Srbija međ’ višnjama

Srbija međ’ višnjama

2014.

Meštani prokupačkih sela Donja i Gornja Stražava u znak protesta zbog niske otkupne cene višnje bacili su ovogodišnji rod na kraju sela na mestu zvanom Stražavačka utrina.

Oni smatraju da je otkupna cena od 25 dinara za kilogram potpuno neprihvatljiva jer ne može da pokrije ni osnovne proizvođačke troškove.

ZBOG NISKE OTKUPNE CENE PROIZVOĐAČI BACILI VIŠNJE

Izvor:Južne vesti2016.

Ovogodišnji rod višnje na području opštine Prokuplje je izuzetno dobar, međutim, osnovni problem je što nisu usklađeni privredni kapaciteti, odnosno proizvodnja višanja sa preradnim kapacitetima. Lokalna samouprava nema nadležnosti kada je u pitanju otkupna cena višnje, već se ona formira na osnovu ponude i potražnje, rekao je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović.

Prema njegovim rečima, na ovogodišnju nisku cenu je, pored nedostatka prerađivačkih kapaciteta, uticalo i to što je višnja dobro rodila u zemljama u okruženju, tako da je velika konkurencija na tržištu.

– Sa područja naše opštine oko 90% roda višnje i drugog voća plasira se van njenih granica. Lokalna samouprava preduzima sve aktivnosti kako bi dovela investitore koji bi izgradili veće preradne kapacitete, što bi omogućilo veći otkup, a samim tim i veću cenu višnje, istakao je Paunović.

VEĆI PRERAĐIVAČKI KAPACITETI PODIGLI BI CENU VIŠNJE

Izvor: Topličke vesti

2019.

Organizacioni odbor privredno-turističke manifestacije „Dani višnje i 14. Toplički sabor višnjara“ doneo je odluku da se ova tradicionalna manifestacija ove godine ne održi zbog solidarnosti sa proizvođačima ovog voća, koji su se zbog niske otkupne cene i problema u otkupu našli u teškom položaju.

-Niko nije očekivao da će biti ovakvih poteškoća. Rod i kvalitet višnje najbolji su u poslednjih nekoliko godina. Proizvođači su zbog toga očekivali dobru otkupnu cenu i dobar plasman, rekao je zamenik gradonačelnika Prokuplja i predsednik Organizacionog odbora ove manifestacije Miroljub Paunović.

On je izjavio da se višnja na teritoriji grada Prokuplja nalazi na površini od blizu 2.000 hektara i da veliki broj domaćinstava svoju egzistenciju zasniva na proizvodnji ovog voća.

Otkupna cena ove godine, za prvu klasu, kreće se od 40 do 50 dinara, a za drugu-30 dinara po kilogramu, dok berači naplaćuju 18 do 20 dinara po kilogramu.

ORGANIZACIONI ODBOR ODLUČIO: MANIFESTACIJA „DANI VIŠNJE I 14. TOPLIČKI SABOR VIŠNJARA“ NEĆE BITI ODRŽANA 

Izvor: Prokuplje.org


Organizacioni odbor privredno-turističke manifestacije „Dani višnje i 14. topličkog sabora višnjara doneo je odluku da se ova manifestacija ne održi zbog solidarnosti sa proizvođačima ovog voća, koji su se zbog niske otkupne cene i problema u otkupu našli u teškom položaju. Jedan od tekstove koji govori o tome možete pročitati ovde Slavi se višnja, a cena bezobrazno niska.

Podsećanja radi i prošloogodišnja manifestacija je na isti način i iz istog razloga otkazana.

SOLIDARIŠU SE SA VIŠNJARIMA, PA OTKAZALI MANIFESTACIJU „DANE VIŠNJE“ 

Izvor: Prokuplje na dlanu


"Prošle godine sa 60 ari kupina, sa 40 ari malina, 260 stabala višanja, celo moje gazdinstvo nije moglo da zaradi više od 350.000 dinara. To znači da za godinu dana moje gazdinstvo nije sposobno da zaradi minimalac od 30.000 dinara za razliku od zagarantovanog, koji imaju svi koji rade u privredi. I nemoj da se čude što mladi odlaze," kazao je Radovanović.

Egzistencija seljaka se zasniva na nadničenju kod drugih

Podseća i na to da kada ode kod doktora prvo što se proverava je upravo da li je overena knjižica, odnosno da li su uplaćni svi doprinosi, a tek nakon toga može da obavi lekarski pregled.

"Niko me ne pita u prodavnici da li sam imao višnju, malinu, kupinu nego kaže, rođo, kilo zejtina je 100 dinara, kilo nafte 170. Iz godine u godinu, sve ostalo raste, a poljopriveda ide dole. To ti je isto rođo i za sve poljoprivredne proizvode, breskvu i pšenicu, i živu vagu stočnu," veli dalje u svom govoru ovaj poljoprivrednik čiji je snimak videlo više od 4.000 ljudi.

"Ovde rođo pameti nema. Ima je ali je bezpametni oteraše i nateraše u inostranstvo", kaže Radovanović.

MOTORNOM TESTEROM POSEKAO VOĆNJAK, PA ODRŽAO GOVOR: SELJAK JE ZGAŽEN I UGROŽEN

Izvor: Agro klubVideo: Nikola Radovanović 

SISTEM TRŽIŠNIH INFORMACIJA POLJOPRIVREDE SRBIJE

  • Nedeljni i mesečni pregled ponude i tražnje voća i povrća na pijacama u Srbiji
  • Cene voća i povrća na kvantaškim i zelenim pijacama
  • Pregled cena voća i povrća u Hrvatskoj
  • Dominantne cene voća i povrća u junu na kvantaškim i zelenim pijacama u Srbiji

Srbija

Višnja (cherry), din/kg

  • Beograd Kalenić, Užice, Zaječar, Požarevac, Kraljevo, Loznica, Subotica, Sombor, Kikinda - 100
  • Beograd Skadarlija, Vranje - 80
  • Kragujevac, Pirot, Novi Sad, Pančevo - 80
  • Čačak - 70
  • Leskovac - 60
  • Smederevo - 50

BILTEN - VOĆE I POVRĆE, 26/2019


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari