Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Glagoljanja

09.04.2018

Zašto naše političke elite ’beže’ od kulture?

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.htmlJEDINO SIROMAŠTVO JE U DUHU I INTELEKTU

Zanimanje publike za temu tribine ogledalo se u brojnim pitanjima upućenih gostu. Jedno od njih odnosilo se i na nedovoljna ulaganja u kulturu, koja se već decenijama pravdaju besparicom. Osvrćući se na to pitanje Ristić je rekao da se njegov "odgovor nalazi u snažnom uverenju da je jedino siromaštvo ono duhovno i intelektualno, a nikako materijalno".

- Stoga je beskrajno pozivanje na ekonomsku krizu u našim društvima i državama, kao opravdanje za nedovoljno ulaganje u kulturu, samo neuverljiv, ni malo maštovit i poprilično besmislen izgovor za izostanak značajnijeg bavljenja ovom fundamentalnom oblašću. Kultura ne zahteva ulaganja, čiji bi obim bio opterećenje za nacionalne budžete. Naprotiv, mogli bismo da kažemo i to da su najisplativija ulaganja upravo ona, koja su namenjena kulturi, nauci, prosveti i umetnosti. Samo obrazovan građanin sa razvijenim kulturnim potrebama može da se odupre različitim stereotipima, ideologijama zasnovanim na mržnji, nasilju, kao i svemu onome što ugrožava mir i napredak pojedinca i društva u celini. Možda bi upravo u toj konstataciji trebalo tražiti mogući odgovor na pitanje – zašto naše političke elite u toj meri "beže od kulture" – zaključio je gost ove temeljno pripremljene tribine. 

KULTURNO NASLEĐE I IDENTITET - ISTORIČAR DEJAN RISTIĆ NA TRIBINI GRADSKE BIBLIOTEKE I ISTORIJSKOG ARHIVA 

DEJAN RISTIĆ FB STRANAARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar