Samo protiv Srbije u zelenim komitskim dresovima

Samo protiv Srbije u zelenim komitskim dresovima

MOTIVA NEĆE FALITI - LAVOVI ĆE SAMO VEČERAS (18:15) PROTIV SRBIJE IGRATI U ZELENIM KOMITSKIM DRESOVIMA - AJMO CRNA GORO!!!!

Izvor: Handball.meMIRKO RADOVIĆ: NIJE BITNA BOJA DRESA – BITNO JE DA JE GRB TU!

Izvor: Reprezentacija.meARHIVA

BOŽIĆNA POBUNA 1919.

Borbe kod Podgorice između crnogorskih pobunjenika i srpske vojske 1918..jpg

Božićna pobuna (poznata i kao Januarska pobuna) bila je oružana pobuna u Crnoj Gori, koja je izbila 6. januara 1919. godine, uoči Božića, te je po tome i dobila naziv. Pobunu su organizovali prvaci zelenaškog pokreta, koji su se zalagali za obnovu državnosti Kraljevine Crne Gore i povratak na vlast svrgnutog crnogorskog kralja Nikole. Iako u načelu nisu bili protiv ideje o širem narodnom i državnom ujedinjenju, zelenaši se nisu slagali sa načinom na koji je ono izvršeno u jesen 1918. godine. Kao pristalice uslovnog ujedinjenja, bili su spremni da se saglase sa učešćem Crne Gore u stvaranju šire državne zajednice konfederalnog tipa, u kojoj bi Crna Gora zadržala osnovne elemente državnosti, sopstvenu dinastiju i punu samostalnost u vođenju svoje unutrašnje politike.

Podstaknuti od Kraljevine Italije, pobunjenici su početkom 1919. godine pokušali da silom oružja preotmu vlast nad teritorijom Crne Gore i Boke kotorske od savezničkih snaga. Nakon neuspjeha legalnim i mirnodobskim putem u Podgoričkoj skupštini, kako bi se obezbijedio povoljniji ulazak Crne Gore u istu državnu tvorevinu sa Srbijom, a naime proširena pregovaračka moć za stolovima Italije u pitanjima oko interesne sfere Jadranskog primorja, dajući podršku uspostavljanju prethodnog stanja obnove crnogorske države pod njenim kraljem Nikolom. Zelenaši su se sukobili sa bjelašima, pristalicama bezuslovnog ujedinjenja, sastavljenih iz crnogorske omladine i klubaških narodnjaka. Glavni organizatori Božićne pobune su bili italijanski agent Ministarstva vojnog novinar Đovani Baldači i crnogorski uticajni političar Jovan S. Plamenac.

Nakon neuspjeha pobune, otpor je nastavljen u vidu Crnogorske vojske u egzilu u Italiji, koja je prebacivana da vrši iznenadne napade na Pomorje krišom, do njenog raspuštanja 1921. godine italijansko-jugoslovenskim dogovorima. Pojedine čete su ostale da se kriju po nedostupnim krajevima i vrše četnički vid otpora povremenim terorističkim napadima sve do 1924. godine. Brojčana snaga Zelenaša u samoj Božićnoj pobuni je bila blizu tri hiljade naoružanih ljudi. Većina vojnika, pak, borbu lično nije vidjela. Neki okarakterišu sukob kao čistu invaziju Italije, neki kao građanski sukob politički suprotstavljenih Crnogoraca, a ima i onih koji borbu smatraju ustankom crnogorskog naroda.

DETALJNIJE

Izvor: Vikipedija

* * *

Tenzične odnose između Srbije i Crne Gore svako malo potpale raznorazne političke izjave, poneka javna svađa ili suprotni stavovi po raznim pitanjima. Posljednja, u najmanju ruku bizarnost iz Crne Gore stigla je ovih dana na plakatima, kojima su bili oblijepljeni brojni crnogorski gradovi, na kojima se Srbija optužuje za “nemilosrdnu odmazdu i represiju”, i to davne 1918. godine.

HISTERIJA ZBOG PLAKATA OPSKURNI POKRET OPTUŽIO SRBE ZA SILOVANJA, PLJAČKE I PROGONE U CRNOJ GORI 1918. GODINE

Izvor: Srpskainfo.com, 2. 10.  2018. 

* * *

Na plakatu piše da je ubijeno preko 3.200 ljudi, od kojih mnogi i zverski, opljačkano i popaljeno preko 5.800 crnogorskih domova i drugih objekata

“NIKAD VIŠE 1918“: CRNA GORA OBLEPLJENA PLAKATIMA O “SRPSKOJ REPRESIJI”

Izvor: Novosti, 1. 10. 2018.

* * * 

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas povodom stote godišnjice Božićnog ustanka da sa vremenske distance od jednog vijeka vidimo kakve je posljedice u crnogorskom biću ostavio duboki raskol i sukob, da je danas potrebno da razumijemo tadašnje zablude jednih i viziju i žrtvu drugih u odbrani ugroženog prava na crnogorsko ime i posebnost te da su žrtve ustanika i teške patnje crnogorskih familija u godinama terora dobile smiraj u obnovi državne nezavisnosti 2006. godine.

MARKOVIĆ POVODOM 100 GODINA BOŽIĆNOG USTANKA: BEZ SJEĆANJA I PIJETETA PREMA SLAVNIM PRECIMA I NJIHOVOM DJELU NE BI NI BILO DANAŠNJE CG (FOTO)

Izvor: Fosmedia.me, 6. 1. 2019

* * * 

’’Ako ustanicima nije pošlo za rukom da uđu 1919. u Cetinje, mi ćemo to ovim Komitskim maršom simbolično uraditi u njihovo ime. Dostojanstveno i ponosno, a neka se stide svi oni koji bi slavili izdaju i nestanak Crne Gore-poručili su organizatori.

CETINJEM ODZVANJALO "CRNA GORA POZDRAVLJA TE, POPOVIĆU KOMANDANTE"

Izvor: Portalanalitika.me, 6. 1. 2019.


Da falsifikatima crnogorskog režima nema kraja pokazuje činjenica da se na naslovnoj strani knjige „Početak srpske okupacije – komitska borba i narodna golgota 1918-1920“ nalazi fotografija iz 1913. godine iz bitke za Skadar.

Autor „knjige“ je Slobodan Čukić, a reklamira se kao „novo izdanje Pobjede“.

SKANDALOZNO: FALSIFIKOVALI FOTOGRAFIJU O „SRPSKOJ OKUPACIJI“ CRNE GORE

Izvor: In4s, 12. 4. 2019.BOŽIĆNA POBUNA 2020:

STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari