Zeleno svetlo na kraju pravoslavnog tunela iz srednjeg veka

Zeleno svetlo na kraju pravoslavnog tunela iz srednjeg veka

Osnovni preduslov za izgradnju akumulacije Rovni bio je sporazum za crkvom o izmeštanju valjevske Gračanice, potpisan još pre 25 godina.

U međuvremenu, izmeštanje Gračanice nije bilo moguće zbog materijala od kojeg je sazidana, pa je 2003. godine vladika šabačko-valjevski Lavrentije dao saglasnost za potapanje crkve i razmenu nepokretnosti, izgradnjom nove crkve iznad akumulacije.

Valjevska eparhija apelovala je da se akumulacija ne puni do projektovanog vrha, kako bi se spasla crkva.

Tim povodom oglasio se i patrijarh srpski gospodin Irinej, koji je u poseti Australiji. On je rekao da je dobro što se ugrožene svetinje premeštaju na drugo mesto kako bi se sačuvale:

„Tako je premeštena i ova, tako su premešteni i drugi manastiri. Vladika Lavrentije je o tome razmišljao i on je odlučio i dao saglasnost da hram bude potopljen, ali pod uslovom da bude izgrađen na novom mestu. I, koliko ja znam, izgrađena je nova Gračanica, ali narod navikao na tu svetinju, teško se miri. Vrlo mučno i teško je ali dešavalo se to i u prošlosti, biće toga i u budućnosti, tako da je Crkva ipak - imajući u vidu potrebu naroda - dala saglasnost da se to uradi."

Izvor: RTS

ZELENA PATROLA: S07 E11 VALJEVO - VODA IZ KOVČEGA MOGA DEDEAL DŽAZIRA: POD VODOM NESTAJE CRKVA IZ 13. STOLJEĆA
  

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari