Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Glavolom

04.06.2019

Vanredna situacija proglašena na teritoriji Kragujevca

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Gradski štab za vanredne situacije je u cilju preventivnog delovanja, angažovanja dodatne mehanizacije i ljudstva a radi bržeg saniranja posledica od obilnih padavina doneo odluku o uvođenju vanredne situacije na teritoriji grada Kragujevca.

Ovom odlukom ne želimo da dižemo paniku među stanovništvom, ali je neophodno da angažujemo dodatno ljudstvo i mehanizaciju kako bi sanirali posledice od obilne kiše koja je padala u protekla dva dana u Kragujevcu, rekao je gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, Radomir Nikolić. Iako trenutno nemamo kiše, ne znači da neće padati u naredna dva dana i da neće dolaziti u vodotokove jer se zemlja cedi. Mi konstantno imamo blagi porast u akumulacijama i još uvek nije ništa uznemiravajuće, ali definitivno imamo probleme u mnogim naseljima uključujući i Beloševac, Erdeč, Grošnicu, Korićane, Ilićevo.

Mi hoćemo da pomognemo građanima da sve što pre saniraju, ali nemamo dovoljno mehanizacije u redovnim službama JKP „Šumadija“ i „Vodovoda i kanalizacije“ koja bi mogla istovremeno da radi na svim lokacijama. Zbog toga smo prinuđeni da angažujemo dodatnu mehanizaciju, a jedina mogućnost nam je kaže Nikolić da to uradimo kroz proglašenje vanredne situacije.

BRESNIČKA ULICA

Ne očekujemo da će ovakva situacija da traje dugo, a čim se budu stvorili uslovi da naša mehanizacija i ljudstvo mogu normalno da funkcionišu, donećemo odluku o njenom prestanku.

Zakon o vanrednim situacijama usmerava nas na preventivno delovanje zbog čega nam je i neophodna mehanizacija koja će da bude dežurna i konstantno čisti čepove kod mostova i na okukama reka i potoka od nagomilanog otpada i rastinja koga donose vodotokovi i tako sprečavaja vodu da nesmetano protiče.

U Kragujevcu od jutros imamo 120 prijava za saniranje posledica na fekalnoj ili kišnoj kanalizaciji. Građanima plave podrumi i dvorišta i od toga je 60 već rešeno, ali nismo u mogućnosti da sve odjednom sredimo. Uvođenjem vanredne situacije hoćemo što pre da saniramo posledice i vidimo šta možemo da uradimo u toku dana ili noći ukoliko bude novih padavina a kako ne bi došlo do dodatne katastrofe i dalje ugroženosti materijalnih dobara, ljudskih života i životne sredine.

ULICA 9. MAJA

Gradonačelnik Nikolić ističe da koliko god da mi upozoravali građane da prilikom izgradnje prilaza dvorištu ostave mogućnost prolaska vode kroz cev, uvek se najveći problemi i dešavaju zbog zapušenosti kanala jer voda nema gde da protiče, a to je sada slučaj u Grošnici gde su poplavljena dvorišta i čitav put je pod vodom. To je nešto na čemu u narednom periodu moramo zajedno da radimo sa građanima, a sada na terenu gledamo šta možemo konkretno da uradimo.

Maksimalno su svi angažovani, ekipe su na terenu, pomogli smo i opštini Knić. Donošenje ove odluke omogućava da formalno pravno brzo dodatno angažujemo dodatnu mehanizaciju, kazao je Nikolić.

Inače, građani svu štetu nastalu od posledica obilnih padavina mogu da prijave u svojim mesnim zajednicama.

Video: Pressek
Foto (FB): Boban Rale Rašković, Toma Savić,
Zorica Milošević, Gordana Milašinović, Ivan Mile Milenković

Izvor: Kragujevac.rs VIDEO: DUO DIGITAL MEDIA FB STRANAJUTJUBINSTAGRAM 


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar