Fijat Renou predložio spajanje

Fijat Renou predložio spajanje

MART 2019.MAJ 2019.


Fijat Krajsler (FKA) je potvrdio da je francuskom proizvođaču automobila Renou predložio spajanje kako bi obe kompanije ostvarile više milijardi dolara ušteda, pošto se auto industrija ubrzano okreće razvoju i proizvodnji električnih i autonomih vozila.

Udružena kompanija bi bila treći najveći proizvođač automobila u svetu i bila bi 50 odsto u vlasništvu akcionara FKA-e i 50 odsto u vlasništvu deoničara Renoa, navodi se u saopštenju Fijat Krajsler Automobila, prenosi agencija AP.

Dve kompanije su u pregovorima već nedeljama.

Bord direktora Renoa jutros održava specijalni sastanak van Pariza na kom je glavna tema ideja o spajanju.

Američka agencija dodaje da iz francuske kompanije neće davati izjave o ovom predlogu dok se sastanak ne završi, i napominje da nije jasno šta bi to spajanje značilo za postojeći savez Renoa sa japanskim Nisanom i Micubišijem.

U saopštenju FKA se navodi da bi zajednička kompanija godišnje proizvodila 8,7 miliona vozila i da bi deljenjem troškova istraživanja, nabavke i drugih aktivnosti obe strane štedele pet milijardi evra godišnje. Dalje se dodaje da sporazum neće uključivati zatvaranje pogona, a moguće smanjenje broja radnih mesta se ne pominje.

Francuska vlada, koja poseduje 15 odsto vlasničkog udela u Renou, obazriva je prema ideji FKA o spajanju, navodi AP, prenosi Tanjug.

Jedan francuski zvaničnik je izjavio u nedelju da će država prihvatiti spajanje samo ukoliko to ima smisla za radna mesta i francuske nacionalne interese. Zvaničnik, koji je zamolio da ne bude imenovan jer nije nadležan za davanje informacija, rekao je za AP da su i japanske vlasti informisane o predlogu FKA, te da Francuska preferira postojeći savez Reno-Nisan-Micubiši.

Izvor: Politika 

STRANI IZVORI


ARHIVA PPNS


PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari