Maksim Gorki - Mati

Maksim Gorki - Mati

MATI I NJENA BORBA

Da je život borba, uči nas odrastanje, ali i primeri iz kniževnosti i istorije. Najveće bogatstvo dala nam je majka i primer je najveće hrabrosti. „Mati“ je naziv najpoznatijeg romana Maksima Gorkog i on sija kao orden na njegovim grudima.

Maksim Gorki, rođen je kao Aleksej Maksimovič Peškov 1868. u Nižnjem Novgorodu u Rusiji. Bio je književnik i politički aktivista, utemeljivač socijalističkog realizma u književnosti. Prva dela pojavila su mu se pod pseudonimom Jegudila Hlamida, skitnice i majtsora svih zanata. Niko tako upečatljivo nije iz sumorne stvarnosti izvlačio lepotu duha i od običnog čoveka uspeo da napravi mit. Sa velikim žarom pokazao je kako književnost utiče na stvaranje humanitarnih odnosa među ljudima. I u pozorištu je pronašao svojstveni vid širenja takvih ideja. Lažnom moralu malograđana suprotstavio je ponos i bunt. Među ostalim poznatim delima ovog pisca, navedimo: „Ispovest“, „Detinjstvo“, „Deca sunca“, „Život Matveja Kožemjakina“, „Dve skitnice“. Njegov život se ugasio 1936.

Roman „Mati“ pojavio se 1906. i prikazuje revolucionarnu borbu radničke klase u Prvoj ruskoj revoluciji, borbu protiv apsolutističkog režima Nikolaja II. Nećete baš uživati u realističnim opisima turobnog života fabričkog naselja u kojem je svakodnevica radničke klase obojena napornim radom, siromaštvom i teškoim pijanstvom koji često rezultiraju nasiljem u porodici i šire. Trezni, ljudi počinju da žele promenu.

Nakon očeve smrti, Pavel Vlasov, praktično još dete, radi sa svojom majkom, Pelagijom Nilovnom, Kako se uslovi rada i odnosi u fabrici pogoršavaju, on se povezuje sa kolegama proleterima i upoznaje se sa političkom literaturom. Pavelov otac se tradicionalno protivio pobunama, ali nije dugo živeo. Mladić počinje da organizuje štrajkove u fabrici i biva zbog toga uhapšen. Mati, Pelagija Nilovna je u početku naivna i uplašena, kao većina svojih sunarodnica. Vremenom dolazi do velike transformacije, buđenja svesti o eksploataciji siromašnih, o nepravdi koja se nasleđivala, a nije moralo tako biti.

Nilovna se uključuje u pokret najpre iz ljubavi prema sinu, a zatim i svesno učestvuje deljenju letaka i revolucionarnim aktivnostima. Nakon surovo ugušenih demonstracija carska vlast hapsi vođe pokreta. Majka biva suočena sa saznanjem da sud nije pravedan, zbog čega u agoniji jedva da čuje šta se na sudu govori. Ishod suđenja je unapred bio određen, ali niko nije očekivao da će Pavel na njemu održati govor. Uprkos presudi da ga šalju u izgnastvo u Sibir, majka doživljava bar neku vrstu satisfakcije kada je, po izlasku iz sudnice, narod dočeka kao majku heroja. Ona sada već svesna posledica i spremna na njih nastavlja da širi političke ideje svog sina. Ogromna hrabrost je bila potrebna za to. U društvu je generalno vladao strah, a žene su robovale ne samo sistemu već i patrijahatu, ali onom njegovom najružnijem obliku. Odlazeći na poslednju misiju, biva saterana uza zid i u tim trenucima, uprkos batinama, ustima punim krvi, ona hrabri svoj narod i sažaljeva neprijatelja koji na kraju puta silom neće moći protiv istine.

Dragica Majstorović Draga - pisac,TEFL nastavnik, ljubitelj rukotvorina iz Zemuna

PRVI PRVI NA SKALI Dragica Majstorovic Draga


Agape: Kornelija Icin i Vladeta Jerotic - Maksim GorkiMother (1926) - Vsevolod Pudovkin

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari