’Pobeda’ nevažećim listićima

’Pobeda’ nevažećim listićima

2011.

Čini mi se da će na predstojećim izborima u Srbiji pobediti nevažeći listići. I mislim da bi to bilo dobro za Srbiju, da bi to konačno uozbiljilo političku scenu. Srbijanka Turajlić, 23. 10. 2011.

SRBIJANKA TURAJLIĆ: NA IZBORIMA ĆE POBEDITI NEVAŽEĆI LISTIĆI

Izvor: Beli glas2012.

- Beli listić ili nevažeći, po mom sudu jeste najbolja opcija za ovaj trenutak zbog nekoliko razloga. Prvi je što beli listić zapravo otkriva šta je problem ovde. Kažem, svi vi koji dođete na vlast, vi ćete se suočiti sa jednom novom krizom. Makar ćemo vas mi potsećati na to. A to je kriza legitimiteta. Na koji način ćeš ti da opravdavaš svoju vladavinu. Ne glasamo ni za koga i poručujemo, ko god da dođe, mora da računa sa krizom legitimiteta, a ako imate legitimitet koji je doveden u pitanje, to je uvek ogroman problem za neku vladavinu. To je toliko veliki problem, kada vi u kontinuitetu održavate to pitanje problematičnim, da ja mislim da beli listić vredi, ako ni za šta drugo, makar i zbog toga. Sa druge strane, beli listić eliminiše kao mogućnost puki neizlazak na izbore.

Vladimir Pavićević, sa Fakulteta političkih nauka, jedan od najvatrenijih zagovornika takozvanih belih glasova

NADZIRANJE

Izvor: Peščanik

2019.Nepovoljna iskustva sa brojnim dosadašnjim bojkotima u Srbiji

Bojkot je često korišćeno sredstvo političke (bojkot političkih institucija) i ekonomske borbe (bojkot roba i usluga) najčešće unutar jedne države, ali i u međudržavnim odnosima.

Neuspešni bojkoti vode do kompromitovanja njegovih političkih aktera kao loših procenitelja stanja u društvu i realnih mogućnosti promena, do gubitku poverenja birača i javnosti uopšte, a među njihovim pristalicama do formiranju gubitničkog sindroma i širenja defetizama.

Zoran Đ. Slavujević - profesor FPN, savetnik u IDN u penziji i član istraživačkog tima Demostata

SKROMNE MOGUĆNOSTI BOJKOTA KAO SREDSTVA POLITIČKE BORBE

Izvor: DemostatFoto: FPN; DW 


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari