Albanska spomenica - 101 godina od ustanovljenja

Albanska spomenica - 101 godina od ustanovljenja

Ukazom od 5. aprila 1920. godine u znak sećanja na povlačenje Vojske Kraljevine Srbije preko Albanije ratne 1915. godine, nastalo je odlikovanje sa likom vladara Aleksandra I Karađorđevića i natpisom na aversu: SVOJIM RATNIM DRUGOVIMA ALEKSANDAR, a na reversu: ZA VERNOST OTADŽBINI.

Uz ovu ratnu spomenicu odlikovanom je dodeljena i diploma, koja je reprodukovana u Vojnogeografskom institutu u Beogradu.

Izvor: Vojni muzej

Sve povelje nosilaca Albanske spomenice potpisao je jedan od najistaknutijih đenerala srpske vojske u prvom svetskom ratu Pavle Jurišić-Šturm (kancelar kraljevih ordena).

Bio je jedan od najsposobnijih oficira srpske vojske, koji može stati uz bok slavnim srpskim vojvodama.
Za sobom je imao 56 godina vojničke službe i učešće u sedam ratova. Ratovao je protiv Turaka, Bugara, Arnauta, Austrijanaca i Mađara. Borio se za Prusku i protiv nje. Kao nemački oficir borio se protiv Francuza, a kao srpski oficir ratovao je zajedno sa njima.

Preminuo je u Beogradu 13. januara 1922. godine, od posledica zapaljenja pluća. Živeo je skromno u Prote Mateje 9, u Beogradu. Sahranjen je sa svim počastima na Novom groblju.

dr Jasmina S. Ćirić, docent Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu 


ARHIVA PPNS

SRBI NA KRFU - STO GODINA OD ALBANSKE GOLGOTE


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari