Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Glavolom

10.04.2017

Radnici RTK spremni za radikalan protest

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

SAOPŠTENJE

Peticija sa više od 10.500 potpisa građana Kragujevca očigledno nije bila dovoljan argument, ni za državu, ni za lokalnu samoupravu, da sanira posledice loše privatizacije i obezbedi opstanak Radio-televizije Kragujevac, zbog čega sumnjamo da je stvarni postizborni interes vlasti - opstanak medijskog mraka u Kragujevcu i Šumadiji.

Zaposleni u Radio-televiziji Kragugujevac obaveštavaju javnost da se višemesečna agonija nastavlja, 60 ljudi nisu primili deset zarada i doprinose, a nema naznaka da će uskoro dobiti zaostale plate, kao ni da će biti pokrenut radio i televizijski program.

U poslednjih deset dana država je obećala zaposlenima u RTV Kragujevac socijalni program, povezivanje staža "sa nulom", overene su im zdravstvene knjižice, a doneta je i izmenjena Uredba koja daje mogućnost da lokalne samouprava, uz zahtev Ministarstvu privrede i Vladi, preuzme medije kod kojih je raskinuta privatizacija na period ne duži od šest meseci.

Posle sastanaka delegacije RTV Kragujevac sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem nije postignut dogovor o načinu namirenja svih zaostalih zarada na osnovu potraživanja ove medijske kuće od gradske uprave. Gradonačelnik nije pristao na potpisivanje Sporazuma o dinamici realizacije zaostalih zarada svim zaposlenima, a ni o postupanju po izmenjenoj Uredbi i o roku za pokretanje programa RTK.

Zbog svega navedenog zahtevamo od gradonačelnika Kragujevca da do srede 12. aprila 2017. godine pronađe način za saniranje teškog finansijskog stanja u RTK, koje je posledica katastrofalne privatizacije koju je podržala gradska vlast svojim odlukama, imajući u vidi činjenicu da se sa tim ranije već saglasio na sastancima sa sindikatom RTK i u Ministarstvu privrede u Beogradu.

Tražimo zaključenje sporazuma između predstavnika Grada Kragujevca i reprezentativnog Sindikata Radio-televizije Kragujevac u kome će da bude naveden precizan rok da lokalna samouprava postupi po izmenjenoj Uredbi i preuzme ovu medijsku kuću i omugući početak emitovanja programa.

U Sporazumu mora da bude navedeni precizni rokovi kada i kako će se radnicima koji su odlučili da ostanu u preduzeću, tako i zaposlenima koji su se u anketi izjasnili za socijalni program, biti isplaćene zarade, doprinosi i druga potraživanja.

Od ministra privrede i ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije zahtevamo da ispune obaveze koje su preuzeli u vezi sa opstankom RTV Kragujevac, kao i da obezbede realizaciju obaveza na nivou lokalne samouprave.

Dosta nam je više usmenih obećanja države, njenih ministarstava i gradonačelnika, gde su svi obećali sanaciju stanja posle privatizacije RTK, a sada odugovlači sa rešavanjem pozivajući se na "traženje zakonskog osnova", ili im više odgovara medijski mrak u Kragujevcu i Šumadiji, a zaposleni u svojoj borbi za zarađene plate i fizički opstanak, kao i opstanak preduzeća su vraćeni na početak.

Očekujemo hitno rešavanje naših zahteva, pošto smo spremni da u suprotnom u sredu 12. aprila 2017. godine radikalizujemo protesti i pozovemo građane, potpisnike peticije za opstanak RTV Kragujevac, da nas podrže.

U Kragujevcu, 10. 4. 2017.

Za sindikat Nezavisnost RTK
predsednik sindikata Goran Antonijević 


RADIO-TELEVIZIJA KRAGUJEVAC FB STRANA 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar