Poslanici skupštine Srbije (2019) - prema mestu prebivališta

Poslanici skupštine Srbije (2019) - prema mestu prebivališta

Autor mape: Dušan Dačić, 9. 7. 2019.

Čak 117 opština nema svoje predstavnike u Skupštini Srbije, što je više od polovine (58,2%), dok je 88 narodnih poslanika iz Beograda.

Posle glavnog grada, najviše poslanika u srpskom parlamentu je iz Novog Sada i Niša, dok čitave delove Srbije (na karti obojeni sivom bojom) niko ne predstavlja u Skupštini.

- Mapirajući poslanike u Skupštini prema mestu prebivališta došao sam do frapantnog zaključka - građani čak 117 opština nemaju svoje predstavnike u parlamentu. Čak i ako ne računamo teritoriju Kosova i Metohije, jer se na njoj ne sprovode parlamentarni izbori, od 163 opštine, 85 je bez svojih poslanika ili 52,1 odsto. S druge strane, iz gradskih opština Beograda u Skupštini sedi 88 poslanika ili više od trećine ukupnog broja - kaže za "Blic" Dušan Dačić, student prava koji je napravio ovu mapu.

On dodaje da bi grad Beograd, proporcionalno broju stanovnika, trebalo da ima 55 poslanika i naglašava da je najveći srpski grad bez ijednog predstavnika u parlamentu Vranje, dok Kruševac ima samo jednog poslanika. Primera radi, gradovi približne veličine - Kraljevo, Kragujevac i Čačak - imaju šest do sedam poslanika.

OVO JE MAPA SRPSKE POLITIČKE SRAMOTE

Izvor: Blic 


NARODNA SKUPŠTINA:


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari