Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Glavolom

01.12.2019

Dan zahvalnosti u SAD za Indijance je Dan žalosti

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

PLIMUT - Danas, 28. novembra, četvrtog četvrtka u novembru u SAD se slavi Dan zahvalnosti, koji, međutim, domoroci, Indijanci, obeležavaju kao Dan žalosti.

U Plimutu, u saveznoj državi Masačusets, gde se 1620. godine iskrcao brod "Mejflauer", u kome su bili novi doseljenici koji su sebe zvali hodočasnicima, iduće godine će biti svečano obeleženo 400 godina od novog naseljavanja britanske kolonije Nova Engleska, na severoistoku SAD.

Tog dana će se zahvaljivati, kao svih prethodnih 400 godina, na dobroj žetvi, ali i pripadnicima indijanskog plemena Vampanoag i njihovom poglavici Mašasoit, što su im doneli hrane i tako ih spasili gladi tokom zime.

Istovremeno, pristalice Dana žalosti, potomci onih domorodaca koji su pomogli da njihove nove komšije prežive, držaće govore o Plimutu, u kojima će podsećati na sve nevolje koje su im doneli doseljenici.

Ujedinjeni Indijanci Nove Engleske govoriće o genocidu miliona njihovih sunarodnika nad urođenicima, "krađi" njihove zemlje i nemilosrdnom napadanju na njihove kulturne tradicije.

Dok traju govori predstavnika Indijanaca, u celoj Novoj Engleskoj će preostali domoroci udarati u bubnjeve da bi pokazali da ih još uvek ima, iako je najveći deo urođenika umro od zaraznih bolesti koje su doneli doseljenici.

Jedan od predstavnika Indijanaca je podsetio da doseljenici iz Evrope ne bi preživeli da ih njihovi susedi Indijanci nisu naučili kako da love i kako da pripremaju hranu od voća i povrća koje je raslo u njihovoj novoj domovini. 

Foto: NY Observer; Thanks Giving
Izvor: RTV 


THANKSGIVING - THE END OF NATIVE NATION


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar