Zbilja - zašto?

Zbilja - zašto?

Jezikom se svakodnevno služimo, govorimo ili pišemo. Ali o jeziku retko kad i - razmišljamo. Upotrebljavamo tako neke reči i izraze i znamo dobro šta oni danas znače. A ne pada nam ni na pamet da se zapitamo zašto se baš tako kaže ili kako su te reči i izrazi nastali. Kad, recimo, neko o nečemu pojma nema, kažemo da su to za njega španska sela. A pri tom, eto, ni sami pojma nemamo odakle nam taj izraz. Kao i mnogi drugi slični njemu. Sve su to za nas stvarno - španska sela.

Ustaljenih spojeva reči, koji imaju i ustaljena, po pravilu prenesena značenja, ima u našem jeziku dosta, bar desetak-petnaest hiljada. Postoji u nas cela jedna debela knjiga u kojoj su takvi spojevi reči, koji se u nauci o jeziku nazivaju i frazeologizmima ili frazemima, popisani i protumačeni. Ali ni ona, na žalost, kao ni neki dvojezički frazeološki rečnici, ne daje odgovor na naše pitanje. Tu se navode, alfabetskim redom, samo frazemi, njihova značenja i primeri upotrebe, bez ijednog objašnjenja zašto se upravo tako kaže i kako je ovaj ili onaj izraz nastao. Zato ćemo se mi ovde time posebno pozabaviti.

Ima ustaljenih izraza čije se značenje i poreklo samo po sebi kazuje, koji su savršeno jasni, "prozirni" ili, kako se to u lingvistici mudrije kaže - "transparentni". Jasno je, na primer, zašto se kaže pasti s konja na magarca, odnosno sa sedla na samar. Svako zna da je bolje biti na konju i u sedlu nego na magarcu i drvenom samaru. Stoga taj frazem i znači: "doći, pasti, srozati se s boljeg položaja na gori". Isto je tako više nego jasno zašto se kaže činiti, odnosno praviti od muve medveda (ili slona, konja, vola i sl.), sa značenjem: "previše uveličavati nešto neznatno, beznačajno", "preterivati", ili jednim udarcem ubiti dve muve, odnosno jednim hicem (ili jednim metkom) ubiti dva zeca, što znači: "jednim postupkom (potezom) postići dvostruk uspeh, dve koristi", "najednom obaviti dva posla" itd. O poreklu takvih frazema nema potrebe da se piše.

Ima, međutim, frazema čije se poreklo može objasniti i shvatiti, ali samo ukoliko se znaju okolnosti u kojima su nastali. Jer, oni imaju svoje korene u grčkoj i rimskoj mitologiji, ili u Bibliji, ili u narodnim predanjima, verovanjima i praznovericama, ili u književnosti, istoriji, medicini, u različitim, manje poznatim životnim situacijama itd. U ovoj knjizi objašnjava se poreklo i značenje upravo takvih frazema. U njoj se odgovara, kako se to obično veli, na 101 pitanje: zašto se kaže? I više od toga: ona u ovom izdanju sadrži objašnjenja tačno 130 najčešćih frazema u našem jeziku, uz još stotиnjak koji su uzgred pomenuti i protumačeni. Reč je, dakle, o izboru.

Zbog tematske povezanosti, i radi lakšeg praćenja sadržaja i razumevanja teksta, frazeologizme smo grupisali u četiri prglavlja. U prvom su oni koji potiču iz grčke i rimske mitologije, dati pod naslovom Kad su bogovi zemljom hodili. Frazemi koji imaju svoj koren u Bibliji (Svetom pismu), ili pak u raznim praznovericama, koje su nekad bile raširene u našem narodu, svrstani su u drugo poglavlje: Verovanja i praznoverice. Tpeћe poglavlje, naslovljeno Tragom prošlosti, sadrži objašnjenja frazema koji su u vezi s realnim istorijskim ličnostima i događajima. U četvrtom poglavlju, pod naslovom Iz života i literature, objašnjava se poreklo i izvorno značenje ustaljenih izraza iz književnosti i drugih oblasti: životinjskog carstva, medicine, žurnalistike, sporta, tehnike, građevinarstva itd.

0 svemu tome saznaćete ponešto u našim pričama. Zato krenite redom, od samog početka. Pa ako dobijete odgovor na pitanje koje vas je zanimalo i pri tom budete zadovoljni onim što smo vam ispričali, možete smatrati da vam je pala sekira u med - naišli ste na pravu stvar! Već znate šta sam time hteo da kažem. Ali sigurno ne znate i zašto se kaže pala sekira u med. Ne mari! Saznaćete to u jednom od naših narednih tekstova.

Ima i ustaljenih izraza u našem jeziku koje smo želeli da objasnimo, ali koje, i pored dužeg
istraživanja, nismo uspeli da odgonetnemo. Takav je, na primer, izraz obilazi kao kiša oko Kragujevca. Možda vi već nešto znate o tome, možda ste slučajno naišli na neko objašnjenje. Ako jeste, javite nam da to u narednim izdanjima prenesemo i drugima. Biće im drago da saznaju. A takvih, neodgonetnutih frazema, izvan ove knjige, ima dosta. Oni čekaju da se objasni zašto se upravo tako kaže. Zbilja - zašto? Ova knjiga je otvorena. Ako sami imate neko objašnjenje, ili ako vas još nešto zanima, pišite nam na adresu izdavača.

Milan Šipka
ZAŠTO SE KAŽE?
Četvrto izdanje
Izdavač: Prometej

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari