Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Glavolom

25.01.2020

Kragujevac dobio medijsko sklonište, ostao bez Kragujevačkih novina (AUDIO, VIDEO)

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

PPNS - KG VODIČ: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCUNovinari koji rade profesionalno i časno svoj posao, i mediji koji štite javni interes dobili su večeras "Medijsko sklonište" u centru Kragujevca kao mesto za okupljanje, saradnju i debate, saopšteno je iz Udruženja "Res publica" koje je ovo sklonište otvorilo, uz finansijsku podršku Građanskih inicijativa.

"Novinari treba zbiju redove, moraju da se podržavaju i sarađuju. Naziv sklonište je zbog te teške situacije u kojoj se nalaze kragujevački mediji, koji su pod velikim pritiskom i ekonomski iscrpljeni jer znamo da je Kragujevac jedini veliki grad u Srbiji koji nikada nije raspisao konkurs za medije", izjavila je za agenciju Beta predstavnica Res publica Marija Milošević.

Ona je rekla da će "Medijsko sklonište" koristiti novinari "Kragujevačkih novina", "Glasa Šumadije", Radija "Zlatousti", Agencije "Iz glave", a biće otvoren i za druge novinare i medije koji dele vrednosti – lični i profesionalni integritet, sloboda i odgovornost.

Povodom otvaranja "Medijskog skloništa" održana je debata o novinarskoj solidarnosti.

Rečeno je da baš u danu kada se otvara "Medijsko sklonište" u Kragujevcu, zbog finansijskih problema, nisu izašle nedeljne "Kragujevačke novine", što je prvi put za deset godina izlaženja tog lista, ali i za 85 godina lista "Svetlosti" i "Nezavisna svetlosti", čije nasleđe baštini.

Urednica Radija Zlatousti Gordana Jocić je rekla da na to treba da reaguje cela medijska zajednica ali i kragujevačka javnost.

Vukašin Obradović iz Građanske inicijative je rekao da je neizlaženje "Kragujevačkih novina" tužan dan u istoriji medija u Srbiji i "opomena za sve nas".

"To je samo jedan eksplicitan izraz svega onoga što se dešava u Srbiji, što se desilo i sa Vranjskim i što će se, ako mi nastavimo sa ovakvim odnosom prema vlasti, dešavati, plašim se, mnogo više nego do sada", rekao je Obradović.

On je predložio da se uputi apel široj medijskoj zajednici i da se skrene pažnja na dešavanja u Kragujevcu.

Pozvao je i da se sa organizacijama civilnog društva i novinarskim udruženjima otvori javna rasprava o sistemu projektnog sufinansiranja medija.

Rekao je da je Kragujevac među 13 opština u Srbiji u kojima nisu raspisani konkursi za medije.

"Taj podatak ne treba da nas zavede, jer čak u onim sredinama u kojima se konkursi raspisuju i realativno u skladu; sa procedurom, to se izokrenulo u svoju suprotnost i postalo način gušenja nezavisnih medija", rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima i novinari, i građani, i civilni sektor, treba da konačno upute apel zbog onoga što se dešava ne samo u Kragujevcu nego uopšte u Srbiji.

"Projektno sufinansiranje se, umesto izvorne namene da se zaštiti javni interes, da se obezbedi da do građana stigne pravovremena informacija, pretvorilo u jedan mehanizam za gašenje nezavisnih medija i finansiranje medija koji zapravo predstavljaju medijske servise političkih stranaka", kazao je Obradović.

Bojana Vlajović Savić iz Udruženja Res publica je rekla da je iz Medijskog skloništa upćena pozivnica gradonačelniku Kragujevca da dođe u "sklonište" na kafu sa kragujevačkim novinarima 28. januara od 11 do 13 sati.

Namera je da se pokrene "konstruktivan i otvoren" razgovor u cilju poboljšanja stanja na medijskoj sceni i kvalitetnijeg i objektivnijeg informisanja Kragujevčana.

Ona je podsetila da gradonačelnik Kragujevca nije u traženom roku ispunio zahtev kragujevačkih novinara, koji mu je dostavljen u novembru prošle godine, da raspiše konkurs za sufinansiranje medija.

AUDIO: GOSTOPRIMNICA – OTVORENO MEDIJSKO SKLONIŠTE U KRAGUJEVCU (RADIO ZLATOUSTI)

DONACIJE.RS: NE DOZVOLIMO DA KRAGUJEVAC OSTANE BEZ SVOJIH NOVINA!


PRVI PUT NAKON 11 GODINA NISU IZAŠLE KRAGUJEVAČKE NOVINE

Posle 11 godina redovnog izlaženja četvrtkom, prvi put Kragujevačkih novina nije bilo na kioscima.

Razlog je nedostatak novca da se podmire troškovi štmpanja nedeljnika.

Preduzeće se našlo u veoma teškoj finansijskoj situaciji, jer su jedini izvori prihoda Kragujevačkih novina prodaja, oglašavanje i prihod od čitulja što je nedovoljno za dalji opstanak na tržištu.

U redakciji lista kažu da će ubuduće Kragujevačke novine izlaziti dvonedeljno, ali da ni to više nije sigurno.

Dugogodišnja agonija zbog nedostatka novca kulminirala je 23. januara kada prvi put na kioscima nije bilo Kragujevačkih novina.

Sa prihodima od prodaje, oglasa i čitulja nekako su se godinama ekonomisali, ali to je nedovoljno za normalno funkcionisanje.

Kragujevačke novine je osnovalo dvadest zaposlenih iz nekadašnje Svetlosti.

Vremenom je sve teža bila borba na tržištu, pa su smanjivali svoje troškove i dugo radili na minimalcu.

To je i bio razlog zbog kojeg je ostalo samo troje odnosno sedmoro u redakciji.

Nekadašnja Svetlost, današnje Kragujevačke od značaja su jer te novine ostaju kao trajni trag istorije Šumadije, Srbije, Kragujevca.

To potvrđuje činjenica da su sve vreme, prema zakonskoj obavezi, po dva primerka svakog broja slali Narodnoj biblioteci Srbije, a dva kragujevačkoj biblioteci „Vuk Karadžić“ koja čuva svu arhivu novina od 19. veka.

Izveštava novinarka RTK Slađana Obradović Čukarić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zabrinutost za sudbinu nedeljnih novina Kragujevačke i upozorava javnost da je sudbina tog medija još jedan pokazatelj gaženja medijskih sloboda i eleminisanja slobodnih i profesionalnih redakcija poslednjih godina.

Kragujevačke su nastale 2009. godine kada je kompletna redakcije tadašnje privatizovane Svetlosti dala otkaz novim vlasnicima i pokrenula nove novine, ne želeći da rade pod pritiskom i cenzurom. U prethodnih više od deset godina nastavile su tradiciju Svetlosti i očigledno je da njihova nezavisna i profesionalna uređivačka politika nije po volji lokalne vlasti, koja ih, za razliku od bogatog nagrađivanja podobnog medija, nije ni jednim dinarom podržala, a takav odnos vladajuće stranke prema Kragujevačkim naveo je i oglašivače da zaobilaze taj nedeljnik.

Kragujevačke nisu protekle nedelje izašle zbog loše finansijske situacije i redakcija je saopštila da će izlaziti dvonedeljno, ali i da je veoma moguće da novine uskoro prestanu da izlaze.

"Nedostatak novca donekle je ublažavan prelaskom na minimalne zarade zaposlenih još pre pet godina, a od pre nekoliko meseci plate se uopšte ne isplaćuju. Sve što je sama firma zarađivala odlazilo je na delimično pokrivanje troškova štampe, plaćanje komunalnih usluga i uplaćivanje poreza i doprinosa", kaže se u saopštenju Kragujevačkih i dodaje da je redakciju napustilo nekoliko novinara, jer su morali da potraže nove poslove van profesije kako bi imali od čega da žive.

NUNS poziva kragujevačku vlast da konačno raspiše javni konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa i pruži priliku Kragujevačkim i drugim medijima u gradu da dobiju podršku iz javnog budžeta koji pune svi građani Grada Kragujevca, a ne da već pet godina protivzakonito direktno finansira Radio-televiziju Kragujevac.

NUNS će o problemima sa kojima se suočava redakcija Kragujevačkih obavestiti međunarodne asocijacije novinara i pozvaće donatore da pomognu opstanak tog nedeljnika.

NUNS: SUDBINA NEDELJNIKA „KRAGUJEVAČKE“ GOVORI O PROPASTI LOKALNIH NEZAVISNIH MEDIJAFoto: Građanske inicijative

Izvori: Beta; RTK; NUNS

 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar