Pobednik bezbedno stigao u atelje

Pobednik bezbedno stigao u atelje

Radovi na rekonstrukciji i restauraciji Spomenika Pobedniku

Radovi na rekonstrukciji i restauraciji Spomenika Pobedniku na Beogradskoj tvrđavi izazvali su veliku pažnju javnosti, a najznačajniji korak u ovoj fazi radova, svakako predstavlja spuštanje bronzane figure, kao neminovan deo procesa restauracije, i njeno odnošenje u atelje vajara dr Zorana Kuzmanovića na popravku. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tim povodom osmislio niz koraka kojim bi čitava zainteresovana javnost bila uključena, čime bi se ostvarila potpuna transparentnost postupka. Najpre je otvoren tviter nalog PobednikSK na kome Zavod redovno izveštava o planiranim i izvedenim koracima, potom je za dan demontaže skulpture predviđen live prenos na Fejsbuk stranici Zavoda.

Demontaža bronzane skulpture predviđena je za 10. oktobar 2019. godine. Po demontaži i postavljanju skulpture na odgovarajuće vozilo, zainteresovani sugrađani će na Carigradskom drumu imati prilike da se "oči u oči" upoznaju sa Pobednikom, da izbliza vide njegova oštećenja, što je svakako izvanredan istorijski događaj, kao i sama restauracija nakon više od devet decenija.

Pobednik

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine (Službeni list grada Beograda br. 26/92). Takođe, Spomenik Pobedniku se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava koje uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju (Odluka o utvrđivanju „Sl. glasnik SRS“ br. 14/79).

Tačnu satnicu demontaže bronzane skulpture i detalje o akreditaciji dostavićemo u narednom saopštenju.

Izvor: Beogradsko nasleđe

Pobednik - zvaničan nalog povodom rekonstrukcije i restauracije Spomenika Pobedniku na Beogradskoj tvrđavi- Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari