Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Glavolom

12.01.2020

Broj nezgoda i porast brzine kretanja

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/korona/da-li-ce-se-beskontaktni-toplomeri-koristiti-u-osnovnim-i-srednjim-skolama-kragujevca.htmlNepoštovanje ograničenja brzine je vrlo pouzdan pokazatelj sklonosti ka saobraćajnim nezgodama. Naime, vozači koji voze prebrzo, prave i druge saobraćajne prekršaje, a svaki treći vozač koji je kažnjen zbog prekoračenja brzine bio je učesnik saobraćajne nezgode. (N. Doder, Državna uprava za puteve Norveške).

Mnogobrojne studije istraživanja su sprovedene sa ciljem da se pokaže odnos između brzine kretanja i saobraćajnih nezgoda. Tako su, rezultati studije istraživanja, čiji su autori (Finch et al., 1994), pokazali da porast prosječne brzine kretanja za 1km/h, dovodi do porasta u broju saobraćajnih nezgoda za 3%.

Prema istraživanju (Nillson, Švedska), kada se prosečna brzina smanji za 1km/h, na putevima kod kojih je brzina ograničena na 120km/h, broj saobraćajnih nezgoda smanjuje se za 2%, dok na putevima sa ograničenjem brzine do 50km/h procenat smanjenja broja saobraćajnih nezgoda je 4%.

Smanjenje prosečne brzine kretanja za 1% dovodi do smanjenja broja sabraćajnih nezgoda sa lakšim povredama za 2%, smanjenja saobraćajnih nezgoda sa težim povredama za 3%, te smanjenja saobraćajnih nezgoda sa poginulim za 4% (Aarts, et al., 2006.). U prilog ovome, govore i druge studije istraživanja, koje pokazuju da se broj nezgoda povećava za 10% (nezgode sa lakšim povredama), do 16% (nezgode sa težim povredama), 22% (nezgode sa poginulim), kada prosečna brzina kretanja poraste za 5km/h (ETSC, Managing Speed, 2010).

POŠTOVANJE OGRANIČENJA BRZINE NA MAGISTRALNIM PUTEVIMA U REPUBLICI SRPSKOJIlustracija: Evropski savet za bezbednost u saobraćaju

Autori: Mićo Miljević i Jelica Lubura
Izvor: Agencija za bezbednost saobraćaja - Republika Srpska

 STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar