Pomračenje meseca, 16./17. jul 2019.

Pomračenje meseca, 16./17. jul 2019.

Pomračenje Meseca se dešava samo kada je on u fazi punog Meseca, odnosno kada se nalazi sa suprotne strane Zemlje u odnosu na Sunce. Često se postavlja pitanje zašto ne dolazi do pomračenja Meseca svaki put kada se on nađe sa suprotne strane Zemlje od Sunca. Razlog za to je nagib Mesečeve putanje od blizu 6 stepeni u odnosu na ravan ekliptike, odnosno ravan po kojoj se Zemlja okreće oko Sunca ili ravan po kojoj se Sunce prividno kreće po nebeskoj sferi.

Mesečeva putanja oko Zemlje preseca ravan ekliptike na dva mesta, koja se nazivaju čvorovi. Postoje ulazni i silazni čvor. Pomračenje i Sunca i Meseca dolazi samo ako je Mesec u blizini čvorova. Mesec tokom pomračenja prvo ulazi u Zemljinu polusenku, zatim u Zemljinu senku (kada dobija bledu crvenkastu boju zbog prelamanja svetlosti kroz zemljinu atmosferu), zatim ponovo u Zemljinu polusenku, da bi na kraju u potpunosti izašao iz pomračenja...

DELIMIČNO POMRAČENJE MESECA, 16./17. 7. 2019.

Izvor: Svemir.blog

Eklipse, odnosno pomračenja nebeskih tela, jedna su od najomiljenijih i najpopularnijih predstava ljubitelja astronomije. To ne čudi, imajući u vidu da su lake za posmatranje, ne zahtevaju posedovanje komplikovane opreme, a moguće ih je pratiti čak i uz delimičnu oblačnost.

VEČERAS JE DELIMIČNO POMRAČENJE MESECA

Izvor: Kosmodrom


Delimično pomračenje Meseca biće vidljivo iz Srbije u noći između utorka i srede, 16. na 17. jul, saopšteno je iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Pomračenje će biti nepovoljno za posmatranje, jer visina Meseca iznad horizonta neće biti veća od jednog pedlja ispružene ruke.

Pomračenje će početi u 22:01 čas, a Mesec će najviše biti prekriven Zemljinom senkom, i to 65 odsto prečnika, u 23:31 čas i iz nje će izaći u sredu u 01:00 sat posle ponoći.

IZNAD SRBIJE ĆE BITI VIDLJIVO DELIMIČNO POMRAČENJE MESECA

Izvor: Nacionalna geografija Srbija



Foto: Portal PPNS, 17. jul 2019 (00:15) 


ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html