štampanje ove vredne fototipije.

Izvor: Vukova zadužbina 


Ogranak Vukove zadužbine u Somboru i Gradska biblioteka Karlo Bijelicki organizovali su promociju fototipskog izdanja značajnog dela Vuka Stefanovića Karadžića "Kovčežić za istoriju, jezik i običaje Srba sva tri zakona"


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html